11.8 C
Kifissia
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Τι είδους άθεος είσαι? Αφούς λές «Καλό Πάσχα» και «Θεέ μου». Χρονογράφημα του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα.

Must read

Η αθεία είναι μιά άγνωστη έννοια τα πολύ παλιά χρόνια. Ολοι οι άνθρωποι πίστευαν ότι μιά ανώτερη κυρίαρχη δύναμη δημιουργεί και ελέγχει τα πάντα. Σε κάθε λαό η μορφή αυτή που ονομάσθηκε «Θεός» πήρε διάφορα ομόματα (Μανιτού, Δίας, Οσιρις, κλπ), έγινε γλυπτό με σχήματα εν είδει τοτέμ (παγανισμός) και εμπλουτίσθηκε με πολλές ιδιότητες, με κανόνες και με ήθη , ηθικό κώδικα, νόμους (εντολές, σαρία) και έθιμα.

 

Ο αθεϊσμός στην αρχαία Ελλάδα εμφανίστηκε τον πέμπτο αιώνα πΧ παράλληλα με την ανάπτυξη των υλιστικών φιλοσόφων. Παρόλο που μετά από στρατιωτικές αποτυχίες λήφθηκαν μέτρα εναντίον του, άνθισε περαιτέρω κατά την Ελληνιστική περίοδο. Σε αντίθεση όμως με την κλασσική περίοδο όπου ο αθεϊσμός εκφραζόταν συνήθως ως θετικός ή ριζοσπαστικός, κατά την επόμενη περίοδο επικράτησε ο αρνητικός αθεϊσμός. Αρκετοί φιλόσοφοι ανέπτυξαν ιδέες που προσέγγισαν τον Αθεϊσμό ή ήταν ξεκάθαρα αυτό που θα λέγαμε σήμερα αγνωστικιστές, ωστόσο ποτέ δεν αναπτύχθηκαν σε σημαντικό αριθμό, οι αθεϊστές στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν μειοψηφία. O Πρωταγόρας ήταν ένας από τους πρώτους που αμφισβήτησαν την ύπαρξη θεών, ενώ ακολούθησαν οι Ξενοφάνης και Αναξαγόρας. Ο Αναξαγόρας διατύπωσε την θέση πως ο Ήλιος είναι μια πύρινη λάβα, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την διαδεδομένη στην Αθήνα τότε θέση πως δήθεν «ο Ήλιος ήταν Θεός». Η καινοφανής αυτή άποψη σχολιάστηκε από τους δραματουργούς της εποχής. Ο γνωστός τραγωδός Ευριπίδης, λέγεται ότι πέρασε από δίκη για τον αθεϊσμό που περιέγραψε στην τραγωδία του Βελλερόφων. Βέβαια, στην Ελληνιστική περίοδο υπήρχαν πανέξυπνοι συγγραφείς που ήταν άθεοι. Πχ ο Λουκιανός («Νεκρικοί διάλογοι»: Ουκ άν λάβεις εκ του μή έχοντος).

 

Πως όμως εφευρέθηκε ο Θεός; Οι Θρησκείες όλες δημιουργήθηκαν από την αδυναμία ερμηνείας των φυσικών φαινομένων (κεραυνός, χαλάζι, αστραπή, χιόνι, καταιγίδα, αστέρια, χρώματα ουρανού, ποτάμια, κλπ), και από την αδυναμία απάντησης στα ερωτήματα «πως έγινε ο κόσμος»; «Ποιός τον έφτιαξε»; «Τι υπήρχε πρίν;» «Και αυτόν που έφτιαξε τον κόσμο, ποιος τον έφτιαξε»; Και «τί γίνεται μετα θάνατο;» και «γιατί πεθαίνουμε»;. Τα φυσικά φαινόμενα κουτσά στραβά εξηγήθηκαν τον 19ο και 20ο αιώνα. Τα άλλα δύο ερωτήματα εξηγήθηκαν στο τέλος του εικοστού αιώνα.

