16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Συνέχισαν το “ροκάνισμα” στο Χρηματιστήριο οι πωλητές

Must read

Ένα ακόμη, μικρό, βήμα προς χαμηλότερα επίπεδα έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν έχει καταφέρει να αποδιώξει την αβεβαιότητα τόσο απέναντι στην πορεία της πανδημίας όσο και στο περιθώριο της αναμονής των μεγάλων αποφάσεων των βασικών κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 883,36 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 880,17 μονάδων (-0,59%) και 889,11 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 43,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Συνέχισαν το "ροκάνισμα" στο Χρηματιστήριο οι πωλητές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,35%, στις 2.119,64 μονάδες, ενώ στο +0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.476,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 565,41 μονάδες.

Την ώρα που ο πλανήτης όλος αισθάνεται όλο και πιο έντονα την απειλή της Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα, αλλά και αναμένει και την απόφαση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Επίσης, η αγορά δεν πρόκειται αφενός να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο και αφετέρου να βελτιώσει τη συναλλακτική της δραστηριότητα εάν πρώτα δεν έχει κάποια ορατότητα για το τι θα πράξει η ΕΚΤ την Πέμπτη.

Θετικό ή βασικό σενάριο η συσσώρευση;

Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει κάποια εχέγγυα που να δικαιολογούν τα υψηλότερα επίπεδα, τόσο το μέτωπο της πανδημίας όσο και εκείνο των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα που διατηρεί την επιφυλακτικότητα. Μετά την εμφάνιση άλλωστε της παραλλαγής Όμικρον και την κατακόρυφη βουτιά της αγοράς, η ανάκαμψη έχει βρει ταβάνι κάτω από τις 900 μονάδες, οι οποίες δείχνουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή κόντρα στους long, από ό,τι αναμενόταν.

Έτσι, και τον τελευταίο μήνα του έτους, το χρηματιστήριο συνεχίζει τη συσσώρευσή του σε μια γραμμή που κρατά ήδη εννέα μήνες. Δηλαδή, επί εννέα μήνες το έδαφος της Λ. Αθηνών ενδείκνυται μόνο σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κύματα και τις σύντομες τάσεις που εκδηλώνονται στην αγορά. Η επικράτηση ήπιων τάσεων επομένως, στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Τα άκρα του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 932 μονάδες για το άνω όριο και στις 823 μονάδες το κάτω όριο, με το κύριο όμως κορμό της κίνησης να αναλώνεται ανάμεσα στις 868 με 900 μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ρηχή με ένα τζίρο που κατά μέσο όρο δε ξεπερνάει καθαρά ούτε τα 60 εκατ. ευρώ και τους διεθνείς επενδυτές να απέχουν από το ταμπλό.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Jumbo σημείωσαν απώλειες 2,48% και 2,24% αντίστοιχα, με τις Eurobank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, Λάμδα και ΕΧΑΕ έκλεισαν με κέρδη 1,77% και 1,63% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Σαράντης, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article