Τι συμβαίνει με τις πτήσεις από Αθήνα προς Ισραήλ

0
218

Ως μια ρευστή και δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση περιγράφουν πηγές με γνώση στο Capital.gr την εικόνα που επικρατεί στον αριθμό των πτήσεων που εκτελούνται από την Αθήνα προς το Ισραήλ και αντίστροφα. Το σίγουρο είναι ότι επί του παρόντος το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ παραμένει ανοιχτό και κατά συνέπεια εκτελούνται ορισμένα δρομολόγια από και προς το Ελ. Βενιζέλος.

Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ, η El Al δεν έχει διακόψει τις πτήσεις προκειμένου να διευκολύνει στον επαναπατρισμό των Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι βρέθηκαν στην χώρα μας ενώ παράλληλα έχουν προστεθεί και έκτακτες πτήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν προς το συγκεκριμένο σκοπό. Εκτός, όμως από την El Al, άλλες δύο ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε δρομολόγια από τη χώρα μας προς το Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα είναι η Arkia (δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας του Ισραήλ) και η ISR Air. Σε ό,τι αφορά την Arkia, θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή, οι Βούλγαροι πιλότοι της εταιρείας αρνήθηκαν να πετάξουν από την Αθήνα προς το Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Λάρνακα της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές, η Aegean έχει ανακοινώσει ότι μέχρι και σήμερα, Τρίτη, δε θα πραγματοποιεί πτήσεις από την χώρα μας προς το Ισραήλ ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ο προγραμματισμός αναμένεται να διαμορφωθεί ανάλογα το επόμενο διάστημα με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται η Tuss και η Wizz Air, οι οποίες και εκείνες με τη σειρά τους δραστηριοποιούνται στο δρομολόγιο Αθήνα-Τελ Αβίβ. Να σημειωθεί ότι η επίσης ελληνική αεροπορική Bluebird, η οποία διατηρεί τη βάση της στο Ηράκλειο της Κρήτης και επικεντρώνεται κυρίως στην αγορά του Ισραήλ, εμφανίζει μια σχετικά κανονική ροή πτήσεων.

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές ανέστειλαν τις πτήσεις

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν είτε ακυρώσεις είτε καθυστερήσεις σε πτήσεις με το πρόγραμμα να υφίσταται αλλαγές ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας.

Να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε πάγωμά των πτήσεων από και προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη του πολέμου.

Δεκάδες πτήσεις αφίξεων και αναχωρήσεων στο Μπεν Γκουριόν ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν κατά τη χθεσινή μέρα, σύμφωνα με τον διαδικτυακό πίνακα πτήσεων του αεροδρομίου, ο οποίος έδειξε επίσης μια σταθερή ροή πτήσεων. Τα περισσότερα εκτελούνταν από την εθνική αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ, την El Al μαζί με άλλους περιφερειακούς  αερομεταφορείς όπως η τουρκική Pegasus Airlines και η ελληνική Bluebird Airways.

Από την άλλη, οι αμερικανικές American Airlines, United και Delta καθώς και η γερμανική Lufthansa και η γαλλική Air France ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους εν μέσω των εχθροπραξιών, προσφέροντας επιστροφές χρημάτων.