Δώστε στην ώρα τους, ότι μας χρωστάτε και αφήστε τις χρηματοδοτήσεις, λέει ξανά και ξανά στο κράτος η αγορά. 10ετίες τώρα. Ποιος τους ακούει…;
Φθάσαμε (πριν 15 χρόνια) στην χρεοκοπία του κράτους και αυτό που βγήκε στην επιφάνεια ήταν μόνο τα χρέη από τα κρατικά δανεικά, από το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Τι δεν βγήκε και έμεινε να το “καμαρώνουμε” μόνοι μας, λες και είμαστε καταζητούμενοι ως Πολιτεία και κρυβόμαστε;
Αυτά που χρωστούσε (και χρωστάει ακόμη) το κράτος στους ιθαγενείς του. Με πρώτους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες…
Πάνω από 10 δισ. χρέη του κράτους και επιστροφές φόρων είχαν να παίρνουν επιχειρήσεις, προμηθευτές και επαγγελματίες. Τότε το 2010, που μπήκαμε στο τούνελ της πληρωμής των δανεικών.
Κρατικά χρέη που (όπως μέχρι και σήμερα) αν και όποτε γυρίσουν πίσω, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν και τα καθυστερούμενα.
Αποκλείονται τόκοι της οφειλής από το κράτος σαν αυτούς (διπλασιασμού αν όχι παραπάνω του χρέους) όταν αντίθετα πρόκειται για οφειλές ιδιώτη προς το κράτος.
Γνωστά και άθλια όλα αυτά θα πείτε. Γνωστά θα σας απαντήσω και εγώ αλλά καλά “σκεπασμένα” από τις κυβερνήσεις τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους που (κατά τα άλλα) μιλάνε και για ανάπτυξη…
Πώς όμως και με ποιους θα κάνεις ανάπτυξη όταν και ο καθημερινός επαγγελματίας (πριν πάμε στις επιχειρήσεις) όπως ο φίλος της στήλης Α.Γ σου μεταφέρει την μάλλον ξεχασμένη αντίφαση μεταξύ της δήθεν δίκαιης φορολόγησης και της πραγματικής που δεν είναι άλλη από την “αρπαχτή” του κράτους “…ότι εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, εισόδημα συζύγου κλπ) ενώ δηλώνονται και φορολογούνται και υπερκαλύπτουν το βασικό εισόδημα για να ζήσει κάποιος, όταν έρχεται η ώρα της τελικής φορολόγησης του ελεύθερου επαγγελματία δεν λαμβάνονται υπόψη με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσανάλογη φορολόγηση! Πόσο δίκαιο, ηθικό ή νόμιμο είναι κάτι τέτοιο!”.
Και πάμε στις επιχειρήσεις και στην οικονομική επικαιρότητα όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Πρ. Χατζηνικολάου “Αναζητούνται 100.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για επιστροφές φόρων 190 εκατ. ευρώ” Μαθαίνουμε λοιπόν:
Ότι Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει εντός του έτους ενεργοποίηση συστήματος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ότι στόχος είναι με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών.
Ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, αξιολόγησης αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ, αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.
Επικαλούμενος στο σημείο αυτό και τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων από τους αναγνώστες της στήλης, ρωτώ (αφελώς ίσως…) αλλά μέσα στην τόση δημοσιογραφική μου απορία.
Πόσα χρόνια ακόμη (εμείς μετράμε 30 εντός της μεταπολίτευσης) θα μας πληροφορούν άμεσα (με δηλώσεις) και έμμεσα (με ειδήσεις) ότι κάτι θα αλλάξει και το γνωστό κράτος – μπαταχτσής του Ελλαδιστάν θα πληρώνει τα χρέη του και υποχρεώσεις του.
Και ας πούμε όχι στις επιχειρήσεις, (μιας και για το κράτος είναι περίπου τρισκατάρατες…), αλλά τα νοσοκομεία (τα ιδιωτικά ας περιμένουν…) και από τους επιχειρηματίες (τουλάχιστον οι εξαγωγείς) που το ίδιο το κράτος τους παρέσυρε με “κίνητρα” επιστροφής του ΦΠΑ (για να του φέρνουν συνάλλαγμα) αλλά παριστάνει… περίπου πως δεν τους ξέρει…
Εμείς δεν αισιοδοξούμε. Σκεφτείτε μόνο τούτο. Στους νέους στόχους για επιτάχυνση των πληρωμών του κράτους είναι και η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση…(λέει). Αυτό και αν είναι πρόοδος… (λέμε εμείς). Εσείς τι λέτε;