Τον καλύτερο μήνα από το 1976 κατέγραψε ο Dow Jones

0
256

Τον καλύτερα μήνα του τα τελευταία 46 χρόνια κατέγραψε τον Οκτώβριο ο Dow Jones, παρά το αρνητικό του κλείσιμο σήμερα, με τον βιομηχανικό δείκτη να κερδίζει συνολικά 14% που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 1976.

Ίδια εικόνα και για τους υπόλοιπους δείκτες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται 8% στο μήνα και τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει στο +3,9%.

Η εντυπωσιακή πορεία του Οκτωβρίου ήρθε εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της καμπάνιας της για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού και πλέον πλησιάζει σε μια απόφαση για να αφήσει το πόδι από το γκάζι τους επόμενους μήνες. Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα επιλέξει να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις στη συνέχεια, έχοντας πραγματοποιήσει φέτος την επιθετικότερη καμπάνια σύσφιξης της πολιτικής της στην πρόσφατη ιστορία της.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, η Wolfe Research αναφέρει σε σημείωμά της ότι “αποδίδει πρωτίστως την έντονη ανάκαμψη του S&P 500 τις τελευταίες 10 ημέρες στις φαινομενικά ατελείωτες ελπίδες για μία μεταστροφή της Fed, την οποία η αγορά ορίζει προφανώς ως μία αύξηση 75 μονάδων βάσης αυτήν την εβδομάδα με 50 μ.β. στη συνέχεια τον Δεκέμβριο”.

Σύμφωνα με την Wolfe, ωστόσο, “η αίσθηση μας είναι ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να απογοητευτούν το απόγευμα της Τετάρτης”.

Στον αντίποδα βέβαια, οι πληθαίνουν οι φωνές για επικείμενη μεταστροφή της Fed, με τον διάσημο “αρκούδο” της Wall Street, τον Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, να εκτιμά ότι η αλλαγή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας πλησιάζει.

Ο επικεφαλής αναλυτής ΗΠΑ της τράπεζας, επανέλαβε επίσης την εκτίμηση του για βραχυπρόθεσμο ράλι της αγοράς που ενδέχεται να φέρει τον S&P 500 έως και τις 4.150 μονάδες, σημειώνοντας όμως ότι “η πραγματικότητα” θα επανέλθει στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου, δηλαδή τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό τώρα, ο Dow Jones έχασε 128,85 μονάδες ή -0,39% και έκλεισε στις 32.732,95 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 29,08 μονάδες ή -0,75% στις 3.871,98 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 114,31 μονάδες ή -1,03% στις 10.988,15 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο έξι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Travelers με κέρδη 2,50 δολ. ή σε ποσοστό 1,37% και κλείσιμο στα 184,46 δολ. και ακολούθησαν Goldman Sachs Group με άνοδο 0,79% στα 344,51 δολ. και η UnitedHealth Group στα 555,15 δολ. με κέρδη 0,71%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-2,20%), η Microsoft (-1,59%) και η Dow (-1,56%).

Κατά τα άλλα, ανησυχίες σήμερα έχει φέρει η νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, καθώς οι περιορισμοί λόγω πολιτικής zero covid και η κρίση στην αγορά ακινήτων συνεχίζουν να πιέζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ εξάλλου, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή του Σικάγο συνέχισε να επιβραδύνει τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στο 45,2 τον Οκτώβριο από 45,7 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ISM-Chicago μαζί με το MNI. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στο 47.