12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall

Must read

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve εμφανίστηκε σήμερα πιο ανήσυχος όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 200 μονάδες, τερματίζοντας ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού.

Ο Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί “γρήγορα” για να μειώσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό. “Υπάρχει προφανής ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα για να επιστρέψουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών”, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο της National Association of Business Economics.

“Εφόσον καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά, αυξάνοντας το επιτόκιο κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε”, υπογράμμισε ο διοικητής της Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια της για πρώτη φορά από το 2018. Η αύξηση ήταν κατά 25 μονάδες βάσης, με ένα μόνο μέλος της Επιτροπής να διαφωνεί, ζητώντας μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μ.β.

Ο Πάουελ επανέλαβε εξάλλου στην ομιλία του ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος τον Μάιο.

Δείκτες – Στατιστικά   

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 201,94 μονάδες ή -0,58% και έκλεισε στις 34.552,99 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 1,94 μονάδες ή -0,04% στις 4.461,18 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 55,38 μονάδες ή -0,40% στις 13.838,46 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron με κέρδη 2,91 δολ. ή σε ποσοστό 1,8% στα 164,64 δολ. και ακολούθησαν Dow στα 63,34 δολ. με άνοδο 1,52% και Caterpillar με κέρδη 1,27% στα 223,71 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Boeing (-3,59%) μετά την είδηση ότι ένα αεροσκάφος 737 συνετρίβη στη νοτιοδυτική Κίνα, η Home Depot (-3,34%) και Salesforce (-2,32%).

Στο μεταξύ, η άρνηση σήμερα της Ουκρανίας να αποδεχθεί το τελεσίγραφο της Μόσχας για την παράδοση όλων των ουκρανικών μονάδων στη Μαριούπολη, την ώρα που συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός της πόλης, εξανέμισε για μια ακόμη φορά τις ελπίδες για το ενδεχόμενο προόδου στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε εξάλλου σήμερα ότι η Ουκρανία “δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας”, ενώ επισήμανε ότι κάποια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να εγκριθεί από τον ουκρανικό λαό.

“Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να απαντήσει επί αυτού ή άλλου είδους συμβιβασμού. Και το ποιοι θα είναι (οι συμβιβασμοί) αποτελεί αντικείμενο των συνομιλιών και της κατανόησης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας ασφάλισης και αντασφάλισης Alleghany Corp, έναντι 11,6 δισ. δολαρίων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article