Home ΚΟΣΜΟΣ Τεχνολογική “κατρακύλα” παρέσυρε τη Wall στο “κόκκινο”

Τεχνολογική “κατρακύλα” παρέσυρε τη Wall στο “κόκκινο”

0

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής άλλων ισχυρών κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι επισπεύδει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της μέσα στο 2022. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκε μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε… διαφορετικά, με τον S&P 500 να καταγράφει ιστορικό υψηλό, τον Dow να βρίσκεται σε θετικό έδαφος με κέρδη έως και 220 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται με μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγή προσήμων για να καταλήξει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων.

Στη συνέχεια, όμως οι επενδυτές αποτραβήχτηκαν από τις “Big Tech” και κινήθηκαν προς πιο “ευαίσθητους” οικονομικά κλάδους.

Οι μετοχές των Nvidia, Apple, Microsoft, Amazon και Tesla κατέγραψαν απώλειες από 2,6% έως 6,8%, πλήττοντας τόσο τον Nasdaq όσο και τον S&P 500. Τα περισσότερα από αυτά τα “βαριά χαρτιά” έχουν υπεραποδώσει το 2021 -σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά- με την Nvidia, για παράδειγμα, να κερδίζει άνω του 100% σε ετήσια βάση.

“Οι μετοχές υποχώρησαν παρά το γεγονός ότι η Fed όχι μόνο επιβεβαίωσε την επιτάχυνση του tapering, αλλά και την πιθανότητα να προχωρήσει σε 3 αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και σε άλλες 3 το 2023, ελπίζοντας να φέρει το βασικό επιτόκιο στα επίπεδα του πληθωρισμού”, τόνισε σε σημείωμά του ο Louis Navellier, ιδρυτής της Navellier & Associates.

Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας δημιούργησαν ένα “μεικτό κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τον πληθωρισμό έναντι της νομισματικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντιμέτωπη με ένα ισχυρό ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, αποφάσισε την περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), και ανακοίνωσε επίσημα ότι θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Παράλληλα, όμως, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μια κίνηση-έκπληξηαφού αποφάσισε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,25%, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η BoE θα διατηρούσε το επιτόκιο στο 0,1% εξαιτίας της νέας έξαρσης των κρουσμάτων. Ωστόσο, η 9μελής επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε 8-1 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Οι αποφάσεις αυτές ήρθαν μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Federal Reserve για επίσπευσή του tapering και αύξηση των επιτοκίων το 2022.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed “βλέπουν” ακόμα και τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάση κάθε φορά. έως το τέλος του 2022, με το επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται στο 0,90%. Οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστούν το 2023 ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve.

Όσον αφορά τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, που ξεκίνησε πέρυσι, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας, με βάση τον νέο σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, αντί για τον Ιούνιο που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη σήμερα και στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, άνοδο κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, εξέλιξη που πιθανότατα αντανακλά την ιδιαιτερότητα της περιόδου με τις προσωρινές προσλήψεις λόγω της εορταστικής περιόδου, παραμένοντας ωστόσο κοντά το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 ετών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 18.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 206.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας.

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, οδηγούμενη από την βελτίωση που κατέγραψαν οι κλάδοι της μεταποίησης και των ορυχείων, όπου περιλαμβάνεται και η παραγωγή πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψε τον Δεκέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve of Philadelphia.

Επιπλέον, σε υψηλό οκτώ μηνών διαμορφώθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, εν μέσω της οξείας έλλειψης ακινήτων στην αγορά, παρά το γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την αγορά.

Τέλος, η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σε χαμηλό ενός έτους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, με τα στοιχεία ωστόσο να δείχθουν ότι η έλλειψη προσφοράς εργατικών χεριών και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού αρχίζουν να αμβλύνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 57,8 στα μέσα Δεκεμβρίου, έναντι 58,3 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη “πτήση” του δείκτη από τον Δεκέμβριο του 2020. Οποιαδήποτε τιμή άνω του 50 υποδηλώνει επέκταση.

Στην αγορά των ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 1,427%, ενώ το δολάριο έχασε 0,5% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κατά 0,08% στις 35.897,64 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,87% στις 4.668,67 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε βαριές απώλειες της τάξης του 2,47% στις 15.180,43 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 19 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Verizon (+4,35%), Travelers Cos (+2,3%) και IBM (+2,29%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Apple (-3,93%), Microsoft (-2,91%) και Salesforce (-2,66%).

H Lennar ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση των κερδών της, κατώτερη όμως των προσδοκιών, σε μια είδηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόσφατο ράλι των κατασκευαστών κατοικιών. Η μετοχή της έκανε “βουτιά” άνω του 4%.

Η Biogen βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να υποβάλει στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τον Μάρτιο το πρωτόκολλο για μια επιβεβαιωτική μελέτη Φάσης 4 για το φάρμακό της για τη νόσο Alzheimer. H μετοχή της σημείωσε απώλειες 0,15% .

Στα εταιρικά νέα, η Rubicon, ένας φορέας εκμετάλλευσης πλατφόρμας αποβλήτων και ανακύκλωσης που βασίζεται στο cloud, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με τη SPAC FOUN, σε μια συμφωνία με τεκμαρτή pro forma επιχειρηματική αξία 1,7 δισ. δολαρίων.

Η Genuine Parts Company GPC ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η μονάδα της Motion Industries Inc. θα καταβάλει περίπου 1,3 δισ. δολάρια για την Kaman Distribution Group, έναν βιομηχανικό διανομέα μετάδοσης ισχύος, αυτοματισμού και ρευστοκίνησης με 1.700 υπαλλήλους που ιδρύθηκε το 1971.

Exit mobile version