Τεχνολογικό άλμα στην Wall Street με “τσιπάκι” Nvidia

0
757

Με τον τεχνολογικό Nasdaq σε θέση οδηγού η αμερικανική αγορά ολοκλήρωσε μία ισχυρή συνεδρίαση, εν μέσω διάχυτης αισιοδοξίας ότι η εταιρεία με τον πιο “καυτό” τίτλο φέτος η Nvidia θα παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις που θα δώσουν νέα ώθηση στην επενδυτική διάθεση.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε στις 34.374 μονάδες με άνοδο 185 μονάδων ή 0,54%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 4.436 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 1,59% και βρέθηκε στις 13.721 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, η συνεδρίαση περιστράφηκε γύρω από την Nvidia που ανακοινώνει τα μεγέθη της για το δεύτερο τρίμηνο λίγο μετά το κλείσιμο της των συναλλαγών.

Έχοντας πραγματοποιήσει ξέφρενο ράλι άνω του 210% το 2023 (έναντι 15,7% του S&P 500) ο κολοσσός των μικροτσίπ αποτυπώνει τον ευρύτερο ενθουσιασμό για μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και εκείνες του ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, που μαζί οδήγησαν την άνοδο των μετοχικών δεικτών στο μεγαλύτερο μέρος του 2023.

 

 

“Είναι σαν ένας δείκτης διάθεσης, η προσέγγιση της αγοράς σε μία  ανακοίνωση πραγματικά ισχυρών – κατά πώς φαίνεται – αποτελεσμάτων” σχολιάζει  ο Matthew Stucky της Northwestern Mutual Wealth Management στο Marketwatch. Σύμφωνα με τον ίδιο, “το κλειδί θα είναι περισσότερο το guidance που θα δώσει και η ζήτησης στο τμήμα των data center τους”.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις της Nvidia θα μπορούσαν να έχουν και αρνητικό αποτέλεσμα, αν δεν ικανοποιήσουν. Σύμφωνα με τον Ipek Ozkardeskaya της Swissquote Bank “οι επενδυτές θα εστιάσουν στο εάν οι πωλήσεις δεύτερου τριμήνου της Nvidia επιβεβαιώσουν την εκτίμηση των 11 δισ. δολαρίων. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό το απολύτως φανταστικό αριθμό θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη καθοδική διόρθωση στην τιμή της μετοχής της, η οποία σημειώνει ράλι 345% από τα χαμηλά της του Οκτωβρίου”.

Από την πλευρά της, η Susannah Streeter της Hargreaves Lansdown σημειώνει ότι “τα μεγέθη και το outlook του κολοσσού των μικροτσίπ θα πυροδοτήσουν έντονη μεταβλητότητα”.

Ενδεικτικό πάντως της αισιοδοξίας που επικράτησε σήμερα ήταν ότι τα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν όλα με σημαντικά κέρδη, με τις μετοχές των Apple, Alphabet, Meta να ενισχύονται άνω του 2% των, Tesla και Microsoft κατά 1,4% και της Amazon κατά 0,9%. Η ίδια η Nvidia είδε τον δικό της τίτλο να κάνει ακόμα ένα άλμα κατά 3,2%.

Κατά τα άλλα, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν λίγα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ υποχώρησε περαιτέρω τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας σε επίπεδα που υποδηλώνουν στασιμότητα της οικονομίας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, μεταποίησης και υπηρεσιών, υποχώρησε τον Αύγουστο σε χαμηλό έξι μηνών στις 50,4 μονάδες από 52 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της σχετικής έρευνας της S&P Global.

Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε και ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες, στις 51 μονάδες από τις 52,3 που είχαν προηγηθεί, ενώ ο PMI της μεταποίησης κατρακύλησε στις 47 μονάδες τον Αύγουστο από τις 49 (υπενθυμίζεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης).

Ωστόσο, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές που δείχνουν για την οικονομία των ΗΠΑ οι μετρήσεις για τους επενδυτές υπάρχει και μία θετική όψη, καθώς η επιβράδυνση της δραστηριότητας ενισχύει την υπόθεση να θέσει τέλος η Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα, οι επιχειρήσεις του κλάδου των λιανικών πωλήσεων και ειδικά των αθλητικών ειδών, δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις με φόντο τα απογοητευτικά αποτελέσματα από δύο σημαντικούς εκπρόσωπους του κλάδου, η Dick’s Sporting Goods χτες και η Footlocker σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Foot Locker είδε  τον τίτλο της να βυθίζεται με απώλειες 28% έπειτα από την ετήσια βουτιά σχεδόν 10% που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο η διάσημα αλυσίδα αθλητικών ειδών, ενώ η Dick’s Sporting Goods υποχώρησε σήμερα κατά 0,4% αλλά μετά τη θηριώδη βουτιά 24% χτες, στον απόηχο της υποβάθμισης που έκανε στο outlook της.

Οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν αγγίζοντας και την Nike, που κινήθηκε πτωτικά για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση (το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στην ιστορία της) με νέες απώλειες άνω του 2,6%.

Την ίδια ώρα βέβαια, η Kohl’s ενισχύθηκε κατά 5% αφότου ο λιανοπωλητής ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο τρίμηνο, με κέρδη 55 σεντς ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για 22 σεντς/μτχ.

Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η Abercrombie & Fitch με ισχυρό ράλι 24% αφότου o λιανοπωλητής ενδυμάτων μόδας “διέλυσε” τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο, με κέρδη 1,1 δολ/μτχ έναντι πρόβλεψης για μόλις 17 σεντς.

Από την άλλη, η Peloton πραγματοποίησε βουτιά 24%, έπειτα από τα απογοητευτικά μεγέθη που ανακοίνωσε η αλυσίδα ειδών εκγύμνασης και το απαισιόδοξο guidance για τις πωλήσεις της.

Σημειώνεται ότι η Wall Street μπήκε στη σημερινή συνεδρίαση μετά από μία μικτή εικόνα χτες, με τους Dow και S&P 500 να κλείνουν πτωτικά, ενώ ο Nasdaq είχε σημειώσει μικρή άνοδο. Γενικά ο Αύγουστος έχει προκύψει δύσκολος μήνας παγκοσμίως για τα χρηματιστηριακά ταμπλό, εν μέσω όλο και περισσότερων αβεβαιοτήτων που ανακύπτουν, με τον S&P 500 να βρίσκεται προς ώρας στο -3% στο σύνολο του μήνα.