Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο

0
1060

Στις δημοπρασίες επιφύλαξαν το… καλύτερο οι πωλητές στο Χρηματιστήριο σήμερα, αφού έκαμψαν και τις τελευταίες στηρίξεις που εκδηλώθηκαν από επιλεγμένους τίτλους, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμη το έργο τους. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,38% στις 1.154,02 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 78,4 εκατ. ευρώ.

Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο

Αν και προσπάθησε να αναχαιτίσει την επέλαση των πωλητών το ΧΑ, τα σφυροκοπήματα σε ορισμένους τίτλους (Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, κ.ά) δεν άφησαν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία μιας επικείμενης αντίδρασης. Οι αγοραστικές παρεμβάσεις που ενεργοποιήθηκαν ενδοσυνεδριακά δεν ήταν αρκετές ώστε να απομακρύνουν τον ΓΔ από τα χαμηλά εξαμήνου, ενώ εξανεμίστηκαν ειδικά στις δημοπρασίες.

Οι αγοραστές παραμένουν επιδεικτικά επιλεκτικοί, και σε ορισμένες περιπτώσεις αμέτοχοι, καθώς δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα εάν αυτή η διολίσθηση έχει ακόμη μπροστά της δρόμο ή είναι μια κίνηση που παραπέμπει περισσότερο σε κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων μηνών, υπό το φόβο ενός συστημικού κινδύνου. Ένας φόβος μάλιστα που διακατέχει τελευταία και τις διεθνείς αγορές, με εκείνη των ομολόγων να έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα.

Την ίδια ώρα, η αγορά έχει χάσει την αυτόνομη πορεία της εδώ και αρκετές ημέρες, παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές. Το πρόσφατο sell-off άλλωστε των ομολόγων διεθνώς ήταν τόσο ηχηρό που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις κινήσεις, ειδικά των ξένων, στη λ. Αθηνών. Μια μικρή εξομάλυνση από χτες, έδωσε κάποιες ανάσες και στην ελληνική αγορά, αλλά ομολογουμένως το κλίμα είναι εύθραυστο, με το σενάριο για πιο χαμηλά επίπεδα να είναι ακόμη σε ισχύ.

Άλλωστε, οι αβεβαιότητες εντός και εκτός της χώρας παραμένουν και είναι δύσκολο τα εγχώρια χαρτοφυλάκια να αφήσουν τις αποδόσεις τους μέχρι τώρα να ροκανίζονται από αυτές. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους άλλωστε αναλώνεται παραδοσιακά σε αναπροσαρμογές των θέσεων που ελάχιστα έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες, μεσο-μακροπρόθεσμες κυρίως, της αγοράς.

Μεγάλο το σφυροκόπημα σε Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Cenergy, οι απώλειες των οποίων ξεπέρασαν το 5%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Βιοχάλκο. Νέα βουτιά άνω του 2% για Alpha Bank, Autohellas, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Εθνική, Τιτάν και ΔΕΗ, ενώ υπό έλεγχο συντήρησαν τις πιέσεις τους Πειραιώς, Quest, Coca Cola, Σαράντης, Λάμδα και ΟΠΑΠ. Θετικά έκελισαν ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.