16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα ντοκουμέντα της υπόθεσης κατασκοπείας

Must read

Τακτικές επικοινωνίες μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογών Διαδικτύου είχαν ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Σταυρός» και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου, που προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας. 

Η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι αντάλλασσαν μεταξύ τους μηνύματα, κυρίως μέσω του WhatsApp αλλά και του Facebook. Βραδινές ώρες της 3ης Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ο γραμματέας του προξενείου απέστειλε γραπτό μήνυμα στον 52χρονο ρωτώντας τον το εξής: «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;» Εκείνος, 25 λεπτά αργότερα, του απάντησε ως εξής: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Από την ψηφιακή έρευνα προέκυψε ότι το ίδιο βράδυ ο γραμματέας του προξενείου χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο μπήκε στο Ιντερνετ και επισκέφθηκε την επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού αναζητώντας πληροφορίες για το συγκεκριμένο σκάφος. Από το ιστορικό της ηλεκτρονικής περιήγησης προέκυψε συγκεκριμένα ότι έκανε «κλικ» σε συνδέσμους της κεντρικής σελίδας με πληροφορίες, για παράδειγμα, για τις κανονιοφόρους «Τόλμη» και «Νικηφόρος» καθώς και για περιπολικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.  

Φωτογραφία που βρέθηκε στο κινητό ενός εκ των δύο κατηγορουμένων και απεικονίζει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Καστελλόριζου.

Στο διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, οι δύο άνδρες προέκυψε ότι έχουν συνομιλήσει μεταξύ τους 61 φορές. Στις τέσσερις από αυτές, ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Σταυρός» φέρεται να βρισκόταν στο Καστελλόριζο, καθώς το κινητό του τηλέφωνο ενεργοποίησε κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται εγκατεστημένη στο νησί. Πολλές από τις μεταξύ τους συνομιλίες έχουν γίνει πριν από τον απόπλου του επιβατηγού πλοίου από τη Ρόδο, καθώς το κινητό του τηλέφωνο ενεργοποιεί την κεραία που λειτουργεί στο λιμάνι του νησιού. Οι ερευνητές των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται, τέλος, να έχουν διαπιστώσει ότι οι δύο κατηγορούμενοι έκαναν καθημερινά χρήση υπηρεσίας δεδομένων προκειμένου να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους μέσω κυρίως της εφαρμογής WhatsApp. 

Ο 52χρονος, μέσω του συνηγόρου του Στέλιου Αλεξανδρή, εμμένει σε όσα είχε υποστηρίξει απολογούμενος ενώπιον αστυνομίας και ανακριτή. Οτι, δηλαδή, αφελώς απαντούσε στις ερωτήσεις του γραμματέα του προξενείου καθώς και ότι δεν του αποκάλυψε πληροφορίες και στοιχεία που δεν ήταν ορατά με γυμνό μάτι, όπως τα ονόματα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν ελλιμενισμένα στο Καστελλόριζο. 

Την ίδια ώρα, η συνήγορος του γραμματέα, Τίνα Χατζηκωνσταντίνου, έχει καταθέσει αίτηση αντικατάστασης ζητώντας την αποφυλάκιση του 35χρονου. Αρμόδιο να αποφασίσει είναι το δικαστικό συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. 

Στην απολογία του, ο 52χρονος μάγειρας είχε αποκαλύψει ότι γνώρισε τον γραμματέα του προξενείου τον Αύγουστο καθώς και ότι μετά τις πρώτες συναντήσεις τους ο τελευταίος άρχισε να του ζητάει πληροφορίες για τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων στο Καστελλόριζο. «Μου ζήτησε πλέον ξεκάθαρα, κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο Καστελλόριζο να του τηλεφωνώ και να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν αυτά». Αντίστοιχα, ο 35χρονος είχε επιβεβαιώσει ότι γνώρισε τον 52χρονο σε κοινωνική εκδήλωση το καλοκαίρι, ωστόσο αρνήθηκε ότι τον στρατολόγησε προκειμένου να του δίνει πληροφορίες για τις κινήσεις των πλοίων. Στα κινητά των δύο έχουν βρεθεί συνολικά 650 φωτογραφίες.

Γιάννης Σουλιώτης https://www.kathimerini.gr/

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article