31.8 C
Kifissia
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Στο τέλος “ξύπνησαν” οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Must read

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε εκ νέου στη μέγγενη των μοιρασμένων προσήμων και σε ένα περιβάλλον διαρκώς φθίνουσας συναλλακτικής δραστηριότητας, τελικά κατάφερε να προσεγγίσει τις 900 μονάδες, με ένα μίνι ράλι επιλεγμένων τίτλων στο τέλος.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 898,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 893,59 μονάδων (+0,08%) και 898,29 μονάδων (+0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 46,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75%, στις 2.162,41 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.489,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 581,95 μονάδες.

Στο τέλος "ξύπνησαν" οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Η συναλλακτική εικόνα της αγοράς παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις ανοδικές προσπάθειες η επιφυλακτικότητα είναι παρούσα στις συναλλαγές. Βέβαια σήμερα έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, το κλείσιμο πάνω από τις 893 μονάδες, με τα ξένα χαρτοφυλάκια μάλιστα να βρίσκονται αποδεδειγμένα στα μετόπισθεν της Λ. Αθηνών και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί στη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς. Όχι βέβαια ότι πριν τη λήξη του Νοεμβρίου η εικόνα ήταν καλύτερη, εντούτοις υπήρχαν κάποια συναλλακτικά ξεσπάσματα που κρατούσαν το ενδιαφέρον της αγοράς υψηλό.

Όμικρον και πληθωρισμός στο επίκεντρο

Πάντως τις 15 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τη λήξη του 2021 η αγορά φαίνεται να κρατά μικρό καλάθι για το κατά πόσο ο γενικός δείκτης μπορεί να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αισιόδοξων για υψηλά εξαετίας. Δηλαδή για να διαπεράσει τις 950 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν το μεγάλο ορόσημο που θα δείχνει ότι η αγορά αφήνει πίσω της για τα καλά την κρίση και εισέρχεται σε μια πιο βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Άλλωστε, η αγορά πρέπει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα αυτές τις ημέρες. Το πρώτο είναι σαφώς η νέα παράλλαξη Όμικρον της Covid 19, η οποία μπορεί να χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως χειρότερη από τη Δέλτα, αλλά όχι τόσο ακραία όσο αναμενόταν. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μέτρα περιορισμού εν μέσω της εορταστικής περιόδου, η οποία είναι κρίσιμη για το λιανεμπόριο.

Το δεύτερο μέτωπο είναι ο πληθωρισμός στη χώρα μας, όπως άλλωστε και σε όλο τον κόσμο, καθώς απειλεί να ροκανίσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, αλλά και να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η νέα άνοδος λίγο κάτω από το 5% που αναμένεται για τον Νοέμβριο στον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι αποτέλεσμα των συνεχών ανατιμήσεων, κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου και δευτερευόντως του πετρελαίου, του Σεπτεμβρίου και μέρους των ανατιμήσεων του Οκτωβρίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η “τετράδα” Motor Oil, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ έδωσαν σημαντική ώθηση στην αγορά, καθώς σημείωσαν άνω του 2% άνοδο, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Λάμδα, Titan, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, Aegean και Σαράντης έχασαν 1,78% και 1,71% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 0,8%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank και ΑΔΜΗΕ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article