18.5 C
Kifissia
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

ΤHE MALL ATHENS: Eπενδύσεις για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του

Must read

To υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του ΤHE MALL ATHENS στο Μαρούσι που περιλαμβάνει και τις επενδύσεις για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του.

Συνοπτικά, επί του υπάρχοντος κτιρίου προβλέπονται οι ακόλουθες επεμβάσεις:

1. Λειτουργική αναβάθμιση και ενίσχυση του Εμπορικού Κέντρου, με τη μετατροπή βοηθητικών χώρων στο εσωτερικό του κτιρίου σε εμπορικούς χώρους κύριας χρήσης, κυρίως στο επίπεδο 0 και τη δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στα επίπεδα 0 και +1. Η επέμβαση αυτή δεν επιβαρύνει το δομημένο αποτύπωμα του κτιρίου, αλλά αξιοποιεί στο ήδη δομημένους χώρους, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις αποδεδειγμένες ανάγκες λειτουργίας του κτιρίου.

2. Καθαίρεση και αποξήλωση χώρων που εμπορικά δεν αξιοποιούνται και μετατροπή τους σε φυτεμένα δώματα υπό μορφή πλατειών και αστικών κήπων, στα οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι χρήστες του κτιρίου. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται η υφιστάμενη σήμερα δομημένη επιφάνεια, αυξάνεται η επιφάνεια φύτευσης, βελτιώνεται ενεργειακά το κτίριο, επωφελείται περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά το άμεσο περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής.

3. Αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού κοινόχρηστου διαδρόμου κυκλοφορίας κοινού στο επίπεδο 0, με τη δημιουργία εσωτερικών χώρων φύτευσης στον κεντρικό του άξονα κατά μήκος όλης της έκτασής του, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος και του ανοικτού χώρου.

4. Μετατροπή των δωμάτων των επιπέδων +4 και +5, όπου αυτό είναι εφικτό, σε φυτεμένα δώματα στο σύνολο της έκτασής τους και δημιουργία παρτεριών διασκορπισμένων στο σύνολο της κάλυψης του κτιρίου, σύμφωνα με το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου.

5. Πλήρης ανασχεδιασμός της φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, με τελικό αποτέλεσμα την φύτευση ή κάλυψη με φυσικά υλικά σχεδόν του συνόλου του ελεύθερου χώρου, αλλά και των βοηθητικών οδών ανεφοδιασμού και λειτουργίας του κέντρου.

6. Μετατροπή της OVAL πλατείας εισόδου στο επίπεδο +2 του κέντρου, η οποία αποτελεί και το επίπεδο σύνδεσης του ΗΣΑΠ και Προαστιακού σιδηροδρόμου με το Βορειοανατολικό άκρο του κτιρίου, σε μια πλατεία με διαδρομές, στάσεις, κήπους, παρτέρια, δενδροστοιχίες. Με τις ως άνω επεμβάσεις, οι συνολικά διαμορφωμένοι χώροι πρασίνου, που αφορούν στο εσωτερικό του κτιρίου, στα δώματα και στον περιβάλλοντα χώρο, ανέρχονται σε 13.380,24 m².

7. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων συνολικής επιφάνειας 1.810m² περίπου στα δώματα του κεντρικού και του βορειοδυτικού τμήματος του κτιρίου, το οποίο σε συνδυασμό με αναβάθμιση/αντικατάσταση συστημάτων με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, όπως είναι ο φωτισμός και ο κλιματισμός, τη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων μέσω της εγκατάστασης Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίων (BMS), τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Κέντρου, με παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με ανάκτηση θερμότητας, οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και την κατάταξή του στην Ενεργειακή Κατηγορία Α+

8. Δημιουργία, στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, νέας υπόγειας δεξαμενής ομβρίων, χωρητικότητας 500m³ περίπου, στην οποία θα συλλέγεται μέρος των ομβρίων και των επιφανειακών απορροών του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, με στόχο την αξιοποίησή του στην άρδευση του οικοπέδου και συνεπώς τη μείωση των απαιτήσεων άρδευσης των φυτεύσεων εντός του οικοπέδου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article