Στο “κόκκινο” έκλεισε η Wall περιμένοντας τον πληθωρισμό

0
236

Πτωτικά ολοκλήρωσαν και τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτης της Wall Street, με την αγορά να παραμένει υπό το “σοκ” που προκάλεσε εχθές η υποβάθμιση του αξιόχρεου αρκετών μικρού ως μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών και η προειδοποίηση ότι μπορεί να ακολουθήσουμ και ορισμένες μεγαλύτερες από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, και με τους επενδυτές να παραμένουν φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το “χαστούκι” της Moody’s στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα οδήγησε την αγορά χαμηλότερα, με τους δείκτες όμως να περιορίζουν τις απώλειες τους προς το τέλος της συνεδρίασης και να κλείνουν τελικά με πτώση μεν αλλά μακριά τα χαμηλά ημέρας, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,45%, τον S&P 500 να χάνει 0,42% και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση 0,79%.

Ελλείψει, όμως, τυχόν καταλυτών από το μέτωπο των μάκρο σήμερα, οι επενδυτές αποφάσισαν να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό μακριά από ταμπλό, περιμένοντας τις εκθέσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο και για τον δείκτη τιμών παραγωγού που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, ευελπιστώντας να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για το αν η Federal Reserve είναι τελικά έτοιμη να τερματίσει τον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουλίου θα είναι αυξημένος κατά 0,2%, όσο δηλαδή και τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 3,3% από το 3% που διαμορφώθηκε έναν μήνα νωρίτερα.

 

 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται επίσης ότι θα αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4,7% από το 4,8% του Ιουνίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά δίνει 86,5% πιθανότητες να διατηρήσει η Fed αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25%-5,50% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ελπίδες που ενισχύει και το γεγονός ότι τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη τον Ιούλιο εμφάνισε αποπληθωριστικές τάσεις, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού, βοηθώντας έτσι τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν σύντομα τον τρέχοντα κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς κινήθηκαν και σήμερα στο κόκκινο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και παρά την προσπάθεια περιορισμού των απωλειών που επιχειρήθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών έκλεισαν τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά κατηφόρισε επικίνδυνα κοντά στο επίπεδο των 35.000 μονάδων, έκλεισε τελικά 191,13 μονάδες ή 0,54% χαμηλότερα, στις 35.123,36 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 4.468,97 μονάδες, με απώλειες 0,68%. Ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνοβαρής Nasdaq, λόγω της υποχώρησης των τεχνολογικών τίτλων, κλείνοντας έτσι στις 13.722,02 μονάδες, με πτώση 1,17%.

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, συνέχισαν να παρακολουθούν και σήμερα τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου που συνεχίζονται, με τις Roblox, Wynn Resorts και Walt Disney να συγκεντρώνουν τα περισσότερα βλέμμματα.