 

Και τότε; Γιατί οι άνθρωποι σε μεγάλο ποσοστό είναι ακόμα προσκολλημένοι στις Θρησκείες; Η απάντηση έχει δύο σκέλη. Το στατιστικό και το επεξηγηματικό. Στατιστικά, πχ στην Ελλάδα το 1950 είναι απίθανο να υπήρχε ποσοστό άθεων πάνω από 1%. Σε έρευνα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ το 1985 βρέθηκε σε τυχαίο δείγμα ποσοστό άθεων 4%. Σε νέα έρευνα της Ελευθεροτυπίας και των «ΝΕΩΝ» το 2005 βρέθηκε ποσοστό άθεων και αγνωστικιστών (= δεν ξέρω άν υπάρχει Θεός) = 24%. Ενα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό είναι αυτό των New York Times που έκανε ΕΙΔΙΚΗ έρευνα σε άτομα ΜΟΝΟ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την ύπαρξη Θεού. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα: Οι εκπαιδευτικοί των Κλασσικών σπουδών (Ιστορία, Φιλολογία, Νομικά ήταν άθεοι περί το 20%). Οι επιστήμονες των θετικών επιστημών (Χημικοί, Φυσικοί, κλπ) ήταν άθεοι σε ποσοστό 40-50%. Οι δέ Πυρηνικοί Φυσικοί, Αστρονόμοι, και Κοσμολόγοι ήταν άθεοι 99,9% !!! Αρα το επίπεδο και το είδος γνώσεων επηρρεάζει την Θρησκευτική ιδεολογία.

 

Πάμε τώρα στο επεξηγηματικό σκέλος. Οι επιστήμες έχουν απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις. Ξέρουμε τί είναι ο κεραυνός, ξέρουμε τη δομή τη ύλης, ξέρουμε τί είναι ο ηλεκτρισμός, ξέρουμε πώς γίνεται η σχάση του ατόμου, ξέρουμε πώς δημιουργείται το χιόνι, ξέρουμε γιατί λάμπει ο ήλιος, κλπ. Πώς οι λαοί δεν «ξυπνούν» από το λήθαργο των θρησκειών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτον, αυτές οι γνώσεις δεν έφτασαν στο 100% των ανθρώπων του πλανήτη. Μη παραξενεύεστε. Το έτος 1995 ανακάλυψα άτομο απόφοιτο Λυκείου που δεν ήξερε γιατί λάμπει ο ήλιος. ΔΕΝ ήξερε ότι στον ήλιο γίνονται συνεχώς θερμοπυρηνικές συντήξεις Υδρογόνου πρός ήλιον, δηλαδή …σκάνε υδρογονοβόμβες!!! ΔΕΝ το είχε ακούσει ή διαβάσει ΠΟΤΕ!!! Δεύτερον, αυτές οι γνώσεις αυτές, ακόμα και άν έφτασαν στο ευρύ κοινό διά των βιβλίων, του σχολείου και των ντοκιμαντέρ, δεν είναι κατανοητές από το 100% των ανθρώπων. ΔΕΝ επαρκεί το μυαλό τους να τις κατανοήσει. Τρίτον, αρκετές εννοιες και γνώσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές από τις 5-6 αισθήσεις μας, ούτε από το πεπερασμένο μυαλό μας. Παράδειγμα: Ο άνθρωπος ΔΕΝ μπορεί να ακούσει υπερήχους. Τα πουλιά και τα σκυλιά μπορούν. Το υπερηχογράφημα μπορεί. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δεί το υπέρυθρο ή το υπεριώδες φάσμα του φωτός. Οι ειδικές κάμερες μπορούν. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δεί τη ραδιενέργεια. Ο μετρητής Geiger Muller μπορεί. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί πάνω από 4 διαστάσεις μήκος, πλάτος, ύψος, χρόνος. Τα μαθηματικά και οι υπολογιστές μπορούν μέχρι και 10 (Δημήτριος Νανόπουλος).

 

Ναί αλλά υπάρχουν πολύ «μορφωμένοι» άνθρωποι που είναι έντονα θρησκευόμενοι, όπως η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλου, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας (5 πτυχία και τέως στη NASA) ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κλπ. Πώς εξηγείται αυτό; Τελευταίες έρευνες νευροφυσιολογίας έδειξαν ότι τα θέματα θρησκείας ΔΕΝ γίνονται αντιληπτά από τον λεγόμενο λογικό εγκέφαλο (δύο ημισφαίρια) αλλά από τον μεταιχμιακό εγκέφαλο (αρχέγονες λειτουργίες, Limbic system, βασικά γάγγλια, φακοειδής πυρήνας, αμυγδαλή, κλπ). Εκεί εδρεύει και η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη. Αλλες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν γονίδια γιά το άν θα γίνεις θρησκευόμενος ή άθεος! Μια προκλητική μελέτη που δημοσιεύτηκε από το μοριακό βιολόγο και διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, Dr. Dean Hamer,  ψάχνει να βρει εάν η θρησκεία είναι προϊόν της εξέλιξης. Αν δηλαδή οι ρίζες της πίστης βρίσκονται καταγραμμένες στα γονίδια μας. (Πηγές: esoterica.gr, The Times, «Καθημερινή»)

 

Πέραν των ανωτέρω αναφερθέτων ερωτημάτων των απλών ανθρώπων, και με την πάροδο του χρόνου οι θρησκείες τροποποιήθηκαν, άλλαξαν, δημιουργήθηκαν νέες και οι ήδη υπάρχουσες προσπάθησαν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Εξελίχθηκαν και έβαλαν στην ατζέντα νέα ερωτήματα και νέες δράσεις. Ηθικολογία, μύθους, πολιτικές απόψεις, κοινωνικές απόψεις, κλπ. Ετσι λοιπόν σταδιακά φτάσαμε στίς σύγχρονες ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΕΣ αλλά και ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΕΣ θρησκείες. Οι μονοθεϊστικές θρησκείες είναι βασικά ο Χριστιανισμός με τίς παραλλαγές του (Ορθόδοξοι, καθολικοί, Προτεστάντες, Λουθηρανοί, Ευαγγελιστές, Ιεχωβάδες, κλπ), ο Ισλαμισμός με τις παραλλαγές του (Σουνίτες, Σιίτες κλπ), ο Εβραϊσμός – Ιουδαϊσμός με τις παραλλαγές του (Ρωμανιώτες, Σουφαραδίτες, Εσκενάζηδες). Οι Πολυθεϊστικές θρησκείες είναι ο Ινδουϊσμός (Ινδία, Κευλάνη), ο Βουδισμός (Ταϊλάνδη, Μπούρμα, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιάμ, Λάος, κλπ), ο Σιντοϊσμός (Ιαπωνία), ο Δωδεκαθεϊσμός (Ελλάδα), οι θρησκείες των Ινδιάνων ΗΠΑ (Μανιτού, κλπ), των Αζτέκων, των Ινκας, των Αρχαίων Αιγυπτίων (Ωρος, Οσιρις, Ισις) κλπ.

 

Για να μή πολυλογούμε η κάθε θρησκεία έχει ΤΡΙΑ ΣΚΕΛΗ:

(Α) Το μεταφυσικό σκέλος: Οι θρησκείες θέτουν και απαντούν καίρια ερωτήματα. Υπάρχει Θεός? Υπάρχει μετά θάνατον ζωή; Πώς έγινε ο κόσμος? Γιατί πεθαίνουμε; Κλπ. Εδώ η κάθε Θρησκεία απαντά κατά το δοκούν. Διαφέρουν μέν αλλά σε τελική ανάλυση μοιάζουν όλες.

(Β) Το Φιλοσοφικό – κοινωνικό σκέλος: Η κάθε Θρησκεία Παίρνει θέση και δίνει κανόνες ζωής. Πχ. Αγαπάτε αλλήλους, Ου φονεύσεις, Ού μοιχεύσεις, Πλύνε χέρια πόδια 5 φορές πρίν μπείς στο τζαμί, Εσο φιλάνθρωπος, θα πάς στον Παράδεισο κλπ. Και εδώ μοιάζουν οι θρησκείες αλλά ΕΧΟΥΝ και σημαντικές διαφορές. ΣΦΑΞΕ τους άπιστους, κάνε Ιερό πόλεμο (Κοράνι). Το να πατήσεις μιά μύγα είναι έγκλημα (Σιντοϊσμός).

(Γ) Το τελετουργικό – καλλιτεχνικό – Εθιμοτυπικό σκέλος: Η κάθε θρησκεία με το χρόνο, γιά να γίνει πιό προσιτή και πιό ΕΥΠΕΠΤΗ από τον εκάστοτε λαουτζήκο, υιοθέτησε τελετουργικό, λογοτεχνία, ύμνους, καμπάνες, θυμιατά, αγιογραφίες, μουσικά όργανα, ενδυματολογία αμφίων, έθιμα, τραγούδια, πρωτόκολλο, ιεραρχία αλλά και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ. Σήμερα πιό πολύ εξουσία έχει ο Πάπας παρά ο Donald Trump. Πρακτικά κάθε θρησκεία έχει τελετουργικό, άλλες πλουσιότατο (Ορθοδοξία) άλλες πτωχότατο (Ισλάμ). Οι διαφορές είναι αισθητές. Δείτε ναούς της Ινδίας, παθαίνεις πλάκα, δείτε παγόδες στην Ταϊλάνδη, στό Λάος, μένεις άναυδος, ενώ το Ισλάμ έχει να επιδείξει μόνο Τζαμιά αντίγραφα της Αγιας Σοφίας.

 

Πάμε στα καθ ημάς τώρα. Η Ορθοδοξία έχει και αυτή τρία σκέλη: Το πρώτο σκέλος, το μεταφυσικό μας λέει ότι «ο Θεός έφτιαξε τον Κόσμο», και ότι δήθεν «ο Χριστός είναι γιός του». Χιούμορ: Ποια είναι η σύζυγος του Θεού δεν μας είπαν. Μας λέει επίσης ότι όταν πεθαίνουμε είτε πάμε στόν Παράδεισο (όπου έχει …ύμνους), είτε στήν Κόλαση (όπου λένε έχει ….μπουζούκια), και κάποια μέρα θα αναστηθούμε στη Δευτέρα Παρουσία (πότε πέφτει;). Αρα η Ορθοδοξία το έλυσε το υπαρξιακό πρόβλημα…

 

Στο Φιλοσοφικό σκέλος η Ορθοδοξία βασικά στηρίζεται στη διδασκαλία του Χριστού. Τα γνωστά «Αγαπάτε αλλήλους». «Οχι Βία». «Εάν έχεις δύο χιτώνες δώσε τον ένα», «εάν σου ρίξω μιά σφαλιάρα γύρνα να φάς και μιάν άλλη» κλπ. Βέβαια ήταν και ολίγον ψιλοαπατεών ο κ. Ιησούς από τη Ναζαρέτ (γεννηθείς στή Βηθλεέμ). Ο πονηρούλης, από τη μιά μεριά λέει «ΟΧΙ ΒΙΑ», αλλά όπου τον συμφέρει την υιοθετεί. «Ηρπαξεν το φραγγέλιον και εξεδίωξεν τους εμπόρους εκ του ναού ανατρέπων τας τράπεζας αυτών!!!» Και μας λέει «Οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»! Ωραίος! Ιδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης!!!

 

Στο τελευταίο σκέλος το τελετουργικό, ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ. Είναι τόσο πλούσια η καλλιτεχνική της δημιουργία της Ορθοδοξίας που γεμίζει όλα τα Μουσεία του κόσμου. Τι αρχιτεκτονική, τί αγιογραφίες, τί ξυλογλυπτική,τι ιερά άμφια, τί ύμνοι, τί τραγούδια, τι έθιμα, τι στόλισμα επιταφίων, τι λιτανείες, τί ψαλμωδίες, κλπ. ΟΛΑ καλή καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτά δεν βλάπτουν. Είναι αποδεκτά! Μας καλλιεργούν το αισθητικό κριτήριο και προωθούν την απόλαυση.

 

Και τελειώνοντας, πάμε στα καθ ημάς τώρα, επι προσωπικού: Εγώ είμαι Ελληνας εθνιστής (όχι εθνικιστής), φιλοευρωπαίος, δεδηλωμένος άθεος από 13 ετών!!! Πώς έγινε αυτό; Οι γονείς μου ήταν έντονα θρησκευόμενοι!  Ως παιδάκι διετέλεσα «παπαδάκι» στον Αγιο Δημήτριο Αρτας. Τα είδα ΟΛΑ. Ηπια και Μαυροδάφνη!!! Εψαλλα και στη Χορωδία. Ξέρω όλη τη θεία λειτουργία απ έξω!!! Τι συμπέρασμα έβγαλα με τίς λίγες τότε γνώσεις μου και το σουλατσάρισμα εντός του ναού (9-12 ετών)?. Τα είδα σαν θέατρο ΟΛΑ. Την Μεγάλη Πέμπτη ο ιερέας κάρφωνε τον ξύλινο Χριστό από κοντραπλακέ πάνω στο σταυρό με σφυρί, και οι γριούλες έκλαιγαν. Εγώ γέλαγα με το θέατρο!!! Πηγαίνοντας στο Χαλάνδρι στη Β Γυμνασίου, διαβάζοντας θρησκευτικά, ΑΥΤΟΜΑΤΑ σκεφτόμουν: «Μα τί μαλακίες γράφει το βιβλίο»? «Γίνονται αυτά»? «Αναστήθηκε ο Λάζαρος; Πλάκα μας κάνει; Εκανε τα 5 ψάρια 5.000; Γέμισε τις νταμιζάνες με κρασί στο γάμο της Κανά; Αυτά είναι παραμύθια για το νηπιαγωγείο!»  Αρχισα λοιπόν τις ενοχλητικές ερωτήσεις στην ΩΡΑΙΑ καθηγήτρια Θρησκευτικών. «Κυρία αφού κυρία Ο Κάϊν σκότωσε τον Αβελ πώς έγιναν οι επόμενοι άνθρωποι?» «Κυρία, ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δήλωσε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ότι ήταν αντάρτης στον ΕΔΕΣ στο Ζέρβα και σκότωσε Γερμανούς . Μα η θρησκεία μας λέει ΟΥ ΦΟΝΕΥΣΕΙΣ». Τελικά με κάλεσε και μου είπε θα «Γκούβα θα σου βάλω 19, αρκεί να το βουλώσεις», όπερ και έγινε!!!

