Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Το +3,04% των τραπεζών έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το +3,04% των τραπεζών έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σημαντικά στηρίγματα βρήκε  το Χρηματιστήριο Αθηνών στον τραπεζικό κλάδο, κλείνοντας με μικρά κέρδη και κοντά στο υψηλό ημέρας, αφού μετά από αρκετό καιρό οι τραπεζικές μετοχές έκλεψαν θετικά την παράσταση και απορρόφησαν τις πιέσεις του υπόλοιπου ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 895,04 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 889,69 μονάδων (-0,11%) και 895,86 μον. (+0,70%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,66%, στις 2.219,73 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.430,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,04% στις 806,51 μονάδες.

Σε ένα εύρος μόλις έξι μονάδων περιορίστηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, βρήκε όμως σημαντικά στηρίγματα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη κατοχυρώνοντας το επίπεδο των 785 μονάδων και ανοίγοντας το δρόμο για τις 818 και τις 850 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης όμως έχει μπροστά του το πολύ δύσκολο επίπεδο των 900 μονάδων, με τις μέχρι τώρα διαθέσεις του να είναι επιφυλακτικές.

Και οι λόγοι της επιφυλακτικότητας είναι δύο, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές. Ο πρώτος είναι ότι η αγορά θέλει να περιμένει πρώτα πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τη νέα κυβέρνηση, σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι ο τραπεζικός και ο ενεργειακός κλάδος, προκειμένου να επανατοποθετηθούν τα κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν από την άνοδο του πρώτου εξαμήνου. Είναι σαφές ότι η ρευστότητα δεν λείπει από την αγορά, αλλά η στάση αναμονής με μικρά ανοδικά βήματα δίνει στα χαρτοφυλάκια την ευκαιρία επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Αυτή ήταν και η εικόνα που εμφανίζει η αγορά μετεκλογικά, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα, αν και το τελικό της πρόσημο συνήθως είναι θετικό. Το άτυπο rotation στο ενδιαφέρον των βασικών τίτλων της αγοράς, αλλά και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις έδωσαν, μάλιστα, την εικόνα για τις άμυνες που έχουν υψώσει οι long σε μια αγορά που ήδη εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι η θερινή περίοδος που διανύει η αγορά, κατά την οποία παραδοσιακά οι συναλλαγές ρίχνουν τους ρυθμούς τους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος του τζίρου διαμορφώθηκε σχεδόν στα 65 εκατ. ευρώ, με το εύρος διακύμανσης να παραμένει περιορισμένο. Και η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά, δεδομένου του ότι από σήμερα εισήλθαμε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, ο Αύγουστος προμηνύεται θερμός μιας και πιθανότατα περιμένουμε τους ξένους οίκους με αναβαθμίσεις, με τον Fitch να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε μία περίπτωση που υπάρξει διπλή αναβάθμιση, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο ενώ πολύ πιθανό είναι να δούμε σύντομα και μία νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου από τη στιγμή που η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη σε αυτές τις τιμές. Μπροστά μας, έχουμε τις εκθέσεις των οίκων με το πιο πιθανό να έχουμε νέες τιμές στόχων σε αρκετούς τίτλους.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 4,13%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με άνοδο 3,64% και την Πειραιώς με άνοδο 2,92%, ενώ Eurobank και Motor Oil έκλεισαν στο +1,6%. Ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν οι Cenergy, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola, με τις ΟΤΕ, Titan, Σαράντης, Φουρλής και Aegean να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ και Λάμδα, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 2,80% και 2,27% αντίστοιχα, ενώ η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 1,52% και ΟΠΑΠ κατά 1,36%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version