Με αρνητικά πρόσημα, παρά το γεγονός ότι ο Dow Jones βρισκόταν σε θετικό έδαφος για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και το sell-off στον τεχνολογικό κλάδο, να συμπαρασύρουν ολόκληρη την αγορά στο “κόκκινο”.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 176,70 μονάδες ή 0,49%, στις 36.113,62 μονάδες με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 67,33 μονάδες ή 1,42%, στις 4.659,02 ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 381,6 ή 2,51%, στις 14.806,80 μονάδες.
Η κακή ημέρα στην οποία βρέθηκαν οι μετοχές των Big Tech, μεταξύ άλλων εκείνες των Amazon (-2,4%) και Microsoft (-4,2%), βάρυναν αρνητικά επί του Nasdaq. Η μετοχή της Snap έχασε περί το 10%, ενώ εκείνη της Virgin Galactic πραγματοποίησε “βουτιά” 19%, καθώς η εταιρεία διαστημικών ταξιδίων ανακοίνωσε έκδοση νέου χρέους. Η δε μετοχή της Tesla έχασε άνω του 6%.
Η πτώση στον τεχνολογικό κλάδο έκλεισε έτσι τον κύκλο ενός τριήμερου ράλι για τον Nasdaq. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν δείξει ιδιαίτερη μεταβλητότητα από τις αρχές του 2022, με την Federal Reserve να έχει σηματοδοτήσει ότι σκοπεύει να πολεμήσει επιθετικά τον πληθωρισμό, μεταξύ άλλων μέσω αύξησης επιτοκίων και μείωσης του ισολογισμού της.
“Όταν η Fed δεν βρίσκεται στο πλευρό σου, πουλάς ακριβώς πάνω στο ράλι”, τόνισε ο Peter Boockvar της Bleakley Advisory Group. Ο ίδιος σημείωσε ότι πολλές μεγάλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σημείωσαν ταυτόχρονα μεγάλη πτώση περίπου στο μέσον της συνεδρίασης.
“Προφανώς κάποιος είπε “βγάλτε με αμέσως από τις τεχνολογικές”, πρόσθεσε ο αναλυτής.
Αντίρροπη, θετική κίνηση σημείωσε η μετοχή της αεροπορικής Delta, η οποία, λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου και της επαναβεβαίωσης του guidance της για το σύνολο του έτους, κατέγραψε κέρδη περί το 2%. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής κατοικιών KB Home κατέγραψε ράλι άνω του 16%, επί τη βάση των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.
Κέρδη της τάξης του 2% κατέγραψε και η μετοχή της Boeing, μετά το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg ότι τα αεροσκάφη τύπου 737 Max θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πετούν στους αιθέρες της Κίνας ακόμη και εντός του Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο υποδηλώνουν ότι πιθανόν η αυξητική τάση να έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, καθώς ο μεν δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε και πάλι σε υψηλότατα επίπεδα, χαμηλότερα όμως των προσδοκιών, ενώ την Τετάρτη εκείνος των τιμών καταναλωτή άγγιξε και πάλι επίπεδα-ρεκόρ 40 ετών, χωρίς όμως να αποκλίνει από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Οι μετοχές βρίσκονταν σε ανοδική τάση τις προηγούμενες ημέρες, με τις αποδόσεις των ομολόγων, αντιθέτως, να κινούνται πτωτικά, σε μια ανατροπή του σκηνικού της προηγούμενης εβδομάδας.
“Αναμένουμε η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να κινηθεί από το τρέχον 1,73% προς το 2% μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές θα ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους την πιο σκληρή στάση της Federal Reserve σχετικά με τη νομισματική πολιτική, η οποία θα συνδυάζεται με διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, δεν εκτιμούμε ότι θα δούμε εκτίναξη των αποδόσεων η οποία να θέσει σε κίνδυνο το ράλι των μετοχών. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση λογικά θα αγγίξει το υψηλό του μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 και στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί”, ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής της UBS Brian Rose και οι συνεργάτες του, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της τράπεζας.
Η Fed θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το σημερινό τους επίπεδο κοντά στο μηδέν τον Μάρτιο και πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές φέτος για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Patrick Harker.
“Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, εκτός αν υπάρξουν αλλαγές στα δεδομένα”, δήλωσε ο Harker σε ψηφιακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Philadelphia Business Journal.
“Με βάση αυτά που γνωρίζω σήμερα, θα ήμουν υπέρ αυτού”, σημείωσε ο Harker, καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επί του παρόντος προβλέπει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και θα μπορούσε να πειστεί για μια τέταρτη, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Την Παρασκευή, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 12 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Caterpillar, Walmart, ενώ των απωλειών εκείνες των Microsoft, Salesforce, Apple.
Μάκρο
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων COVID-19, αλλά παρέμεινε σε επίπεδο που συνάδει με τις ραγδαία αυστηρότερες συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 23.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 230.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 200.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.
Οι αιτήσεις παραμένουν κάτω από το προ πανδημίας επίπεδό τους, ένδειξη ενίσχυσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Έχουν υποχωρήσει από το υψηλό ρεκόρ των 6,149 εκατομμυρίων στις αρχές Απριλίου 2020.
Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παραμένουν πολύ χαμηλές παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει διακόψει τη δραστηριότητα από τις αεροπορικές εταιρείες και τα σχολεία.
Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο χαμηλό 22 μηνών του 3,9% τον Δεκέμβριο, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται στο μέγιστο ή κοντά στη μέγιστη απασχόληση.
Το εργατικό δυναμικό είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα μικρότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Άνοδο σε νέο υψηλό κατέγραψε εξάλλου ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2021, σε μια ακόμα ένδειξη των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 9,7% έναντι ανόδου 9,6% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2020. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 9,8%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, το 2010, σύμφωνα με το CNBC.
Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,2%.
Ο δομικός δείκτης των τιμών παραγωγών, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 8,3% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 7,7% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,5%.
Οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια άνοδο 8%, ενώ σε μηνιαία βάση η μέτρηση κινήθηκε εντός των εκτιμήσεών τους.