11 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει πίεση στην Τουρκία ώστε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

Must read

«Δεν υπάρχει απαίτηση ή πίεση προς την Τουρκία ώστε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη (01/03).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τρίτη (01/03) ότι δεν υπάρχει πίεση στην Άγκυρα ώστε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε σε σχετική συνέντευξη στο Habertürk: «Δεν υπάρχει απαίτηση ή πίεση προς την Τουρκία ώστε να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα (28/02) ότι η Ε.Ε. γνωρίζει καλά τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την ίδια την κοινότητα και, σύμφωνα με την εκτίμησή της, αυτοί οι περιορισμοί «θα κοστίσουν ακριβά» και στην οικονομία της Ε.Ε..
Οι χώρες της Δύσης επέβαλαν το Σαββατοκύριακο (26-27/02) νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Έτσι, σε σχέση με την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ε.Ε. απαγόρευσε σε οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος να προσγειώνεται, να απογειώνεται ή να πετά πάνω από την επικράτεια της Ε.Ε., εκτός από τις εταιρείες που προμηθεύουν με πολιτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά τη Ρωσία.
Ακόμα, η Ε.Ε. απαγόρευσε τις πράξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να διενεργούν συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εάν είναι «αυστηρά απαραίτητο» για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ο Ντέιβιντ Μάλπας. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.03.2022

Μάλιστα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, έχει δηλώσει ότι περίπου το ήμισυ των χρηματοοικονομικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα «παγώσει» εξαιτίας στις νέες κυρώσεις της Ε.Ε..
Επίσης, όλες οι ρωσικές τράπεζες που υπόκεινται ήδη σε κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας και, εάν χρειαστεί, και άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα εντολών πληρωμής SWIFT.
Οι Αρχές της Ρωσίας έλαβαν μέτρα αντιποίνων σε αυτούς τους περιορισμούς και έτσι αποφασίστηκε η απαγόρευση των πτήσεων των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων μέσω του εδάφους της χώρας. Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσαν, επίσης, ότι παρακολουθούν την κατάσταση στη χρηματοπιστωτική αγορά.
Επομένως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, η Κεντρική Τράπεζα του κράτους αύξησε, τη Δευτέρα (28/02), επειγόντως το βασικό επιτόκιο στο 20% και ανέστειλε τις συναλλαγές σε μετοχές, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας υποχρέωσε τους εξαγωγείς να πουλήσουν το 80% των κερδών σε συνάλλαγμα.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι όλες οι κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού θα καλυφθούν και οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιηθούν, επιπλέον, εάν χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02) υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και, την Πέμπτη (24/02), ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.
Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, παρά μόνο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της, καθώς χαρακτήρισε ως στόχο της επιχείρησης την προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι έχουν υποστεί γενοκτονία για οκτώ χρόνια.
Η ρωσική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.03.2022

Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα και έτσι θα μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα τη ζώνη μάχης και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του καθεστώτος του Κιέβου.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν εξαπολύουν καμία επίθεση με πυραύλους, από αέρος ή με πυροβολικό σε πόλεις της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική υποδομή απενεργοποιείται από όπλα υψηλής ακρίβειας και τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article