Συγκρατημένα κέρδη στη Wall Street στη σκιά των φόβων για τα επιτόκια

0
1656

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street μετά από συνεχείς διακυμάνσεις, με τα κέρδη πάντως να παραμένουν περιορισμένα στο κλίμα επιφυλακτικότητας που έχουν διαμορφώσει οι συνεχείς προειδοποιήσεις των στελεχών της Federal Reserve ότι η μάχη για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός δεν έχει τελειώσει.

Και αυτό παρά την απόφαση της Federal Reserve να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,5% την προηγούμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αξιωματούχους να περιμένουν πάντως ότι θα χρειαστεί άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Chicago Fed έδωσεσήμερα συνέχεια στην επιθετική ρητορική της Fed κατά του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι “ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλότερος από τα επιθυμητά επίπεδα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος”.

“Πρέπει να φέρουμε τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο… και πρέπει η δέσμευση μας να είναι στο 100%”, ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας στο CNBC.

Χωρίς νέους καταλύτες για να αλλάξει το κλίμα, οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων παραμένουν στο προσκήνιο, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά πολλών ετών. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ κέρδισε σήμερα 10 μονάδες βάσης στο 4,54%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007.

Την προσοχή των επενδυτών αναμένεται να μονοπωλήσουν τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας για τον πληθωρισμό. Μια ενθαρρυντική μέτρηση του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης –του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό– θα μπορούσε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι φόβοι για τα επιτόκια.

Θα προηγηθούν εξάλλου και άλλες σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, όπως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης την Τρίτη, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών την Τετάρτη και οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 43,04 μονάδες ή 0,13% και έκλεισε στις 34.006,88 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 17,38 μονάδες ή 0,40% στις 4.337,44 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 59,51 μονάδες ή 0,45% και σκαρφάλωσε στις 13.271,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Dow με άλμα 0,84 δολ. ή 1,67% και κλείσιμο στα 51,09 δολ. και ακολούθησαν η Chevron με κέρδη 1,46% στα 168,71 δολ. και η Honeywell International με άνοδο 1,10% στα 191,86 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η 3M (-2,32%), η Coca-Cola (-1,04%) και η McDonald’s (-0,90%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, oι μετοχές εταιρειών ενηµέρωσης και ψυχαγωγίας όπως η Paramount Global και η Netflix άντλησαν ώθηση από την είδηση ότι οι σεναριογράφοι κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο και αναμένεται να τερματίσουν την απεργία τους.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει ανακοινώσει ότι θα ταξιδέψει στο Μίσιγκαν για να υποστηρίξει τους απεργούς.