Το ιστορικό ρεκόρ αποχής έφερε ανατροπές – «Mήνυμα ελήφθη» λένε στην κυβέρνηση

0
291
«Το μήνυμα ελήφθη». Με αυτή την φράση σχολιάζουν στην κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια των πολιτών που εκφράστηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κυρίως μέσα από την αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες και είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των εν ενεργεία δημάρχων στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, καθώς και των πέντε από τους έξι υποψήφιους περιφερειάρχες που αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο έχοντας το επίσημο χρίσμα της ΝΔ.

Κοινή συνισταμένη του αποτελέσματος της επαναληπτικής εκλογής ήταν η απώλεια περίπου 142.000 ψήφων από όλους τους γαλάζιους υποψήφιους, συγκριτικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που τους είχαν υπερψηφίσει την περασμένη Κυριακή, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε στις κάλπες και να τους υπερψηφίσουν εκ νέου είτε επειδή θεώρησαν ότι εκπλήρωσαν το καθήκον στηρίζοντας στην κυβέρνηση στον πρώτο γύρο είτε διότι θεώρησαν ότι τα πρόσωπα μεταξύ των οποίων είχαν να επιλέξουν δεν άξιζαν τον κόπο ώστε να ξαναπάνε στις κάλπες.

Το ιστορικό ρεκόρ αποχής που είχε στον πρώτο γύρο καταγραφεί κυρίως στην Αθήνα, όπου η συμμετοχή ήταν μόλις στο 32,32%, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο στον δεύτερο γύρο, υποχωρώντας στο 26,73%, ενώ το φαινόμενο επεκτάθηκε, πλέον και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε η κινητοποίηση της πρώτης Κυριακής στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι που είχαν μπει στο κυνήγι του προσωπικού σταυρού.

Οι απόλυτοι αριθμοί και κυρίως η σύγκριση ανάμεσα στις ψήφους που πήραν στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο οι επίσημοι υποψήφιοι της κυβερνητικής παράταξης είναι αποκαλυπτικοί:

*Στον Δήμο Αθηναίων ο μέχρι τώρα δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης πήρε 7.397 ψήφους λιγότερες από τον πρώτο γύρο, ενώ ο αντίπαλός του και μεγάλος νικητής της αναμέτρησης Χάρης Δούκας, ο οποίος κάλυψε διαφορά 27 μονάδων που είχε στον πρώτο γύρο, κέρδισε στον δεύτερο γύρο πάνω από 44.000 καινούργιες ψήφους, τριπλασιάζοντας την εκλογική δύναμη της πρώτης Κυριακής.

*Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο εν ενεργεία δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας απώλεσε σχεδόν 2.000 ψήφους, την ώρα που ο αντίπαλός του και διάδοχός του από την αρχή του νέου χρόνου Στέλιος Αγγελούδης υπερδιπλασίαζε τις ψήφους του και από δεύτερος στον πρώτο γύρο έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό με 67,33%.

*Στη Θεσσαλία, που είναι η μόνη περιφέρεια την οποία κέρδισε η αντιπολίτευση, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχασε το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο, ήτοι περίπου 50 χιλιάδες ψηφοδέλτια. Ο νεοεκλεγείς στο αξίωμα του περιφερειάρχη Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε με μεγάλη άνεση την κούρσα του δεύτερου γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,68%, αλλά και με αριθμό ψήφων που έφθασε στις 155.638 και ήταν ελαφρώς μικρότερος από τις 155.704 που είχε λάβει στον πρώτο γύρο ο χαμένος της αναμέτρησης κ. Αγοραστός.

*Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο απερχόμενος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχασε 26.000 ψήφους ανάμεσα στους δύο γύρους και έτσι τον προσπέρασε κατά 4.000 ψήφους ο νεοεκλεγείς Χριστόδουλος Τοψίδης, παρότι κι εκείνος έκοψε πρώτος το νήμα στη δεύτερη κάλπη αποσπώντας περίπου 500 ψήφους λιγότερες από εκείνες που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή.

*Στο Βόρειο Αιγαίο ο έχων το κομματικό χρίσμα της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής απώλεσε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής περίπου 5.000 ψήφους και έτσι ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης που πήρε επιπλέον 9.000 ψήφους όχι μόνον κάλυψε την εις βάρος του διαφορά των έξι μονάδων που είχε στην αρχική κούρσα, αλλά κέρδισε καθαρά με ποσοστό 54,68%.

*Στη Δυτική Μακεδονία ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης απώλεσε μεταξύ των δύο γύρων σχεδόν 10.000 ψήφους και έτσι ο μέχρι πρότινος βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αμανατίδης, που είχε κατέβει ως «αντάρτης», τον κέρδισε καθαρά διευρύνοντας στις 13 μονάδες από περίπου μία μονάδα που ήταν η διαφορά που είχαν στον πρώτο γύρο. Κι αυτό παρόλο που οι επιπλέον ψήφοι που έλαβε ήταν μόλις 3.000, αφού στις κάλπες προσήλθε αυτή την Κυριακή μόλις το 33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

*Στα Ιόνια Νησιά, η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα πήρε στον δεύτερο γύρο 7.000 λιγότερες ψήφους και έχασε άνετα από τον γαλάζιο «αντάρτη» Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο με πέντε μονάδες οι οποίες έγιναν είκοσι στον δεύτερο, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά περίπου 8.000 ψήφους.

*Στην Πελοπόννησο, τέλος, που είναι η μόνη περιφέρεια που κατάφερε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της στον δεύτερο γύρο η ΝΔ, ο νικητής της αναμέτρησης Δημήτρης Πτωχός έλαβε σχεδόν 34.000 λιγότερες ψήφους (από 143.309 την πρώτη Κυριακή υποχώρησε χθες στις 109.401), αλλά διατήρησε το προβάδισμα του πρώτου γύρου και έκοψε το τελικό νήμα με 52,77%, καθώς και ο αντίπαλός του πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε απώλεια περίπου 10.000 ψηφοφόρων ανάμεσα στους δύο γύρους. Η συμμετοχή, άλλωστε, στον επαναληπτικό γύρο της Πελοποννήσου μετά βίας έφθασε στο 32,96% από 53,58% που ήταν την προηγούμενη Κυριακή.

«Προσγειωμένος» ο Μητσοτάκης

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ είχαν βιαστεί στην αρχή της χθεσινής βραδιάς να διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την κυβέρνηση, αφού οι ίδιοι απέδιδαν τις χθεσινές απώλειες -στις πέντε περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους Δήμους- αποκλειστικά και μόνον στην αντισυσπείρωση της αντιπολίτευσης, ήρθε αργότερα η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Αναγνωρίζοντας κατ΄ αρχάς ότι «σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση «να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών». Αν και ανέφερε ότι τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από τον πρώτο γύρο, σημείωσε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη».

Ο ίδιος έθεσε μεν το ζήτημα της αντισυσπείρωσης των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ΝΔ πήρε στις πρόσφατες εκλογές 41% και όχι 51%, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει και τον παράγοντα της αποχής που, όπως είπε, «πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Αποδοκιμάζοντας, εξάλλου, τις αλαζονικές απειλές που εκστομίστηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από κάποια κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούσαν ότι έτσι βοηθούν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, αλλά στην πράξη συνέβη το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους, τους οποίους συνεχάρη χωρίς καμία εξαίρεση.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ως εξής:

«Θέλω καταρχάς να συγχαρώ όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους. Τώρα, ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο. Επίσης, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα. Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων. Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Και, όπως είπα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους».