13.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Τι αποκαλύπτει ο τρόπος που κοιμόμαστε.

Must read

Όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου να κοιμηθείς, είναι πολύ πιθανό ότι παίρνεις πάντα κάποια συγκεκριμένη στάση με το σώμα σου. Ίσως ξαπλώνεις στο δεξί σου πλευρό και φέρνεις τα γόνατα στο στήθος σου ή μπορεί να προτιμάς να ξαπλώνεις ανάσκελα με τα χέρια παράλληλα με το σώμα σου. Αν και μπορεί να θεωρείς ότι αυτή η στάση πριν κοιμηθείς είναι απλά ο δικός σου τρόπος για να χαλαρώσεις, οι ειδικοί λένε ότι η στάση του ύπνου μπορεί πραγματικά να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητα και την υγεία σου.

Ο Robert Phipps, που ειδικεύεται στη γλώσσα του σώματος και ζει στην Αγγλία, έκανε μια έρευνα για μια δημοφιλή αλυσίδα ξενοδοχείων και διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ορισμένων στάσεων ύπνου και των ψυχολογικών χαρακτηριστικών των ατόμων (θεώρησέ το σαν το ωροσκόπιο στάσεων ύπνου). Επίσης, ο Chris Idzikowski, ένας άλλος Βρετανό ςερευνητής και διευθυντής του οργανισμού Sleep Assessment and Advisory Service, έκανε μια παρόμοια έρευνα και βρήκε συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Παρακάτω είναι μια ματιά στις 3 πιο κοινές στάσεις ύπνου, τι μπορεί να σημαίνουν για την προσωπικότητα και την υγεία σου, και προτάσεις για μικρές τροποποιήσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεκουράζεσαι περισσότερο.

Αν κοιμάσαι στο πλευρό σου

Το ωροσκόπιο του ύπνου σου: Σύμφωνα με την έρευνα του Phipps, αν παίρνεις την εμβρυακή θέση, μπορεί να σημαίνει ότι είσαι ένα άτομο που ανησυχεί πολύ. Επίσης, μπορεί να συμπεριφέρεσαι στους γύρω σου σαν ένα δύσκολο άτομο αλλά εσωτερικά να είσαι ένα ευαίσθητο άτομο. Εάν κοιμάσαι με τα δύο χέρια απλωμένα μπροστά σου, έχεις πιθανά έναν ανοιχτό χαρακτήρα, αλλά επίσης μπορεί να λαχτάρας περισσότερα πράγματα στη ζωή σου και ίσως είσαι ένα άτομο έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πάντα που φέρνει η ζωή στο δρόμο σου.

Πιθανά προβλήματα υγείας: Ο ύπνος στο πλευρό μπορεί να προκαλέσει συμπίεση νεύρων στα χέρια και τα πόδια, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο ύπνος στο πλευρό μπορεί να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ιδιαίτερα εάν έχεις την τάση να κοιμάσαι στο δεξί πλευρό σου. (Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να είναι ένδειξη διαταραχών στα εντερικά βακτηρίδια.) Για να αποφύγεις αυτά τα προβλήματα, χρησιμοποίησε ένα ολόσωμο μαξιλάρι για να υποστηρίξεις την μέση, την πλάτη και τον αυχένα σου. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να χρησιμοποιείς ένα λεπτό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σου για να έχεις επιπλέον υποστήριξη στη μέση σου.

Αν κοιμάσαι ανάσκελα

Το ωροσκόπιο του ύπνου σου: Σύμφωνα με την έρευνα του Phipps, αν κοιμάσαι σαν ένα κούτσουρο – με ευθυγραμμισμένο σώμα και τα χέρια τεντωμένα στα πλευρά σου – μπορεί να είναι δείγμα ότι είσαι ένα άκαμπτο, αυταρχικό, ξεροκέφαλο άτομο και κολλημένο στους τρόπους σου. Αλλά, αν φέρνεις τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου, είναι πολύ πιθανό ότι είσαι ένα άτομο που είναι πάντα έτοιμο να ακούσει και να βοηθήσει τους άλλους, και επομένως είσαι ένας πολύ καλός φίλος.

Πιθανά προβλήματα υγείας: Αν και το να κοιμάσαι ανάσκελα είναι πραγματικά πολύ καλό για τα άτομα που υποφέρουν από πόνους στο λαιμό, την πλάτη και τη μέση (επειδή ευθυγραμμίζει την σπονδυλική σου στήλη και ασκεί ελάχιστη πίεση στα νεύρα των άκρων), η στάση αυτή μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή στο ροχαλητό και την άπνοια – δύο καταστάσεις που μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση ενοχλητικές για το ή τη σύντροφό σου στο κρεβάτι και στη χειρότερη περίπτωση επιζήμιες για την υγεία σου.

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ροχαλητό, δοκίμασε να ανασηκώσεις το πάνω μέρος του σώματός σου τοποθετώντας ένα πρόσθετο μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου.

Αν κοιμάσαι μπρούμυτα

Το ωροσκόπιο του ύπνου σου: Σύμφωνα με την έρευνα του Phipps, αν σου αρέσει να κοιμάσαι μπρούμυτα με τα χέρια τεντωμένα προς τα πάνω και έξω (σαν τα άτομα που κάνουν skydiving), αυτό μπορεί να σημαίνει ότι συνήθως αισθάνεσαι ότι δεν έχεις πολύ έλεγχο του τι συμβαίνει στη ζωή σου ή ότι πας εκεί που σε πάνε οι άλλοι. Εάν συμβαίνει όντως αυτό, μπορεί να ξυπνάς με ένα αίσθημα άγχους ή ανησυχώντας για τις εκκρεμότητες στη λίστα της ημέρας που πρέπει να διεκπεραιώσεις.

Πιθανά προβλήματα υγείας: Επειδή τα περισσότερα κρεβάτια δεν είναι κατασκευασμένα σαν τα κρεβάτια του μασάζ (με τρύπα για να αναπνέεις όταν κοιμάσαι μπρούμυτα και έτσι να μπορείς να κρατάς το λαιμό σου ευθυγραμμισμένο με την σπονδυλική σου στήλη), αυτό σημαίνει ότι κοιμάσαι με το λαιμό σου στραμμένο προς τη μία πλευρά ή την άλλη πλευρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείς μεγάλο στρες στον αυχένα σου που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς και προβλήματα χρόνιων πόνων. Η λύση: εκπαιδεύσου στο να κοιμάσαι στο πλευρό σου ή ανάσκελα, καθώς το τέντωμα του λαιμού που απαιτείται για να αναπνέεις άνετα όταν κοιμάσαι μπρούμυτα είναι μια πάρα πολύ ακραία κατάσταση για το σώμα σου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article