16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

“Τρόμαξε” τη Wall ο πληθωρισμός – Εβδομαδιαίες απώλειες πέριξ του 3%

Must read

“Τρόμαξε” τη Wall Street την Παρασκευή η άνοδος που σημείωσε τον Ιανουάριο ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, σε ένα ανησυχητικό σημάδι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να γίνει πιο επιθετική στη στρατηγική της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Στο μεταξύ, και οι τρεις δείκτες της Wall ολοκλήρωσαν την εβδομάδα στο “κόκκινο”, με απώλειες πέριξ του 3%.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,02% ή κατά 336,99 μονάδες στις 32.816,92 μονάδες και ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,05% ή 42,28 μονάδες στις 3.970,04 μονάδες. Ο Nasdaq από τη μεριά του σημείωσε απώλειες 195,46 μονάδων ή 1,69% στις 11,394,94 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,7%, σημειώνοντας την χειρότερη εβδομάδα του 2023. Ο Dow υποχώρησε 3%, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών ενώ ο Nasadaq σημείωσε πτώση 3,3%.

Παράλληλα, από τις 30 μετοχές του Dow, 6 σημείωσαν κέρδη και οι υπόλοιπες απώλειες. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Dow Inc., JPMorgan Chase & Co. και Verizon Communications με άνοδο 1,05%, 0,90% και 0,55% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Boeing, Microsoft και Intel με πτώση 4,80%, 2,18% και 1,84% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης σημείωσε άνοδο 0,6% τον Ιανουάριο – τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο – σε άλλο ένα σημάδι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει ο επίμονος πληθωρισμός σε επίπεδα πιο συμβατά με τον στόχο του 2% της Fed. Η ετήσια άνοδος των τιμών σκαρφάλωσε στο 5,4% από 5,3% τον Δεκέμβριο, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες. Τον περασμένο Ιούνιο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 40 ετών στο 7%. Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,5%, ενώ η ετήσια μέτρηση διαμορφώθηκε στο 4,7%, από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση αυτή για τον πληθωρισμό ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι η Fed χρειάζεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να βλέπει τα επιτόκια πάνω από το 5% και να παραμείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως μετέδωσε το Bloomberg. “Θα πρέπει να κάνουμε λίγα περισσότερα για να επιστρέψουμε στο 2%”, ανέφερε η Mester σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. Θα “κάνουμε αυτό που πρέπει για να επιβραδύνουμε τις τιμές”, πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Boston, Susan Collins, δήλωσε από τη δική της μεριά ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει μια υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στάση για τον έλεγχο του πληθωρισμού. “Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και τα πρόσφατα στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων αρκετών ισχυρών δεικτών της αγοράς εργασίας, καθώς και του μεγαλύτερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού λιανικών πωλήσεων και τιμών παραγωγού – ενισχύουν την άποψή μου ότι έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε, για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%”, δήλωσε η Collins. “Αναμένω περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και στη συνέχεια να διατηρηθούν εκεί για κάποιο, ίσως παρατεταμένο, χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν με μία ήπια αύξηση των επιτοκίων τους το Φεβρουάριο, κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 4,5% με 4,75%, μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 50 μονάδες. Είχαν προηγηθεί τέσσερις αυξήσεις-μαμούθ κατά 75 μονάδες.

Ο Edward Moya, υψηλόβαθμος αναλυτής αγοράς στην Oanda, πιστεύει ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed είναι αναπόφευκτες μετά τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό. “Οι μετοχές υποχωρούν αφού ο πληθωρισμός αυξάνεται, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις. Ορισμένοι traders ανησυχούν επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια πολύ πάνω από το 6%”, δήλωσε ο Moya.

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια ισχύος αλλά υπάρχουν κάποια “τρομακτικά πράγματα” μπροστά μας, προειδοποίησε από τη μεριά του ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, επισημαίνοντας ότι η Fed “έχασε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού”.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο Τζέιμι Ντάιμον είπε ότι “τρέφω κάθε σεβασμό για τον (πρόεδρο της Fed) Πάουελ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χάσαμε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού”.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Ντάιμον έγιναν λίγο μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας (1 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τα οποία “οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για το outlook του πληθωρισμού παραμένουν βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής” και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα και να παραμείνουν υψηλά “μέχρι ο πληθωρισμός να κινηθεί σαφώς προς το 2%”.

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της B. Riley, Art Hogan, δεν αναμένει ωστόσο ότι η αγορά θα παραμείνει σε παρατεταμένη πτώση. “Η αγορά ήταν αρκετά νευρική αυτή την εβδομάδα, οπότε οποιαδήποτε απογοητευτικά στοιχεία έχουν υπερβολικό αντίκτυπο”, δήλωσε ο Hogan. “Αυτό μπορεί να δοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά της, αλλά δεν νομίζω ότι θα μας ωθήσει σε νέα χαμηλά. Νομίζω ότι είναι απλώς περισσότερη επιβεβαίωση ότι η Fed πιθανότατα θα πάει τα επιτόκια στο 5% και στο 5,25%”, σημείωσε.

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, άλμα 1,8% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες, στη μεγαλύτερη αύξηση σε σχεδόν δύο χρόνια, αν και η άνοδος προήλθε από ασυνήθιστα ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων και είναι απίθανο να διαρκέσει, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει άνοδο 1,4%. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση σε τρεις μήνες στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υποχώρησαν προς το τέλος του περασμένου έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων των επιτοκίων.

Παράλληλα, τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ακόμη, σε υψηλό 13 μηνών ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ οριακή πτώση κατέγραψαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κλίματος καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στις 67 μονάδες από τις 66,4 που έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση και τις 64,9 τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών αυξήθηκε στις 70,7 μονάδες τον Φεβρουάριο που αποτελεί επίσης την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 13 μηνών.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν για τους επόμενους έξι μήνες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, και συγκεκριμένα στις 64,7 μονάδες έναντι 62,3 που έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν ελαφρώς για το επόμενο δωδεκάμηνο στο 4,1%, από 4,2%, ενώ σε προοπτική πέντε ετών παρέμειναν σταθερές στο 2,9%, επίδοση ωστόσο που παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article