Τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Στέφανος Κασσελάκης;

0
325

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε από χθες (Παρασκευή) για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης –ενώ ήταν ήδη γνωστό πως η Ομπρέλα θα αποχωρούσε άρα οι διαγραφές των τεσσάρων ήταν στην πραγματικότητα εκτός θέματος– επέλεξε με ένα βίντεό του, όπως συνηθίζει, να ανακοινώσει επί της ουσίας την απόφασή του να καταργήσει το κόμμα, τις διαδικασίες, την Κεντρική Επιτροπή, όλες τις κομματικές λειτουργίες, ανακοινώνοντας πως εάν η Κεντρική Επιτροπή, από την οποία θα ζητήσει να εγκρίνουν τις διαγραφές, δεν το δεχθεί, τότε θα… προσφύγει στη βάση, διενεργώντας Δημοψήφισμα.

Πού το πάει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τις… αμεσοδημοκρατικές εμπνεύσεις που έχει κατά καιρούς επικαλεστεί στον δημόσιο λόγο του: Δεν με απασχολεί το κόμμα, εγώ λογοδοτώ σε αυτούς που με εξέλεξαν πρόεδρο.

“Λαοδικείο” πάει να πει τούτο, καταπώς σχολίασαν δημόσια στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης που δήλωσε: “Ως εδώ”, ενώ σήμανε γενικός συναγερμός στο κόμμα για το “τι πάει να κάνει αυτός, να μας διαλύσει”, από βουλευτές και στελέχη, διατασικά.

Όλα αυτά εξελίχθηκαν ένα εικοσιτετράωρο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα (Σάββατο), η οποία αναμενόταν μεν επεισοδιακή αφού θα αποχωρήσει η Ομπρέλα (πρόλαβαν και έφυγαν ήδη οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης) και ενώ υποτίθεται πως βρίσκονταν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες και εκκλήσεις για να “πέσουν” οι τόνοι και να μη γίνει “Κούγκι” η Κεντρική Επιτροπή.

Ναρκοθέτησε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με αυτή την κίνηση όχι μόνο το κλίμα και την Κεντρική Επιτροπή, αλλά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές και στελέχη που μέχρι τη δήλωση Κασσελάκη δεν είχαν καμία πρόθεση να αποχωρήσουν από το κόμμα και πάντως όχι μέχρι τη Συνεδρίαση της Κ.Ε. και κάποια οπωσδήποτε όχι μέχρι το προγραμματισμένο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, συνομολογούσαν χθες πως “αυτός θέλει να διώξει και όσους θέλουμε να μείνουμε”.

Η κίνηση Κασσελάκη καταρχάς πιέζει ασφυκτικά:

1.       Την “Ομάδα Αχτσιόγλου”, η οποία, χωρίς εξάρσεις και δηλώσεις δημόσιας αμφισβήτησης της νέας ηγεσίας, είχε επιλέξει να ασκήσει αυστηρά πολιτική κριτική.

2. Τον “στρατηγό της νίκης του”, Νίκο Παππά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στον β’ γύρο, συντελώντας καθοριστικά στην εκλογή Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο. Δημόσιες δηλώσεις για τα εσωκομματικά δεν έχει κάνει εδώ και εβδομάδες, με εξαίρεση μια προαναγγελία για την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, την Πέμπτη πριν από την κίνηση της νέας ηγεσίας που έχει προκαλέσει θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ.

3. Στελέχη πασοκογενή αλλά μετριοπαθή, όπως η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Γ. Ραγκούσης, τα οποία δεν είχαν ενταχθεί στον στενό ηγετικό πυρήνα προφανώς αλλά δεν προκαλούσαν με δηλώσεις ή τοποθετήσεις τους.

4. Στελέχη-βαρόμετρο τα οποία κινούνται θεσμικά και εκφράζουν το κόμμα, όπως την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία βρίσκεται από την εποχή του Α. Τσίπρα κοντά στην ηγεσία και έχει ειδικό κομματικό βάρος.

5. Τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ: Τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή της, Γιώργο Βασιλειάδη.

Το κόμμα βρίσκεται υπό γενικό συναγερμό την ώρα που το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πεντακάθαρο: Όποιος δεν ακολουθεί πιστά, άνευ δικαιώματος αντιλόγου, το σχέδιό μου, θα βρεθεί εκτός. Αυτή είναι, ως γνωστόν, η σκληρή γραμμή των “νεοπροεδρικών” (ομάδα Πολάκη), η οποία και επικράτησε, ανεξαρτήτως ποιος βοήθησε τον νέο πρόεδρο να την υλοποιήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν, άλλωστε, πως η “υλοποίηση” του σχεδίου δεν είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Στ. Κασσελάκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με “εξωτερική” βοήθεια.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, τα οποία δεν βρίσκονται μεν στον ηγετικό πυρήνα (μόνον οι Πολάκηδες είναι άλλωστε) αλλά υπό την… ευρεία έννοια κοντά στην ηγεσία (Γεροβασίλη, Ξενογοαννακοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Φλαμπουράρης) του έχουν διαμηνύσει πως δεν περνάει τίποτε από όσα επιχειρεί να περάσει, όχι το δημοψήφισμα αλλά ούτε καν η επιχείρησή του να προσπεράσει την Επιτροπή Δεοντολογίας και να πάρει έγκριση για τις διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή.

Όλα ανοιχτά

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρωτοφανείς και ασύμμετρες. Σε τέτοιο βαθμό ώστε έως την ώρα που η εφημερίδα συγκέντρωνε την ύλη της, Παρασκευή ώρα 17.00, κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο ως εξέλιξη.

Η διαλυτική συνθήκη που επικρατεί στο κόμμα, αφήνει ορθάνοιχτη την πιθανότητα να γυρίσει μπούμπερανγκ στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η επίδειξη ισχύος του. Στελέχη διατασικά που ερωτήθηκαν από το “Κ” εάν αποκλείεται η πρωτοβουλία Κασσελάκη αντί να “τελειώσει” τον ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσει τελικά τον ίδιο, απάντησαν : “Εδώ που βρισκόμαστε τίποτα δεν αποκλείεται”.

Πρόταση μομφής και άρθρο 20

Υπό τις παρούσες συνθήκες, “ξεσκονίζεται” το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ , ειδικότερα το άρθρο 20, παράγραφος 4 που προβλέπει και τη δυνατότητα για άσκηση πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου:

4. Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.