11.8 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Τέταρτη ημέρα απωλειών για τον S&P 500, βουτιά 2% ο Nasdaq

Must read

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, δίνοντας συνέχεια στην κατρακύλα της Δευτέρας, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει βουτιά 2% και τον S&P 500 να χάνει έδαφος για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Οι φόβοι για τις αντοχές της αμερικανικής και παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο μετά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών λίγο πριν την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve για το 2022.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της (13 και 14 Δεκεμβρίου) να προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις διαοδχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες τους προηγούμενους μήνες.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν πυροδοτήσει φόβους για ύφεση το 2023, παρά τις αντοχές που έχει δείξει μέχρι σήμερα η αμερικανική οικονομία. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon προειδοποίησε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει μια ήπια ή περισσότερο έντονη ύφεση τους επόμενους μήνες, ενώ και ο επικεφαλής της Bank of America ανέφερε ότι η έρευνα της τράπεζας δείχνει τρία τρίμηνα ήπια αρνητικής ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius σε ανάλυση του σήμερα προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο τα επιτόκια της Federal Reserve να συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν μέχρι τον Μάιο του 2023 και να ξεχάσουν την πιθανότητα μειώσεων το επόμενο έτος.

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, με τις δύο τράπεζες να ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους, εντείνοντας με τη σειρά τους τις πιέσεις στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 350,76 μονάδες ή -1,03% και έκλεισε στις 33.596,34 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 57,58 μονάδες ή -1,44% στις 3.941,26 μονάδες. Ο Nasdaq κατρακύλησε 225,05 μονάδες ή -2,00% στις 11.014,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο έξι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η UnitedHealth με κέρδη 4,28 δολ. ή σε ποσοστό 0,80% και κλείσιμο στα 539,32 δολ. και ακολούθησαν η Travelers με άνοδο 0,69% στα 188,50 δολ. και η JPMorgan Chase στα 131,59 δολ. με κέρδη 0,17%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η Walt Disney (-3,79%), η Boeing (-3,60%) και η Chevron (-2,58%).

Βουτιά 6,8% σημείωσε εξάλλου ο τίτλος της Meta Platforms εν μέσω δημοσιευμάτων ότι το διαφημιστικό μοντέλο του Facebook έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βαριές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των Google, Snap και Pinterest που επίσης βασίζονται στη ψηφιακή διαφήμιση για τα έσοδα τους.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν αύξηση 5,4% στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, στο υψηλό τεσσάρων μηνών των 78,2 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 80 δισ. δολ.

Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 0,7% στα 256,6 δισ. δολ. υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου, ενώ οι εισαγωγές, αυξήθηκαν 0,6% στα 334,8 δισ. δολ. όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η AutoZone Inc. ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα και κέρδη την Τρίτη, ενώ η Signet Jewelers Ltd. αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις και τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin