30.1 C
Kifissia
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Το χρονικό του επεισοδίου με το πλοίο στην Τένεδο

Must read

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την ελληνική ακτοφυλακή ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά ενός μεταγωγικού πλοίου με όνομα «Anatolian» και σημαία Κομορών, το οποίο, -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς- έπλεε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Τενέδου. Όταν επενέβησαν τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τα ελληνικά σκάφη εγκατέλειψαν γρήγορα την περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, «σήμερα (10/09) στις 13.27, η υπηρεσία Κυκλοφορίας Πλοίων των Δαρδανελίων (VTS) κατήγγειλε ότι 2 σκάφη του ελληνικού λιμενικού σώματος άνοιξαν πυρ, παρενοχλώντας το πλοίου Ro-Ro ‘Anatolian’ με σημαία Κομορών, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Τενέδου. Κατόπιν ειδοποίησης, στο σημείο έσπευσαν 2 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Αναφέρθηκε ότι τα σκάφη  της Ελληνικής Ακτοφυλακής εγκατέλειψαν γρήγορα την περιοχή μετά την άφιξη των τουρκικών σκαφών.

Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωής μεταξύ των 18 ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο (6 Αιγύπτιοι, 4 Σομαλοί, 5 Αζέροι και 3 Τούρκοι πολίτες) ούτε υπήρξαν τραυματίες. Το σκάφος συνοδεύτηκε από 2 σκάφη της Τ/Ακτοφυλακής και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Κούμκιοϊ στα Δαρδανέλια. Έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα, με εντολή εισαγγελέα, στα Δαρδανέλια».

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο».

Διαμαρτυρία τουρκικού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Άγκυρα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  το τουρκικό ΥΠΕΞ  ανέλαβε δράση αμέσως σε Άγκυρα και ΑθήναΑναφέρουν ότι έγινε διαμαρτυρία για το περιστατικό, επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και ζητήθηκε άμεση έρευνα και εξηγήσεις. Οι πηγές το αποκαλούν «περιστατικό που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

20 λεπτά η «παρενόχληση»

 

Ο Τζενγκίζ Ολούτς, αξιωματούχος του πλοίου, περιγράφοντας τα γεγονότα σε εκπομπή του CNN Turk είπε ότι «κράτησε 20 λεπτά. Τράβηξα όσα περισσότερα βίντεο μπορούσα. Πρόταξαν όπλο. Αναγκαστικά κατέβασα την κάμερα. Μέχρι και ο αριθμός του σκάφους είναι καθαρός. Αριθμός σκάφους 602. Συγκεντρώσαμε το προσωπικό του πλοίου σε ασφαλές μέρος. Ήμασταν ήρεμοι. Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 13:30. Συνεχίστηκε μέχρι τις 14:00».

 

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «(το ελληνικό σκάφος ήρθε κορνάροντας. Φώναξαν στα τούρκικα ‘Σταμάτα, καπετάνιε’. Ήμασταν στα δυτικά της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας. Έλεγξα αν το μέρος που βλέπαμε ήταν η Λέσβος. Επιβεβαιώσαμε ότι περάσαμε τη Λέσβο. Το σκάφος ακούμπησε στο πλοίο. Δεν επιχείρησαν να ανέβουν στο πλοίο. Ήθελαν να μας σταματήσουν. Έκανα μια ανακοίνωση από τον ασύρματο στον σταθμό κυκλοφορίας Κούμκαλε. Μετά από 5 λεπτά έφτασε δεύτερο σκάφος και το πρώτο σκάφος άρχισε να πυροβολεί. Έκαναν ελιγμούς γύρω μας. Άνοιξαν πυρ και από τα δύο σκάφη. Το πρώτο σκάφος προσπάθησε να πετάξει ένα σχοινί για να το μπλέξει στην προπέλα του πλοίου. Κάθε φορά που μας έβλεπαν πρότασσαν όπλο. Σε κάθε σκάφος βρίσκονταν περισσότερα από 10 άτομα. Έχουν περάσει 15 μέρες από τότε που φύγαμε από τη Σομαλία. Κάθε ώρα καταγράφεται η θέση του πλοίου. Είναι ξεκάθαρο λεπτό προς λεπτό από πού περνά το πλοίο».

Η απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα με επίσημη ανακοίνωση απαντά στα όσα ισχυρίστηκαν νωρίτερα το Σάββατο οι τουρκικές Αρχές σχετικά με επεισόδιο που έλαβε χώρα κοντά στην Τένεδο. Το Λιμενικό επιβεβαιώνει πως πράγματι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό περιπολικό σκάφος αλλά αφενός έγιναν σε ασφαλή τομέα και αφετέρου όχι αναίτια.

 

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το Ro-Ro πλοίο «ANATOΛΙΑΝ» με σημαία Κομόρες, κινείτο ύποπτα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και όχι σε διεθνή ύδατα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι. Ο καπετάνιος του εν λόγω πλοίου αν και ενημερώθηκε για να σταματήσει ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος δεν υπάκουσε στην εντολή του ελληνικού σκάφους και συνέχισε την πορεία του, παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Αν και υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό πλοίο, ο καπετάνιος του σκάφους δεν σταμάτησε ποτέ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

 

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντόπισε το Ro-Ro πλοίο “ANATOΛΙΑΝ” σημαίας Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

 

Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

 

Ταυτόχρονα, για το περιστατικό με το ανωτέρω πλοίο ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article