11.7 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό “έριξαν” τη Wall από τα ρεκόρ

Must read

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, οπισθοχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν χθες και τα οποία διεύρυναν ενδοσυνεδριακά σήμερα οι S&P 500 και Nasdaq προτού γυρίσουν τελικά στο “κόκκινο”.

Οι επενδυτές προσπάθησαν να αφομοιώσουν τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα. 

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το αν θα υποχωρήσει τόσο σύντομα όσο προβλέπει η Fed ή θα αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 0,5%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,4% από το 5% που ήταν τον Μάιο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε έως και το 1,38% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,36%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε διολισθήσει κάτω του 1,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, προκαλώντας sell-off στην αγορά. 

Η άνοδος του πληθωρισμού ήταν αναμενόμενη, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα αγαθά και τις υπηρεσίες λόγω της αύξησης της ζήτησης καθώς περιορίζεται η πανδημία και των προβλημάτων που καταγράφονται στην προσφορά, επομένως πιθανόν θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

“Η διατήρηση για αρκετούς μήνες δεν σημαίνει ότι δεν είναι παροδική η άνοδος των τιμών”, σημείωσε η Daly σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξη για τον ρυθμό ανάπτυξης το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ, η Nancy Davis, ιδρύτρια της Quadratic Capital Management, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι επενδυτές μόλις τώρα άρχισαν να σκέφτονται τον πληθωρισμό.

“Η απόδοση του 10ετούς είναι σημαντικά χαμηλότερη από το ποσοστό του πληθωρισμού και αν συνεχιστεί αυτή η δυναμική θα υπάρξουν προκλήσεις για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος”, δήλωσε στη MarketWatch.

“Ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές, περισσότερο από τον πληθωρισμό, είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ο οποίος θα έφερνε αύξηση των τιμών καταναλωτή χωρίς μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε να πλήξει τα ομόλογα και τις μετοχές ταυτόχρονα”, είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού αυξάνει τη σημασία των ασυσχέτιστων περιουσιακών στοιχείων σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Πλέον οι επενδυτές αναμένουν και την εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve στο Κογκρέσο την Τετάρτη, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τα σχέδια της Federal Reserve.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,31% στις 34.888,79 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,35% πέφτοντας στις 4.369,21 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 0,38% στις 14.677,65 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, για τρίτη φορά φέτος, Apple, Alphabet (η μητρική της Google) και Microsoft έκλεισαν με νέα ρεκόρ την ίδια ημέρα.

Η Google έκλεισε στα 2.546,83 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1%, όπως και η Microsoft στα 280,98 δολάρια. Η Apple πρόσθεσε σχεδόν 1% στα 145,48 δολάρια. Και οι τρεις μετοχές σημειώνουν άνοδο άνω του 10% φέτος. Η αξία και των τριών εταιρειών μαζί αποτιμάται άνω των 6 τρισ. δολαρίων.

Ιστορικό υψηλό ενδοσυνεδριακά σημείωσε και η Amazon.com για να κλείσει τελικά με απώλειες της τάξεως του 1,11%. 

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο του έτους, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Τον χορό άνοιξε η JP Morgan Chase & Co η οποία ανακοίνωσε “άλμα” 155% στα κέρδη τριμήνου, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ επωφελήθηκε από την αύξηση των συμφωνιών και αποδέσμευσε περισσότερα αποθεματικά που είχε εξοικονομήσει πέρυσι για πιθανή αθέτηση πληρωμών δανείων. Η μετοχή της ωστόσο υποχώρησε κατά 1,43%, εξαιτίας της πτώσης των εσόδων κατά 7% στα 31,4 δισ. δολάρια.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη του β’ τριμήνου, καθώς η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street εξαργύρωσε την αύξηση ρεκόρ στον τομέα των συναλλαγών παγκοσμίως. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε ωστόσο με απώλειες 1,02%.

Επίσης, η PepsiCo ανακοίνωσε κέρδη για το β’ τρίμηνο καθώς και έσοδα μεγαλύτερα του αναμενόμενου, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2,31%.

Στα μάκρο της ημέρας, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,9 μονάδες στις 102,5 μονάδες και ξεπέρασε τις 100 για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Σε άλλα εταιρικά νέα, η Altus Power, εταιρεία οικοσυστημάτων καθαρής ηλεκτροδότησης, εισέρχεται στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με την εταιρεία ειδικού σκοπού CBRE Acquisition Holdings Inc., μια συμφωνία που φέρνει την αποτίμηση της εταιρείας σε 1,58 δισ. δολάρια.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article