Τέταρτη ημέρα κερδών για τον S&P 500 εν αναμονή του πληθωρισμού

0
1606

Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμου καθώς οι επενδυτές αναμένουν κυρίως τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα δημοσιευτούν αύριο.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,19% ή 65 μονάδες στις 33.804 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,71% ή 98 μονάδες στις 13.659 μονάδες. O S&P 500 κέρδισε 0,43% ή 18 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 4.376 μονάδες.

Σήμερα, δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίας της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που έδειξαν ότι ήταν διχασμένη σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ενώ υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερη αυστηροποίηση των πολιτικών, υπήρχε ομοφωνία σε ένα σημείο – ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά μέχρι να πειστούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%.

Στα εταιρικά νέα, στο επίκεντρο βρέθηκε το mega deal που αλλάζει το τοπίο στο χώρο της ενέργειας. Η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριας εταιρείας Pioneer Natural Resources έναντι 59,5 δισ. δολαρίων σε μια συμφωνία ανταλλαγής μετοχών, ή στα 253 δολάρια ανά μετοχή. H μετοχή της Exxon υποχώρησε κατά 3,59% ενώ της Pioneer Natural Resources Co ενισχύθηκε κατά 1,44%.

Στα μάκρο της ημέρας,  ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,3% σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Αύγουστο οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα 0,7% από τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν από τα υψηλά 16 ετών που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχασε περισσότερες 6 μονάδες βάσης στο 4,58%.