12.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Τεχνολογικοί γίγαντες φρέναραν την Wall Street

Must read

Οι ισχυρές πιέσεις των πέντε μεγαθηρίων της τεχνολογίας λύγισαν την αμερικανική αγορά η οποία διέκοψε το τριήμερο ανοδικό σερί της, με τη γενικότερη εικόνα να μην προβληματίζει ιδιαίτερα όμως.

Σε μία ημέρα άλλωστε που η μητρική της Google η Alphabet κατέγραψε απώλειες 9% και η Microsoft 7,3%, το γεγονός ότι ο Dow Jones κατάφερε να κινηθεί έστω και οριακά “πράσινος” μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί για την βραχυπρόθεσμη εικόνα.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης ολοκλήρωσε στις 31.840 μονάδες με το ανεπαίσθητο +0,01% να του δίνει το πρόσημο, ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,7% στις 3.831 μονάδες, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν φυσιολογικά στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq που κατέγραψε απώλειες 2% και έκλεισε στις 10.790 μονάδες.

Οι απώλειες των δύο από τις πέντε Big Tech ήρθαν μάλλον αναμενόμενα αφότου τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες.

Συγκεκριμένα, η μητρικής της Google, η Alphabetέχασε τις εκτιμήσεις τόσο σε έσοδα όσο και κέρδη, ενώ ανέφερε υποχώρηση των διαφημιστικών εσόδων της στο Youtube.

Αντίθετα, η Microsoft ξεπέρασε τις προβλέψεις σε κέρδη και έσοδα, αλλά προβλημάτισε με τις αδύναμες επιδόσεις του τομέα cloud της και το guidance για τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου που έδωσε.

Το ταμπλό ίσως θα μπορούσε να δώσει καλύτερη τελική εικόνα αν οι τριγμοί των δύο παραπάνω δεν μεταδίδονταν και στα υπόλοιπα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης, καθώς η μητρική της Facebook η Meta (η οποία θα ανακοινώσει τα δικά της μεγέθη μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης) έχασε 5,7%, η Amazon 4,1% και η Apple 2%.

Στην άλλη πλευρά βέβαια, η Visa προσέφερε πολύτιμες στηρίξεις με το ράλι 4,6% που την έφερε στην κορυφή του Dow Jones, αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα δικά της αποτελέσματα με ώθηση από την ισχυρή αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μισά της συνεδρίασης οι δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, με κέρδη άνω του 0,8% για τον Dow, ενώ και ο Nasdaq είχε ψαλιδίσει τις δικές του απώλειες στο περίπου 0,4% καθώς έδειξαν να ενισχύονται οι προσδοκίες για υιοθέτηση ηπιότερης στάσης από τη Fed.

Σε αυτό συνέβαλε η κίνηση – έκπληξη της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, που ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης και όχι 75 όπως προεξοφλούσαν οι αγορές.

Η Bank of Canada ανέφερε ακόμα ότι πλησιάζει στο σημείο που θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της και προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας ενδεχομένως να εισέλθει σε ελαφριά ύφεση, καλλιεργώντας προσδοκίες στην επενδυτική κοινότητα ότι το δρόμο της θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι πωλητές επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς φάνηκε να επικρατούν οι ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών επιδόσεων.

Οι αναλυτές πάντως δεν έδειξαν να θορυβούνται όσο και οι επενδυτές με την Microsoft, με εκείνους της Goldman Sachs να επισημαίνουν ότι οι εταιρείες τείνουν να δίνουν συντηρητικό guidance όταν βρίσκονται σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ επιβεβαίωσαν το σήμα “buy” στον τίτλο της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι αναλυτές της Morgan Stanley παρέμειναν επίσης αισιόδοξοι για την αναπτυξιακή δυναμική της Microsoft, λέγοντας ότι η ισχυρή θέση της εταιρείας στις θεμελιώδεις τάσεις ανάπτυξης “παραμένει εμφανής”.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, καθώς το ισχυρό δολάριο έπληξε τις εξαγωγές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά μετρήθηκε αυξημένο κατά 5,7% τον Σεπτέμβριο στα 92,2 δισ. δολ. από 87,3 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στα 87,5 δισ. δολ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article