 

Παλιά δεν είχα γνώσεις γιά να εξηγήσω πολλά πράγματα. Σήμερα τίς έχω. Ετσι λοιπόν τα ερωτήματα γιά μένα απαντώνται ως εξής:

 

 1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ: Απάντηση ΟΧΙ
 2. ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ: Από την Μεγάλη Εκρηξη. Και τί υπήρχε πρώτα; ΤΙΠΟΤΑ (CERN)
 3. ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ; Από 4 δυναμεις. Οι 3 έχουν εξηγηθεί. Απομένει η 4 (βαρύτητα)
 4. ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ; Ιεροδιδάσκαλος Εβραίος αναθεωρητικός (όπως ο Λούθηρος)
 5. Ποιοί ήταν οι γονείς του Χριστού; Εξώγαμο τέκνο της Μύριαμ, 16 ετών. Αγνωστος πατέρας.
 6. Πέθανε στο Σταυρό; ΟΧΙ. Λιποθύμησε και φυγαδεύτηκε. Νυμφεύθηκε, έκανε και παιδιά, παρέστη και στην κηδεία της μητέρας του και απεβίωσε άγνωστο πότε, κρυβόμενος.
 7. Είναι σωστη η ιδεολογία του Χριστού? Βασικά αερολογεί 90%. Σωστή κατά 80%. Αρκεί να εφαρμόζονταν από όλους. Ετσι ΔΕΝ γίνεται μονομερής εφαρμογή. Γίνεται μονομερής …καταγγελία…
 8. Ποιό είναι το επόμενο βήμα μετά το θάνατο των ανθρώπων; Τα σκουλήκια.
 9. Χρειάζεται συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετουργίες και μυστήρια? Ουδόλως. Μόνο γιά αφελείς ή έχοντες ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ (την οποία σέβομαι)
 10. Καλά ρέ, Εσύ δεν πήγαινες στην Ανάσταση; Ναί πήγαινα γιά χαβαλέ με τις κροτίδες.
 11. Υπάρχει Στάνταρντ Ηθική; ΟΧΙ. Την καθορίζουν εκάστοτε οι νόμοι των κοινωνιών κατά το δοκούν.
 12. Κάνεις χρήση του τελετουργικού σκέλους της Ορθοδοξίας; ΝΑΙ εν μέρει. Μού αρέσει η Ειρήνη Παππά να ψάλλει «ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΑΙ ΠΑΣΑΙ», ή να πηγαίνω στο Βυζαντινό Μουσείο, ή να τρώω ΨΗΤΟ ΑΡΝΙ το Πάσχα, ή να στολίζω Χριστουγεννιάτικο δέντρο, κλπ
 13. Γιατί χρησιμοποιείες Φράσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως «Θεέ μου» ενώ λές ότι είσαι Άθεος; Τις χρησιμοποιώ ως ήδη ενταγμένες στό Ελληνικό λεξιλόγιο. Λογοτεχνική αδεία. Παράδειγμα: «Θεέ μου τι σεξοβόμβα είναι αυτή!!!» Πως λένε οι Ισλαμιστές όταν πέφτει πύραυλος και τους κάνει σκόνη, «Αλάχου Ακμπάρ»! Μέχρις εκεί.

 

ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

 

Πηγές

 

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article