12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Τρίτη διαδοχική άνοδος στη Wall Street

Must read

Κοντά στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να περνούν στην αντεπίθεση μετά τις βαριές απώλειες του Ιανουαρίου που αποτέλεσε τον χειρότερο μήνα για τον Nasdaq και τον S&P 500 από τον Μάρτιο του 2020, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας σφυροκοπούσε τις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε συνολικές απώλειες 3,3% για τον Ιανουάριο, στο χειρότερο μήνα από το Νοέμβριο του 2021. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε βουτιά 5,3% σε μηνιαία βάση, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 9%. Αυτός ήταν ο χειρότερος Ιανουάριος για τον τεχνολογικό δείκτη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η κατρακύλα των δεικτών τον Ιανουάριο ήρθε με φόντο την εκτίναξη της αβεβαιότητας καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προσπαθεί να αξιολογήσει πόσο γρήγορα θα κινηθεί η αμερικανική Federal Reserve για τη σύσφιξη της πολιτικής της, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε στο τέλος του 2021 κοντά σε υψηλό 40 ετών.

Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της τον Μάρτιο, με κάποιους αναλυτές να μην αποκλείουν η αύξηση να είναι κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25 μονάδες βάσης.  Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard φάνηκε πάντως σήμερα να απορρίπτει την ιδέα για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον Μάρτιο. “Δεν νομίζω ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης πραγματικά θα μας βοηθήσει αυτή την στιγμή”, δήλωσε ο Bullard σε συνέντευξη στο Reuters.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 273,38 μονάδες ή 0,78% και έκλεισε στις 35.405,24 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 30,99 μονάδες ή 0,69% στις 4.546,54 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 106,12 μονάδες ή 0,75% και σκαρφάλωσε στις 14.346,00 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 19 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing με κέρδη 8,10 δολ. ή σε ποσοστό 4,05% και κλείσιμο στα 208,34 δολ. και ακολούθησαν η  Dow στα 61,81 δολ. με κέρδη 3,48% και η Visa στα 232,36 δολ. με άνοδο 2,74%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι UnitedHealth Group (-0,88%), Johnson & Johnson (-0,82%) και Coca-Cola (-0,74%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με την Exxon Mobil να ανακοινώνει σήμερα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, αν και τα έσοδα έχασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα ανακοίνωσε η United Parcel Service, ενώ και η εταιρεία δορυφορικού ραδιοφώνου Sirius XM ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η αλυσίδα κινηματογράφων AMC Entertainment κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα και έδωσε ένα ενθαρρυντικό guidance για τη συνέχεια.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, σε μια νέα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά το τελευταίο κύμα της πανδημίας λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης όμικρον.

Ειδικότερα, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων αυξήθηκε στις 10,9 εκατ. από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 10,8 θέσεων τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ο δείκτης των παραιτήσεων διαμορφώθηκε στο 2,9%, από το ρεκόρ του 3% που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε τον Ιανουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα καθώς η έξαρση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης όμικρον πιέζει την οικονομική δραστηριότητα και οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας και στις αλυσίδες εφοδιασμού παρεμποδίζουν την παραγωγή.

Ειδικότερα, το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στις 57,6 μονάδες από 58,8 μονάδες τον Δεκέμβριο. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο του 2020.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 57,5.

Ανάλογη εικόνα έδειξαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία IHS Markit με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό 15 μηνών στις 55,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας πάντως την προκαταρκτική μέτρηση του Ιανουαρίου που ήταν στις 55,0 μονάδες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article