31.5 C
Kifissia
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Τράπεζες και Coca-Cola βύθισαν το Χρηματιστήριο

Must read

Πάνω από 25 μονάδες ήταν η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δείχνει να έχει εξαντλήσει τις αντοχές του απέναντι στους ισχυρούς γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και τις αβέβαιες προεκτάσεις των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,82% στις 866,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 890,10  μονάδων (-0,17%) και 859,21 μονάδων (-3,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 108,01 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,37 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 146 χιλ. τεμάχια.

Τράπεζες και Coca-Cola βύθισαν το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,90%, στις 2.097,82 μονάδες, ενώ στο -2,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,78% στις 602,52 μονάδες.

Οι χαμένοι της ουκρανικής κρίσης

Οι μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς πάντως δεν έχουν αφήσει αλώβητους τους περισσότερους τίτλους, ειδικά εκείνους που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις των Δυτικών στη Ρωσία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Coca Cola έχασε την πρωτοκαθεδρία των αποτιμήσεων από τον ΟΤΕ, καθώς χάνει μέσα σε μία εβδομάδα πάνω από 18%.

Διψήφια είναι και η πτώση σε Eurobank, Alpha Bank, Σαράντη, Πειραιώς, Εθνική και Aegean, ενώ μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή έχουν σημειώσει έστω και μικρά κέρδη στην τελευταία εβδομάδα.

Όπως μάλιστα επισημαίνει και ο Δημ. Τρίγγας της Beta Securities, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια εξέλιξη που μπορεί να φαινόταν σχετικά πιο ακίνδυνη στο ξεκίνημά της, ωστόσο η πολεμική σύρραξη ήταν αυτή που έδωσε ένα δυνατό ξεπούλημα στις αγορές. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς είναι οι απρόβλεπτες ειδήσεις που ενσωματώνονται σχετικά άμεσα στις τιμές προσπαθώντας να προεξοφλήσουν το οικονομικό αποτύπωμα των εξελίξεων.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο αν και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πτώσης, χρηματιστηριακές πηγές του Capital.gr τονίζουν ότι η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς και ευκαιριακούς καταλύτες, όπως σαφώς το ουκρανικό, και όχι σε θεμελιώδη προβλήματα. Τουναντίον μάλιστα, ο κλάδος έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο και έχει θωρακιστεί σημαντικά σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Σύμφωνα με το Capital.gr, οι ελληνικές επιχειρήσεις που είτε προμηθεύονται προϊόντα από τη Ρωσία, είτε διαθέτουν προϊόντα στη ρωσική αγορά αναζητούν εναλλακτικές οδούς. Δεδομένης της αποπομπής της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο πληρωμών, SWIFT, σημαίνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές που διατηρούν με τη Ρωσία, θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές μέσω τραπεζών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 8,19%, με την Alpha Bank και την Coca Cola να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 6%. Άνω του 5% ήταν η πτώση σε Εθνική και Σαράντη, άνω του 4% σε Aegean, Eurobank, Λάμδα, ΟΛΠ και ΔΕΗ και άνω του 3% σε ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Η πτώση σε Ελλάκτωρ, Titan, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ ξεπέρασε το 2% και εκείνη των Ελληνικών Πετρελαίων, του Μυτιληναίου και της ΓΕΚ Τέρνα το 1%. Η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 0,15%, με την Jumbo να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest και ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ σημείωσε κέρδη 1,62%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article