20.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Συγκράτηση των απωλειών στο τέλος για την Wall

Must read

Με συγκράτηση – στο τέλος – των απωλειών που έφτασαν να καταγράφουν στη διάρκεια της συνεδρίασης ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μολονότι η επιχείρηση ανάκαμψης που πραγματοποίησαν σε κάποια φάση των συναλλαγών δεν διήρκεσε.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά μονάδες 103,81 μονάδες ή 0,33%, στις 31.730,30 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 5,10 μονάδες ή 0,13%, στις 3.930,08, ενώ o τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης των 6,73 μονάδων ή 0,06%, στις 11.370,96.

Ο S&P 500 κατέγραψε έτσι νέο χαμηλό για το 2022, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο σε έδαφος bear market, αφού βρίσκεται περί το 19% χαμηλότερο από το πιο πρόσφατο υψηλό του, ενώ για τον Dow Jones επρόκειτο για την έκτη συναπτή συνεδρίαση απωλειών.

Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση, οι traders πόνταραν ορμητικά σε μετοχές που έχουν δεχθεί το προηγούμενο διάστημα μεγάλα πλήγματα και πρόβαλαν ως επενδυτικές ευκαιρίες.

“Ακόμη κι όταν βρίσκεσαι μέσα σε bear market, υπάρχουν ράλι τα οποία μάλιστα μπορεί να είναι πολύ έντονα”, ανέφερε ο Keith Lerner της Truist.

Ο τεχνολογικός Nasdaq έχει εισέλθει εξάλλου ήδη σε έδαφος bear market, όντας άνω του 30% κάτω από το ιστορικό υψηλό του, αφού οι τεχνολογικές μετοχές δέχονται ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα.

“Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μια αγορά η οποία συναλλάσσεται κυρίως με συναισθηματικές αντιδράσεις κι όχι επί τη βάσει της λογικής”, ανέφερε ο Jim Lebenthal της Cerity Partners. “Κάθε μέρα έχουμε ενδοσυνεδριακές στροφές”, συμπληρώνει.

Ορισμένα ονόματα τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όπως οι Lucid Group, μαζί με τις meme stocks της πάλαι ποτέ “φρενίτιδας Reddit”, όπως οι GameStop και AMC, κινήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έντονα ανοδικά, με τις δύο τελευταίες να φθάνουν να ενισχύονται έως και κατά 30% και 20% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Rivian Automotive επίσης σημείωσε άλμα 18%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Apple έχασε 2,7%, με τη μετοχή να εισέρχεται με τη σειρά της σε έδαφος bear market, έχοντας χάσει 22% από τα υψηλά της του τελευταίου έτους. Η σαουδαραβική Saudi Aramco ήδη ξεπέρασε τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο την Τετάρτη. Οι Amazon και Meta Platforms κέρδισαν αντιθέτως περί το 1%.

H Disney είδε τη μετοχή της να υποχωρεί σε χαμηλό δύο ετών, με απώλειες 0,9%, μετά την ανακοίνωση μεικτών αποτελεσμάτων τριμήνου. Ανακοίνωσε μεν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση συνδρομητών στη δραστηριότητα streaming της, ωστόσο προειδοποίησε για την επίδραση της νέας έξαρσης του Covid στα θεματικά πάρκα της στην Ασία.

Ακόμη κι έτσι, ο Tom Lee της Fundstrat παραμένει bullish για τις μετοχές. Όταν η αγορά βρει τον βηματισμό της, σημειώνει, “θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε έναν κόσμο διψήφιων ποσοστών αποδόσεων”.

Προσθέτει δε ότι, από τις 16 φορές από το 1940 που η αγορά έχασε 16% μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων μηνών, τις 12 μέσα σε έξι μήνες είχε ανακτήσει το σύνολο των απωλειών και κινείτο υψηλότερα.

Οι μετοχές βρίσκονται υπό πίεση το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της προοπτικής των ολοένα και υψηλότερων επιτοκίων, που πλήττουν το επενδυτικό κλίμα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 13 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Home Depot, 3MMerck, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, American Express, Apple.

ΗΠΑ: Αύξηση στις τιμές παραγωγού και στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών σε επίπεδο χονδρικής αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, με τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία να συνεχίζονται σε μεγάλη κλίμακα για άλλον έναν μήνα με ώθηση κυρίως από το ράλι των τιμών της ενέργειας.

Η ετήσια άνοδος επιβράδυνε στο 11% από 11,5% τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. Αυτή είναι η πρώτη πτώση από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση 0,5% και ετήσια 10,7%.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,4% από τον προηγούμενο μήνα και 8,8% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυξήθηκε εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που περίμεναν να υποχωρήσει.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 203.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 195.000 για την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 44.000 στις 1,34 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1970.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article