13.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Τρίτη ημέρα κερδών ο Dow Jones

Must read

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει πάνω από 100 μονάδες παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο ευρύτερος S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισαν με συγκρατημένες απώλειες, μετά τα ισχυρά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον τεχνολογικό δείκτη να έχει κερδίσει σχεδόν 5% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Από την αρχή του έτους ο Nasdaq κερδίζει 8,3%, αν και παραμένει σχεδόν 30% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε το Νοέμβριο του 2021.

Με την αγορά να μπαίνει πλέον στην καρδία της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις αντοχές των αμερικανικών επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που συνδυάζει τον υψηλό πληθωρισμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εξάλλου σήμερα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 104,40 μονάδες ή 0,31% στις 33.733,96 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 2,86 μονάδες ή -0,07% στις 4.016,95 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 30,14 μονάδες ή -0,27% στις 11.334,27 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Travelers με άλμα 6,89 δολ. ή σε ποσοστό 3,70% και έκλεισε στα 193,25 δολ. και ακολούθησαν Verizon Communications με άνοδο 1,99% στα 40,42 δολ. και Caterpillar με κέρδη 1,94% στα 257,61 δολ.

Οι  μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η 3M (-6,21%), η Walgreens Boots Alliance (-2,10%) και η Merck (-1,24%).

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων η Verizon επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή στα 1,19 δολ. ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα έσοδα, με το outlook ωστόσο που έδωσε ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών για το σύνολο του έτους να χάνει τις εκτιμήσεις.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη της Johnson & Johnson, ενώ η Lockheed Martin ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς. Από την πλευρά της η Travelers Companies ανακοίνωσε κέρδη ανάλογα των προβλέψεων και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα έσοδα, ενώ η General Electric, παρά την ανακοίνωση κερδών και εσόδων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, εμφανίστηκε συγκρατημένη στο outlook που έδωσε για τη συνέχεια.

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων συνέχισε να συρρικνώνεται στην αρχή του 2023, αν και βελτιώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2022, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI της S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 45,0 στο τέλος του 2022. Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν η βραδύτερη από τον προηγούμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.

Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 46,6, επίσης υψηλό τριών μηνών, από 44,7 τον Δεκέμβριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στο 46,8 από 46,2 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση επίσης βελτιώθηκε στο 46,7 από 46,2 τον Δεκέμβριο.

“Η αμερικανική οικονομία ξεκίνησε το 2023 με απογοητευτικά αδύναμο ρυθμό, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται ραγδαία και πάλι τον Ιανουάριο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. “Αν και βελτιώθηκε από τον Δεκέμβριο, ο ρυθμός της υποχώρησης είναι από τους μεγαλύτερους που έχουμε γνωρίσει από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, αντανακλώντας την πτώση της δραστηριότητας τόσο στη μεταποίηση, όσο και στις υπηρεσίες”, πρόσθεσε.

Τεχνικό πρόβλημα στο ξεκίνημα

Οι συναλλαγές σε δεκάδες μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διακόπηκαν για λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς την Τρίτη, λόγω  τεχνικού προβλήματος.

Μεταξύ των μετοχών που επηρεάστηκαν ήταν οι Morgan Stanley, Verizon, AT&T, Nike και McDonald’s, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NYSE. Πολλές μετοχές είχαν ασυνήθιστα μεγάλες κινήσεις όταν άνοιξε η αγορά, κάτι που μπορεί να προκάλεσε την προσωρινή διακοπή. Οι συναλλαγές ξεκίνησαν κανονικά λίγο αργότερα, ενώ το NYSE περίπου 20 λεπτά μετά το άνοιγμα της αγοράς ανέφερε ότι όλα τα συστήματα του λειτουργούν κανονικά.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin