Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία του Πακιστάν

0
572

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες Σάββατο την ευθύνη για την επίθεση αυτής της εβδομάδας στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, επιβεβαιώνοντας πως στόχος της ήταν ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.

Το ΙΚ ανέφερε -σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εντόπισε το κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητάς των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο SITE- πως «επιτέθηκε στον πρεσβευτή του Πακιστάν», τον οποίο χαρακτήρισε «προδότη», επιβεβαιώνοντας την εκδοχή που έδωσε ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ, ο οποίος κατήγγειλε «απόπειρα δολοφονίας» του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.

Ύποπτος συνελήφθη μετά τα πυρά που τραυμάτισαν πολύ σοβαρά φρουρό της πρεσβείας.

Παρότι το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν, κράτησε ανοικτή την πρεσβεία του στην Καμπούλ μετά την επάνοδο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

Το Πακιστάν διατηρεί περίπλοκη σχέση με τους Ταλιμπάν. Έχει κατηγορηθεί πως τους υποστήριζε κρυφά από την εμφάνισή τους, στις αρχές των χρόνων του 1990, όπως και κατόπιν, έπειτα από τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001, παρότι επίσημα διατράνωνε την υποστήριξή του στην Ουάσιγκτον.

Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τη 15η Αυγούστου 2021, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών και των άλλων ξένων στρατευμάτων έπειτα από δυο δεκαετίες πολέμου.