13.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίστηκε η πτώση στο Χρηματιστήριο

Must read

“Πιστό” στο αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να κρατήσει τα πρωινά του κέρδη, αλλά έκανε ένα ακόμη βήμα στην κατηφόρα προς τις 800 μονάδες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,57% στις 805,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 817,14 μονάδων (+0,83%) και 803,58 μονάδων (-0,84%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,02 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,58 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,37 εκατ. τεμάχια.

Συνεχίστηκε η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,67%, στις  1.929,54 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.284,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,46% στις 495,50 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,48%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,68%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,13%.

Δύσκολος Ιούνιος, δυσκολότερος Ιούλιος

Ο Ιούνιος ήταν ο πιο αρνητικός μήνας της χρονιάς με απώλειες κοντά στο 9% διαμορφώνοντας πρακτικά τις απώλειες από την αρχή του έτους (-9,28%) για τον Γενικό Δείκτη, με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities να επισημαίνει ότι η φθορά των αποτιμήσεων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων αποδίδεται και στην αναθεώρηση των προσδοκιών για τα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς ο ορίζοντας των αβεβαιοτήτων υπερβαίνει τα προβλέψιμα χρονικά όρια που θα δικαιολογούσαν μια πρόσκαιρη διακοπή στην δυναμική της ανάπτυξης με δυνατότητες ανάκτησης. Επιπλέον, η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου ενσωματώθηκε στις αγορές οδηγώντας σε εκροές από μετοχές, ομόλογα και cryptos.

Ο μήνας που ξεκινάει παραμένει στο ίδιο μοτίβο αβεβαιοτήτων και παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εξομαλύνουν την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην οικονομία τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα. Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται υπό την διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία.

Το κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστον εκ των έσω η αγορά θα αναζητούσε μια είδηση επιχειρηματικού περιεχομένου μεγάλου βεληνεκούς για να αποφύγει την εικόνα φθοράς των τελευταίων εβδομάδων. Ως εκ τούτου η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό το οποίο έως το τέλος του μήνα έχει μπει σε διαδικασία αναμονής ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) και της FED (27/7).

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών τα οποία διαγραμματικά είναι δύσκολο πλέον να αποφύγει. Η αγορά έχει “κρεμάσει” σε τζίρο και τάση και σε αυτή την διαδρομή έως τις 788 – 790 δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο στήριξης αναφοράς.

Η μόνη τεχνική ένδειξη που έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα αφορά τους ταλαντωτές, οι οποίοι συντονίζονται στα φετινά χαμηλά πλέον του Γενικού Δείκτη με τις βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης σε αυτή την περιοχή είναι αυξημένες ωστόσο η εικόνα δεν αλλάζει αν η αντίδραση δεν συνοδευτεί από κάποια αξιόλογη συναλλακτική ένταση.

Η αδυναμία υπέρβασης των 840 μονάδων καθιστά πλέον το εν λόγω επίπεδο ως την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση και ενδεχομένως το όριο εξάντλησης μιας αναιμικής ανοδικής αντίδρασης που θα προέλθει από τις έντονες υποτιμήσεις του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -5,01% του ΟΤΕ σαφώς βάρυνε την αγορά, όπως και το -2,67%  της ΔΕΗ και το -2,04% της Eurobank. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Titan, Λάμδα, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά οι Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα. Η Εθνική κέρδισε 1,31% και η ΕΛΧΑ ενισχύθηκε κατά 1,67%, ενώ το +3,45% της Coca Cola πρόσφερε στηρίξεις.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin