18.7 C
Kifissia
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Στο βαθύ κόκκινο το κλείσιμο της Wall, έχασε όλα τα κέρδη του Φεβρουαρίου ο S&P 500

Must read

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν την Τρίτη οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να γνωρίζουν τις χειρότερες απώλειες τους για το 2023 καθώς οι λίγες ελπίδες για μια στροφή της Federal Reserve φαίνεται να εκμηδενίζονται.

Ο Dow Jones κατρακύλησε σήμερα 697 μονάδες ή 2,06%, ενώ ο S&P 500 έχασε 2% σημειώνοντας τη χειρότερη βουτιά από τις 15 Δεκεμβρίου. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική αρνητική συνεδρίαση για τον S&P 500 ο οποίος διέγραψε όλα τα κέρδη του Φεβρουαρίου. Ο τεχνολογικός Nasdaq στο μεταξύ σημείωσε βουτιά 2,5%.

Οι ανησυχίες ότι η Federal Reserve δεν βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού – πολύ περισσότερο να δρομολογήσει μια στροφή στην πολιτική της – κυριάρχησαν σήμερα, οδηγώντας στο βαθύ κόκκινο τους δείκτες. Η Wall Street παρέμεινε κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Ημέρας των Προέδρων.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία εξάλλου που ανακοινώθηκαν σήμερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα – τα οποία έδειξαν ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών το Φεβρουάριο – αναζωπύρωσαν τις εικασίες ότι η Fed θα αναλάβει πιο επιθετική δράση για να κάμψει τον πληθωρισμό, εκμεταλλευόμενη τις αντοχές που επιδεικνύει η αμερικανική οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (31 Ιανουαρίου – 1η Φεβρουαρίου) τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο, ρίχνοντας ενδεχομένως περισσότερο φως στις προθέσεις των αξιωματούχων για τα επόμενα βήματα της τράπεζας. Αρκετά στελέχη της Fed έχουν ταχθεί υπέρ και νέων αυξήσεων στα επιτόκια τους επόμενους μήνες, με ορισμένα να επαναφέρουν ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 25 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 697,10 μονάδες ή -2,06% και έκλεισε στις 33.129,59 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 81,75 μονάδες ή -2% στις 3.997,34 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 294,97 μονάδες ή -2,50% στις 11.492,30 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο η Walmart έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ειδικότερα, ο κολοσσός της λιανικής κερδισε 0,61% στα 147,33 δολ. μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η Home Depot (-7,06%), η Intel (-5,61%) και η 3M (-3,31%).

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η αλυσίδα ειδών οικιακής βελτίωσης Home Depot, αν και κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της, δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για τα έσοδα, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για το επόμενο διάστημα, επικαλούμενη το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα προβλήματα στις αγορές εργασίας.

Από την πλευρά του ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου Walmart ανακοίνωσε σήμερα κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο οι προβλέψεις του για το α’ τρίμηνο και το σύνολο της χρήσης δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της αγοράς.

Την επενδυτική ψυχολογία επηρεάζουν και οι γεωπολιτικές εντάσεις καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε στην Ευρώπη για να επισκεφθεί την Ουκρανία και την Πολωνία και ενώ μια κινεζική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Ρωσία καθώς Μόσχα και Πεκίνο συνεχίζουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους εν μέσω αυστηρών προειδοποιήσεων από την Ουάσινγκτον προς την κινεζική κυβέρνηση να μην συμφωνήσει σε παραδόσεις όπλων προς τη Ρωσία.

Στα μάκρο της ημέρας, βελτιώθηκε το Φεβρουάριο η εικόνα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να περνά και πάλι σε τροχιά επέκτασης, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας της S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει μεταποίηση και υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 50,2 το Φεβρουάριο, από 46,8 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα αποκλειστικά στις υπηρεσίες ενισχύθηκε επίσης σε υψηλό οκτώ μηνών στο 50,5 από 46,8 τον Ιανουάριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI βελτιώθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 47,8 από 46,9 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση ενισχύθηκε στο 48,4 από 46,9 τον προηγούμενο μήνα.

“Για το Φεβρουάριο βλέπουμε μια καλοδεχούμενη σταθεροποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά από επτά μήνες υποχώρησης”, ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article