11.5 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίστηκε η κατρακύλα στη Wall – Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq

Must read

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες αντίδρασης, η Wall Street υπέκυψε για μια ακόμη συνεδρίαση στην έντονη νευρικότητα που έχει προκαλέσει η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, με τον τεχνολογικό Nasdaq να εισέρχεται μάλιστα σε περιοχή διόρθωσης.

Το κλίμα δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν ούτε τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς οι αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, παρά τη μικρή υποχώρησή τους σήμερα συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στις μετοχικές αξίες, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους στην ομολογιακή μεταβλητότητα τεχνολογικούς τίτλους αλλά και άλλες “μετοχές ανάπτυξης”.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς πέριξ του 1,835%, από το σχεδόν 1,90% που είχαν σκαρφαλώσει εχθές, παραμένοντας ωστόσο κοντά σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν σχεδόν από τις αρχές του 2020. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, υποχώρησε επίσης ελαφρώς και διαμορφώθηκε στο 1,01%, έχοντας αναρριχηθεί προηγουμένως στο 1,055%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Το κλίμα στην αγορά επιβάρυναν περαιτέρω οι πληθωριστικές ανησυχίες, με τους αναλυτές να ανησυχούν για τις αυξανόμενες αναφορές εταιρειών κατά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου για την αύξηση των λειτουργικών εξόδων αλλά και των μισθών, εξέλιξη που -όπως επισημαίνουν- καταδεικνύει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα κρατήσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Παρότι πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο Ιανουάριος είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, ο Matthew Ryan, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Ebury σημειώνει ότι “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να υποδείξουν ότι μια αύξηση βρίσκεται στον δρόμο, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πλησιάζει στο τέλος του, σε δύο μήνες”.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, παρότι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων οι Morgan Stanley, Bank of America και Procter & Gamble πριν την έναρξη της συνεδρίασης, δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα και η αγορά άνοιξε ανοδικά, η αντίδραση δεν είχε διάρκεια και μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων τελικά οι βασικοί δείκτες υπέκυψαν και ολοκλήρωσαν ακόμη μια συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες.

Τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος μάλιστα μετά το -1,15% στις 14.340,30 μονάδες εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης, καθώς έκλεισε 10,69% χαμηλότερα από το υψηλό του στις 19 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι εχθές ο δείκτης έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020, ενώ από την αρχή του έτους “γράφει” απώλειες της τάξης του 8,3%.

Είναι η 66η φορά από τη σύσταση του Nasdaq, το 1971, που ο τεχνολογικός δείκτης εισέρχεται σε περιοχή διόρθωσης, εκ των οποίων οι 24, ή το 37%, οδήγησαν σε bear markets ή διόρθωση τουλάχιστον 20% από τις εκάστοτε πρόσφατες κορυφές του.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε επίσης με σημαντικές απώλειες 1% ή 340 μονάδες χαμηλότερα, διαμορφούμενος στις 35.028,65 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 τερμάτισε στις 4.532,76 μονάδες, με απώλειες 0,97%. Τις υψηλότερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών με -1,81%, ενώ ακολούθησε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με απώλειες 1,65%.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις 9 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ οι υπόλοιπες τερμάτισαν με απώλειες. Τα υψηλότερα κέρδη έγραψαν οι Procter & Gamble με 3,36% και Walmart με 1%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Boeing (-3,52%), Caterpillar (-3,10%) και American Express (-2,88%).

Στο ταμπλό, η μετοχή της Morgan Stanley έκλεισε με κέρδη 1,83% την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση αύξησης 10% στα κέρδη δ΄ τριμήνου, καθώς η αμερικανική τράπεζα κεφαλαιοποίησε την έκρηξη των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, και δημιούργησε ισχυρές προμήθειες από την παροχή συμβουλών για συμφωνίες.

Άνοδο 0.39% σημείωσε και ο τίτλος της Bank of America Corp, η οποία επίσης ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη δ΄ τριμήνου, επωφελούμενη από την αύξηση των δανείων και τον φρενήρη ρυθμό της παγκόσμιας συναλλακτικής δραστηριότητας, που συνέβαλε στην ώθηση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής.

Με κέρδη 3,36%, όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε η μετοχή της Procter & Gamble, η οποία ανακοίνωσε μεγέθη τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι κατασκευές νέων κατοικιών αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, εν μέσω των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών, ωστόσο το άλμα των τιμών στα υλικά αναμένεται να πλήξει την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 1,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,702 εκατ. μονάδων τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις ενάρξεις στις 1,650 εκατ. μονάδες.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου, στο μεταξύ, αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, στις 1,678 εκατ. μονάδες από 1,679 εκατ. μονάδες προηγουμένως.

Οι οικοδομικές άδειες, ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας στην αγορά, σημείωσαν άλμα 9,1% τον Δεκέμβριο στις 1,873 εκατ. μονάδες

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin