Home ΚΟΣΜΟΣ Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

0

Δεν κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι το τέλος τα κέρδη τους οι δείκτες της Wall, με τις απώλειες πάντως να είναι συγκρατημένες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την πιθανή πορεία που θα υιοθετήσει η Federal Reserve στις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ράλι την προηγούμενη εβδομάδα, με τον S&P 500 να κερδίζει 6% τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί τριών διαδοχικών εβδομάδων. Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε 5%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε συνολικά κέρδη 7%.

Το άλμα των δεικτών ακολούθησε ένα μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων το οποίο υποχρέωσε πολλούς επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις προβλέψεις τους για τις επόμενες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η αποδυνάμωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας ή ακόμα και ο κίνδυνος της ύφεσης, θα υποχρεώσει την Federal Reserve να προχωρήσει με ηπιότερες αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πάντως στο πλαίσιο της ομιλίας του την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο ότι το να επιτευχθεί η λεγόμενη “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας, να αποφευχθεί δηλαδή η ύφεση, θα είναι “ένα δύσκολο εγχείρημα”.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 62,42 μονάδες ή -0,20% στις 31.438,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 11,63 μονάδες ή -0,30% στις 3.900,11 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 86,73 μονάδες ή -0,75% και έκλεισε στις 11.520,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 9 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η UnitedHealth Group με κέρδη 10,02 δολ. ή σε ποσοστό 2,02% στα 505,66 δολ. και ακολούθησαν Chevron στα 147,57 δολ. με άνοδο 1,93% και η Merck & Co. με κέρδη 1,37% στα 94,41 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Salesforce (-2,48%), η Nike (-2,13%) και η Boeing (-1,99%).

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, σε μια ένδειξη ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένουν ισχυρές παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,2%. Πρόκειται για την έβδομη άνοδο σε διάστημα συνολικά οκτώ μηνών.

Παράλληλα, οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών, ένδειξη των επενδύσεων σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό, αυξήθηκαν κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις ήταν ισχυρές και τον Μάιο παρά την υποχώρηση των μεταποιητικών δεικτών τον Ιούνιο στην περιοχή της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας, μεταξύ άλλων. Συρρίκνωση της μεταποιητικής παραγωγής έδειξε και η τελευταία έρευνα της S&P Global.

Παράλληλα, απροσδόκητη άνοδο εμφάνισαν στις ΗΠΑ τα νέα συμβόλαια για την αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών τον Μάιο, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί έξι πτωτικών μηνών, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια συνεχίζουν να περιορίζουν τη ζήτηση.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα αυξήθηκε 0,7% τον Μάιο στο 99,9, μετά το χαμηλό δύο ετών του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει κατά 3,7%.

Σε ετήσια βάση πάντως, οι πωλήσεις σε εκκρεμότητα κατρακύλησαν κατά 13,6% τον Μάιο.

“Παρά τα μικρά κέρδη στις πωλήσεις από τον προηγούμενο μήνα, η στεγαστικά αγορά είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται σε μεταβατική φάση”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NAR, Lawrence Yun. “Τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει σημαντικά από ένα χρόνο νωρίτερα λόγω των πολύ υψηλότερων επιτοκίων σήμερα”, πρόσθεσε.

Exit mobile version