17.2 C
Kifissia
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Τεχνολογική “καταιγίδα” στη Wall: Έχασε τις 14.000 μονάδες ο Nasdaq, κατρακύλα 7,6% στην εβδομάδα

Must read

Συνεχίστηκε η κατρακύλα για τους κύριους δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, παρόλο που στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έδειξαν σημάδια αντίδρασης, με τον Dow να σημειώνει ήπια κέρδη και τον Nasdaq να δίνει μάχη για το θετικό πρόσημο και την υπεράσπιση των 14.000 μονάδων. Εντέλει και οι τρεις δείκτες υπέκυψαν στην πτωτική έλξη που δημιούργησαν αυτή την εβδομάδα τα υψηλά επίπεδα απόδοσης των κρατικών ομολόγων και τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν και σήμερα οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, με τη Netflix να καταρρέει υποχωρώντας άνω του 20% λόγω των αδύναμων προοπτικών αύξησης των συνδρομητών της το 2022 που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Έτσι, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow έχασε 1,3% ή 450 μονάδες στις 34.265,37, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,89% στις 4.397,94 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 2,72% πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων, στις 13.768,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκε η Mc Donald’s (+0,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Walt Disney (-6,92%), Boeing (-4,15%) και Visa Inc (-3,90%).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν και η μετοχή της Peloton, η οποία ενισχύθηκε κατά 11,73%, αφού ο διευθύνων σύμβουλος John Foley αντέδρασε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για μείωση της παραγωγής της και απολύσεις, οι οποίες προκάλεσαν πτώση της τάξης του 23% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

“Άγρια” εβδομάδα για την αμερικανική αγορά

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν βαριές απώλειες σε εβδομαδιαία βάση. Ειδικότερα, ο Nasdaq κατέγραψε την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες και σημείωσε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2021. Ο τεχνολογικός δείκτης υποχώρησε κατά 7,6%, που είναι η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου του 2020.

Ο Nasdaq εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης την Τετάρτη, και με τις σημερινές απώλειες έχει υποχωρήσει κατά 13% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Νοέμβριο.

Από την αρχή του 2022 ο Nasdaq χάνει 11%, στο χειρότερο ξεκίνημα έτους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς διολίσθησε κατά 5,7%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Ο Dow έκανε “βουτιά” 4,6% στο 5νθήμερο, στη χειρότερη εβδομάδα του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν αυτή την εβδομάδα τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα που ήρθαν κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ενώ χθες η Netflix ανακοίνωσε πολύ ασθενέστερους από τους αναμενόμενους αριθμούς αύξησης των συνδρομητών της. Η μετοχή της “βυθίστηκε” κατά 21,79%, σήμερα, ενώ η ανταγωνίστρια Disney (με τις υπηρεσίες Disney+ και Hulu) έχασε περίπου 7%. Η εταιρεία κατασκευής συσκευών streaming Roku κατρακύλησε κατά 9,1%.

Ο Peter Cardillo, αναλυτής της Spartan Capital, δήλωσε ότι οι ασθενέστερες προοπτικές που ανακοίνωσαν τα μεγάλα ονόματα του τραπεζικού κλάδου δίνουν τον τόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις της Wall. “Παρ’ όλα αυτά, βρισκόμαστε στην αρχή αυτού του γύρου ανακοινώσεων και αναμένουμε ότι η συνολική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, αμβλύνοντας έτσι το πλήγμα από την αύξηση της απόδοσης των ομολόγων”, τόνισε ο ίδιος.

“Μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω για τα εταιρικά αποτελέσματα υποχώρησαν στο 58,6% από 71,8% τον Δεκέμβριο και 70,7% τον Νοέμβριο, και έναντι του πολύ υψηλού 82,3% τον Αύγουστο”, παρατήρησαν οι αναλυτές της Citigroup σε έκθεσή τους.

“Η ενίσχυση της αναθεωρητικής δυναμικής θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια θετική αντίδραση της αγοράς”, σημείωσαν οι αναλυτές της Citi.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα εντάθηκαν οι ανησυχίες για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον αυξημένο πληθωρισμό, γεγονός που έπληξε τις ευάλωτες στις μεταβολές των επιτοκίων μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Η συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα οι αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο. Στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών υπολογίζονται ήδη τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη μέσα στο 2022.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή κατά περίπου 10 μονάδες βάσης λίγο κάτω από το 1,75%, αλλά από την αρχη έτους έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 25 μ. β. Την Παρασκευη, το αμερικανικό δολάριο έχασε 0,1%, ωστόσο συγκράτησε κέρδη της τάξης του 0,5% στην εβδομάδα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article