1 C
Kifissia
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Τουρισμός: Success story για το 2022 προδικάζουν oι προκρατήσεις

Must read

Οι γεωπολιτικές αναταραχές, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, να φρενάρουν την παγκόσμια τουριστική αγορά, ενώ την ίδια ώρα, ιδιαίτερα θετικές φαίνονται οι νέες εκτιμήσεις όσον αφορά τον τουρισμό της Ελλάδας.

Η τελευταία μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) κάνει λόγο για πιθανό στόχο του 2022 τα 8,6 τρισ. δολάρια που αντανακλά σε ένα ποσοστό αύξησης 6,4% σε σχέση με το 2021, λίγο πιο χαμηλά από τα επίπεδα του 2019 (9,2 τρισ. δολάρια).

Μάλιστα το WTTC βλέπει ισχυρή ανάκαμψη το 2022 εάν η υγειονομική πορεία των χωρών εξελίσσεται σε ρυθμούς ομαλοποίησης.

Πιο κοντά στα σενάρια ανάκαμψης θεωρεί ότι βρισκόμαστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), καθώς τα πρώτα στοιχεία για τη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και την Ελλάδα κινούνται ανοδικά.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο γεγονός ότι στην περίοδο της καραντίνας οι πολίτες αποταμίευσαν χρήματα τα οποία προορίζονται σήμερα αποκλειστικά για τις διακοπές τους, ακόμη κι αν τα μέτρα διαφέρουν ανάλογα με την κάθε χώρα.

Καταλυτική η επανασύνδεση Ευρώπης – ΗΠΑ για τις φετινές προκρατήσεις

Μεγάλος παίκτης της φετινής τουριστικής σεζόν αναμένεται να είναι οι ΗΠΑ καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια η έναρξη των πτήσεων από την Αμερική προς τη χώρα μας θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 7 Μαρτίου.

Ήδη, η ενίσχυση των απευθείας πτήσεων (Delta Airlines, American Airlines και United Airlines)  έκανε την ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ  να αυξηθεί κατά 127,2% με 211 χιλιάδες ταξιδιώτες, βάσει των στοιχείων της ΤτΕ για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021.

Θυμίζουμε πως για τον υπουργό η αμερικανική αγορά είναι ένα δυνατό χαρτί για τα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας στο οποίο ο ίδιος ποντάρει καθώς ήδη διατηρεί μια καλή συνεργασία με την αμερικανική πλευρά αξιοποιώντας τις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Στην τελευταία μάλιστα συνάντησή του με τον Τζ. Πάιατ που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού, ο Β. Κικίλιας πληροφόρησε πως οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου περισσότερες από δεκατέσσερις απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, συνδέοντας την Αθήνα με οκτώ μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια.  Στη συνάντηση Κικίλια-Πάιατ αναφέρθηκε ακόμη οτι οι κρατήσεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα είναι ήδη αυξημένες, σε σχέση με το 2019.

Θετικό το πρόσημο για αερομεταφορές και κρουαζιέρα 

Την ίδια ώρα αυξημένες είναι οι κρατήσεις στις αερομεταφορές  από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα, ενώ καταγράφεται άνοδος 30% στις κρατήσεις πακέτων για όλη τη χώρα με τους μεγάλους tour operator (TUI, DER Touristik) να κάνουν επίσημες εκτιμήσεις για ροές εκατομμυρίων τουριστών (1,5 εκατ., 1,2 εκατ. αντίστοιχα), γεγονός που κάνει την κυβέρνηση να κρίνει ολοένα και πιο ρεαλιστικό το σενάριο για επιμήκυνση της φετινής τουριστικής σεζόν.

Αυξημένες κρατήσεις καταγράφονται και στο πεδίο της κρουαζιέρας με το υπουργείο τουρισμού να αναφέρει αύξηση 118% για το λιμάνι του Πειραιά και 189% για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, τα στοιχεία που φτάνουν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Ιανουάριο του 2022 προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε στους 1.249.387 ταξιδιώτες παρουσιάζοντας άνοδο 223,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν διακινηθεί 386.130 επιβάτες.

Όσον αφορά τις πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 18.218, παρουσιάζοντας άνοδο 70,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 10.708 πτήσεις.

Ως προς τη σύγκριση των αριθμών με τα στοιχεία του 2019, τα νούμερα παραμένουν πτωτικά. Φέτος τον Ιανουάριο σημειώθηκε πτώση 18% στην κίνηση αεροσκαφών, ενώ για το σύνολο της επιβατικής κίνησης που τον Ιανουάριο του 2019 ήταν 2.135.674 καταγράφεται πτώση 41,5 %.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article