12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Τεχνολογική βουτιά στη Wall Street ψαλίδισε τα κέρδη μιας ισχυρής εβδομάδας

Must read

Η κατάρρευση του τίτλου της Snap που αντέστρεψε το μομέντουμ στην τεχνολογία και τα απογοητευτικά στοιχεία του PMI που επανέφεραν τους υφεσιακούς φόβους προσγείωσαν απότομα την Wall Street, η οποία όμως ακόμα σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και ένα μήνα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,4% και έκλεισε στις 31.900 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,9% στις 3.963 μονάδες, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq που υποχώρησε κατά 1,9% στις 11.834 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%, ο S&P 500 κατέγραψε +2,6% και ο  Nasdaq παρά τη σημερινή βουτιά βρέθηκε στο +3,3%.

Η τεχνολογία, που είχε ηγηθεί του μίνι ράλι των προηγούμενων ημερών, έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω μετά την ψυχρολουσία στα μεγέθη της Snap, η οποία επιβάρυνε γενικότερα το κλίμα στον κλάδο ενόψει των αποτελεσμάτων των Big Tech την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η Snap κατέγραψε προσαρμοσμένες καθαρές ζημίες 2 σεντς ανά μετοχή,, διπλάσιες από ό,τι ανέμενε η αγορά και είδε τα έσοδά της στα 1,11 δισ. δολ. έναντι προσδοκιών για 1,4 δισ. , με τον τίτλο της να γκρεμίζεται κατά σχεδόν 40%.

“Το Snap βαραίνει άσχημα τις τεχνολογικές και όσες σχετίζονται με αυτές”, επισήμανε στο Marketwatch ο  Κεντ Ένγκελκε, επικεφαλής αναλυτής της Capitol Securities.

Παρόλο που οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι προσαρμοσμένες στις πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και τους αυξανόμενους υφεσιακούς φόβους, “αν χάσεις τις προσδοκίες, συνθλίβεσαι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τίτλος της μητρικής της Facebook, της Meta έχασε 7,6%, η μητρική της Google, η Alphabet έχασε 5,6% και η Pinterest πραγματοποίησε βουτιά 13,6%.

“Τα αποτελέσματα της Snap ήρθαν ως προειδοποίηση για άλλες Big Tech που βασίζονται στα έσοδα από διαφημίσεις”, επισήμανε σε σημείωμά της η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote.

Παράλληλα, η Twitter είδε  τα έσοδά της να μειώνονται κατά 1% το τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση από τα μέσα της πανδημίας το 2020, ωστόσο η μετοχή της υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,8%.

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε πάντως 8,8 εκατ. νέους χρήστες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως προέβλεπε η αγορά, ενώ για τη μείωση των εσόδων κατηγόρησε τον  Έλον Μασκ επισημαίνοντας  “την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την επικείμενη εξαγορά”.

Βαρίδι στον Dow Jones ήταν η μετοχή της Verizon που έκλεισε με απώλειες 6,7% μετά τα αποτελέσματά που ανακοίνωσε, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή της για το έτος εν μέσω επιβράδυνσης των συνδρομητών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επενδυτικό κλίμα έχει λάβει ώθηση τις τελευταίες ημέρες από τα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία ξεπερνάνε τις – χαμηλές μεν – προσδοκίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με σχεδόν το 21% των εταιρειών  του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη τους, το 70% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με το FactSet.

Η διάθεση σήμερα ωστόσο έδειξε να επιβαρύνεται έντονα όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία του προκαταρκτικού δείκτη PMI, που έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2020.

Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της S&P Global υποχώρησε κατά 4,8 μονάδες στις 47,5, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Μάιο του 2020 της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρουμένων των πρώτων μηνών της πανδημίας με τα αυστηρά lockdown, η μέτρηση ήταν η χαμηλότερη από το 2009 της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

“Τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI για τον Ιούλιο δείχνουν μια ανησυχητική επιδείνωση στην οικονομία”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence Κρις Γουίλιαμσον.

“Η μεταποίηση έχει παγώσει και η ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών από την πανδημία έχει αντιστραφεί, καθώς η ζήτηση υποσκελίζεται από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τα υψηλότερα επιτόκια και τις αρνητικές προοπτικές του οικονομικού outlook”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες τάσεις έδειξε νωρίτερα σήμερα και ο PMI της ευρωζώνης, που υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών τον Ιούλιο.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article