26.5 C
Kifissia
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Συνεχίστηκε η άνοδος στη Wall Street

Must read

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας το χθεσινό τους ράλι, καθώς αμβλύνοντας οι αρχικές ανησυχίες για τη μετάλλαξη όμικρον του κορονοϊού που με την εμφάνιση της πριν από περίπου δέκα ημέρα ενέτεινε την αβεβαιότητα, προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς σημείωσαν άλμα τη Δευτέρα, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει 657 μονάδες ή 1,9%, στον απόηχο των δηλώσεων του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι ότι οι πρώτες ενδείξεις για την όμικρον δείχνουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη μετάλλαξη δέλτα.

Ο Φάουτσι σε νέες του δηλώσεις σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ότι είναι “σχεδόν βέβαιο” ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, αν και επισήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει “τουλάχιστον δύο εβδομάδες” ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline σήμερα ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες,

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η θεραπεία των εταιρειών, sotrovimab, είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα, όπως ανέφερε η GSK.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 492,40 μονάδες ή 1,40% και έκλεισε στις 35.719,43 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 95,08 μονάδες ή 2,07% στις 4.686,75 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης κέρδισε συνολικά 1.138 μονάδες στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, στην καλύτερη επίδοση του από το Νοέμβριο του 2020.

Ο τεχνολογικός Nasdaq με άλμα 461,76 μονάδων ή 3,03% σκαρφάλωσε στις 15.686,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και έξι με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η American Express με κέρδη 6,27 δολ. ή σε ποσοστό 3,90% στα 166,95 δολ. και ακολούθησαν Apple στα 171,18 δολ. με κέρδη 3,54% και η Salesforce.com στα 266,99 δολ. με άνοδο 3,18%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Merck (-1,55%), Verizon Communications (-0,55%) και 3M (-0,37%).

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 18% τον Οκτώβριο στα 67,1 δισ. δολ. από το ποσό ρεκόρ των 81,4 δισ. δολ. που άγγιξε έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα ύψους 67 δισ. δολ.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ κατέγραψαν “άλμα” 8,1% στα 223,6 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, ενώ το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές ενισχύθηκε λιγότερο από 1% και ανήλθαν στα 290,7 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις ΗΠΑ αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο του έτους περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 9,6% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αναθεωρημένο σημαντικά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 8,3% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα είναι 8,3%, όσο δηλαδή στην αρχική μέτρηση.

Η εκτίναξη του εργατικού κόστους οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι εταιρείες καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό και να καλύψουν τις ελλείψεις εργαζομένων, και αφετέρου στα συνεχιζόμενα προβλήματα που καταγράφονται στις αλυσίδες εφοδιασμού, λόγω της πανδημίας, που δεν τους επιτρέπουν να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η ωριαία αποζημίωση αυξήθηκε κατά 3,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι 2,9% που είχε ανακοινωθεί.

Η αύξηση του κόστους εργασίας λειτούργησε σε βάρος της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η οποία αναθεωρήθηκε επί τα χείρω. Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 5,2%, ήτοι περισσότερο από τη μείωση κατά 5% που αναφέρθηκε τον Νοέμβριο.

Προηγούμενο άρθροΟ καιρός σήμερα 8 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΜειώνεται ο Φ.Π.Α.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article