17.6 C
Kifissia
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Στο “κόκκινο” έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο, sell-off στα ομόλογα

Must read

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με τζίρο… Αυγούστου και με εύρος διακύμανσης που δεν ξεπέρασε τις μόλις έξι μονάδες στον Γενικό Δείκτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε μία αρκετά έντονη εβδομάδα η οποία είχε τόσο τα πάνω όσο και τα κάτω της, με τον συνολικό ωστόσο απολογισμό να είναι αρνητικός.

Η αντίδραση της Πέμπτης η οποία ήρθε μετά από ένα τετραήμερο πτωτικό σερί, δεν κατάφερε την Παρασκευή να έχει συνέχεια, αφού όπως έδειξε η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι επενδυτές ήταν ουσιαστικά απόντες.

Οι κινήσεις των όποιων λίγων παρέμειναν στην αγορά αναλώθηκαν σε νέες πιέσεις προς τις τράπεζες, έναν κλάδο ο οποίος και έχει υπεραποδόσει τόσο το τελευταίο διάστημα, όσο και από τις αρχές του χρόνου, με αποτέλεσμα τις μετοχές των περισσότερων συστημικών τραπεζών να φλερτάρουν ή και να ξεπερνούν πριν μερικές συνεδριάσεις, τα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα

Αντίθετα, έντονη κινητικότητα καταγράφηκε στην αγορά ομολόγων όπου όπως φαίνεται στράφηκαν οι επενδυτές μετά το ρεκόρ του μηδενισμού των spreads της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας που σημειώθηκε την Πέμπτη. Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα ομόλογα διεθνώς παρέσυραν και τα ελληνικά τα οποία σημείωσαν sell-off –κάτι που ομολογουμένως είχε… ξεχαστεί από το “λεξιλόγιο”” της αγοράς εδώ και πολύ καιρό–  με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται στο 1,35% (10ετή) από 1,21% την Πέμπτη  και το ελληνο-ιταλικό spread να γυρίζει και πάλι στα θετικά. Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η επιθετική έκθεση της UBS η οποία συστήνει πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων καθώς εκτιμά πως οι πιστωτικοί κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα μακροπρόθεσμα είναι υψηλοί.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με πτώση της τάξης του 0,55% και στις 864,69 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε για λίγα μόνο λεπτά στα θετικά και στις 870 μονάδες, τις οποίες ωστόσο δεν μπόρεσε να κρατήσει. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και στα 35,09 εκατ. ευρώ.

Στο "κόκκινο" έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο, sell-off στα ομόλογα

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,68% στις 2.165 μονάδες, ενώ στο -1,52% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1,189,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 2,35% στις 835 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,63%, την Εθνική στο -3,03%, την Eurobank στο -1,07% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,67%.

Στα υπόλοιπα blue chips οι πιέσεις ήταν αρκετά έντονες με την Ελλάκτωρ να κλείνει στο -2,53%, την ΕΧΑΕ στο -1,34%, την ΔΕΗ στο -1,1%, την ΑΔΜΗΕ στο -1,17% και την Βιοχάλκο στο -1,11%. Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν οι Titan με κέρδη 2,66% και Jumbo στο +0,72%.

Στο “κόκκινο” η εβδομάδα για τους βασικούς δείκτες

Σε επίπεδο εβδομάδας, όλοι οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στο “κόκκινο” με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,78%, τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 5,63% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες 1,79%.

Ο αρχικός ενθουσιασμός στις τράπεζες φαίνεται ότι έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πώς οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης Cairo η οποία επίσης καθυστερεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των τραπεζικών ισολογισμών να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο καθώς και από το ποιος (το SPV ή οι τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων ή/και της διαχείρισής.

Ειδικά η πρώτη παράμετρος φαίνεται να ευνοεί πολύ Εθνική και Εurobank, στην Alpha Bank υπάρχουν αποθέματα κεφαλαίου και κέρδη ομολόγων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια επιταχυνόμενη τιτλοποίηση ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μικρές ωφέλειες αναλογικά με το ποσοστό των προβληματικών δανείων που έχει στα βιβλία της.

Στο τριήμερο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα. Αν δεν ξεκαθαρίσουν δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας και η Αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article