14.4 C
Kifissia
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Σφίγγει ο κλοιός για την πειρατεία στη συνδρομητική ΤV

Must read

Σε ένα σημαντικό βήμα κατά της αντιμετώπισης της “πειρατείας” συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου που κοστίζει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο και εκατοντάδες εκατομμύρια στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, προχωρούν οι αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Ο λόγος για τον λεγόμενο “δυναμικό αποκλεισμό ιστοσελίδων” (“dynamic blocking ”) το οποίο έχει ως στόχο να σταματά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο, στοχεύοντας κατά βάση την μετάδοση αθλητικών γεγονότων.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού που καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το νέο νόμο.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, αυτό που αλλάζει με τη συγκεκριμένη πρακτική είναι ότι αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι παράνομες υπηρεσίες που προσφέρουν πρόσβαση σε “σπασμένο” σήμα συνδρομητικών καναλιών, είτε μέσα από ιστοσελίδες, είτε από εφαρμογές εγκατεστημένες σε συσκευές που συνδέονται με τηλεοράσεις (android boxes, Kodi κλπ).

Τι αλλάζει

Ο αποκλεισμός υπηρεσιών που αναμεταδίδουν παράνομα συνδρομητικά κανάλια μέσω διαδικτύου ισχύει εδώ και τρία χρόνια. Μετά από καταγγελία,  η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μπορεί να ζητήσει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να κόψουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες διευθύνσεις (IP addresses).

Το 2020 η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μπλόκαρε την πρόσβαση σε 332 ιστοσελίδες λόγω παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έναντι 26 το 2019 και 38 το 2018.

Όμως, η διαδικασία εντοπισμού και καταγγελίας των παράνομων ιστοσελίδων παίρνει από εβδομάδες έως και μήνες και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες απ’ αυτές τις υπηρεσίες χρησιμοποιούν “σελίδες-καθρέφτες” (mirror sites). Δηλαδή έχουν πανομοιότυπες σελίδες σε διαφορετικούς server και μόλις διακοπή η πρόσβαση σε μια τοποθεσία, ανακατευθύνουν τον χρήστη ή την εφαρμογή που αυτός χρησιμοποιεί σε μια άλλη.

Μέσω του δυναμικού αποκλεισμού όταν διαπιστώνεται πως μια υπηρεσία για την οποία υπάρχει ήδη απόφαση αποκλεισμού από το ελληνικό internet λειτουργεί από μια διαφορετική διεύθυνση ή έναν άλλο server τότε αποστέλλεται νέο αίτημα αποκλεισμού, τον οποίο οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να τον επιβάλλουν εντός μισής ώρας.

“Με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη προβολή αθλητικών αγώνων και κυρίως ποδοσφαίρου που αποτελεί και το βασικό κίνητρο για όσους αναζητούν πρόσβαση στα συνδρομητικά κανάλια”, σημειώνει στο Capital.gr στέλεχος τηλεπικοινωνιακού ομίλου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην Ευρώπη οι περισσότερες αιτήσεις δυναμικού αποκλεισμού υποβάλλονται από ενώσεις, όπως η UEFA ή η LaLiga στην Ισπανία και από κανάλια που έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων.

Στο στόχαστρο η οργανωμένη πειρατεία

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 400.000 με 500.000 πειρατικές συνδέσεις, όταν οι νόμιμες συνδέσεις

Το μεγάλο αυτό νούμερο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οφείλεται εν μέρει και σε οργανωμένα κυκλώματα τα οποία προσφέρουν στους πελάτες τους εξοπλισμό και παράτυπη πρόσβαση σε πολλά συνδρομητικά κανάλια με τιμή που δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ τον μήνα.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων που παρείχαν τη συγκεκριμένη “υπηρεσία” έχοντας μάλιστα και ένα εκτεταμένο “πελατολόγιο” με 1.465 εγγραφές χρηστών, από τις οποίες οι 818 ήταν ενεργές.

“Οι ενεργοί χρήστες είχαν καταβάλει χρηματική συνδρομή, το ποσό της οποίας ξεκινούσε από τα 10 ευρώ ανά μήνα ή κυμαινόταν ανάλογα με το χρονικό διάστημα συνδρομής”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Υπολογίζεται, ότι τα μηνιαία έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα ανέρχονταν τουλάχιστον στα 8.180 ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανανεώθηκε πριν έντεκα μήνες, το συνολικό όφελος ξεπερνά τα 89.980 ευρώ.

Μάλιστα, βάσει των στοιχείων αυτών και σύμφωνα με εκτίμηση υπαλλήλου της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), η ζημία για συγκεκριμένη συνδρομητική εταιρεία ανέρχεται στο ποσό των 314.930 ευρώ.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο η σύλληψη άλλων δύο ατόμων, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης, για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικού δικτύου, το οποίο διέπραττε απάτες με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ως αποτέλεσμα της πανευρωπαϊκής επιχείρησης πάνω από (5.500) διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust , τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ.

kostaskets@capital.gr

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article