9.8 C
Kifissia
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Συνέχισε την αναρρίχηση το Χρηματιστήριο, κλείνει η ψαλίδα της διόρθωσης

Must read

 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα χαμηλά της 25ης Ιανουαρίου, καθώς σήμερα όχι μόνο επιβεβαίωσε τα επίπεδα των 940 μονάδων, αλλά έκανε και ένα βήμα προς το ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων, το οποίο ανοίγει και το δρόμο για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,19% στις 947,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 940,39 μονάδων (+0,39%) και 949,70 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,1 εκατ. τεμάχια.

Συνέχισε την αναρρίχηση το Χρηματιστήριο, κλείνει η ψαλίδα της διόρθωσης

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,35%, στις 2.304,81 μονάδες, ενώ στο +0,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.569,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,60% στις 688,80 μονάδες.

Η αντίδραση όταν… έπρεπε

Κόντρα σε ένα άκρως αρνητικό διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ κατάφερε να αντιδράσει μόλις βρέθηκε στα επίπεδα των 911 μονάδων στις 25 Ιανουαρίου και να προκαλέσει τις αγοραστικές δυνάμεις που υπήρχαν μεν… αλλά δεν έκαναν κινήσεις λόγω της αβεβαιότητας. Η ανάκαμψη ξεπερνά τις 30 μονάδες μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται πλέον σε επαφή με τις 700 μονάδες, ξεπερνώντας κρίσιμες κορυφές που είχαν βάλει στοπ το προηγούμενο διάστημα.

Πλέον αυτό που χρειάζεται το ΧΑ είναι τα επόμενα βήματα να θέσουν και πάλι τις άμυνες πάνω από τα επίπεδα των 940 μονάδων, τα οποία κατά πολλούς αναλυτές είναι και το τελευταίο προπύργιο πριν ο Γενικός Δείκτης δει τις 1.000 μονάδες. Η απόσταση που θα πρέπει να καλύψει δεν είναι μεγάλη, αφού μετά βίας ξεπερνά το 6% από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά το διεθνές κλίμα δεν είναι καθόλα υποστηρικτικό στην ανάληψη κινδύνου σε μια αγορά που δεν έχει το βάθος που χρειάζονται οι ξένοι επενδυτές.

Παραμένουν θετικοί οι αναλυτές

Πάντως, το ΧΑ δείχνει να παραμένει στο ραντάρ των ξένων, με τον πρώτο μήνα του 2022 να δίνει στην ελληνική αγορά κέρδη που την έφεραν στην πρώτη θέση, τουλάχιστον πανευρωπαϊκά, αλλά και μέχρι την τρίτη θέση στον κόσμο σε απόδοση, με κύριο αρωγό τις τράπεζες. Μέσα στην εβδομάδα πιθανόν να λειτουργήσει επίσης θετικά μια ενδεχόμενη επιβεβαίωση της στήριξης των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της. Είναι κάτι άλλωστε που το έκανε και η επικεφαλής Κριστίν Λαγκαρντ στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της, βελτιώνοντας την ψυχολογία των ξένων για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Άλλωστε, και η JP Morgan μίλησε για τις ευκαιρίες που εμφανίζει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος στο CEEMEA Opportunities Conference, αναδεικνύοντας ότι όλα είναι στη “θέση” τους ώστε να ο κλάδος να οδηγηθεί σε πολύ καλύτερες μέρες. Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το 2022, οπότε εκτιμά πως οι μετοχές τους έχουν σημαντικά περαιτέρω περιθώρια ανόδου και έτσι τις τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της για το τρέχον έτος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Βιοχάλκο και Aegean σημείωσαν άνοδο 4,60% και 4,55% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο και τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με +3,43% και +3,25%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Motor Oil και Alpha Bank και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Titan, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Eurobank και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Coca Cola, με τον Σαράντη να κλείνει αμετάβλητος. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Ελλάκτωρ, με την Quest να υποχωρεί κατά 3,30%, καθώς διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα διανομής προσωρινού μερίσματος ποσού 1,25 ευρώ ανά μετοχή (1,1875 ευρώ καθαρό).

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article