Βουτιά σχεδόν 30 μονάδων σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διαρρηγνύουν με χαρακτηριστική ευκολία τη στήριξη των 930 μονάδων και να σταματούν ακόμη χαμηλότερα, υπό το βάρος τόσο της αβεβαιότητας ενόψει αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve όσο και των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,93% στις 914,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 912,85 μονάδων και 941,33 μονάδων (-0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,2 εκατ. τεμάχια (αξίας 13,9 εκατ. ευρώ), κυρίως στην Alpha Bank.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,14%, στις 2.205,94 μονάδες, ενώ στο -2,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.516,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,01% στις 627,44 μονάδες.
Το διεθνές ναρκοπέδιο
Αν και το προηγούμενο 20ήμερο η αγορά κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 950 μονάδων, κόντρα στο άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα, σήμερα ήρθε η ώρα της κρίσης, με τον Γενικό Δείκτη επί της ουσίας να καταρρέει σε επίπεδα που επαναφέρει και τις μνήμες της πολύμηνης συσσώρευσης του 2021. Άλλωστε, και μόνο η παραμονή σε πολυετή υψηλά είχε αυξημένο βαθμό κινδύνου για τους αγοραστές, οι οποίοι είναι εμφανές ότι σήμερα παραμένουν σε στάση αναμονής.
Έτσι η στήριξη των 930 μονάδων δεν προσέφερε πολλά σε μια αγορά που χρειαζόταν τα επίπεδα για να μην αναιρέσει και το βραχυπρόθεσμο θετικό σενάριο. Πλέον αυτό που θα πρέπει να αντέξει είναι το επίπεδο των 905 μονάδων, ώστε το ΧΑ να μην επιβεβαιώσει τους απαισιόδοξους, που ανέφεραν ότι η αναρρίχηση σε υψηλά επταετίας ήταν ένα “διάλειμμα” στη μεγάλη συσσώρευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άμυνες στην ελληνική αγορά είναι σημαντικές σε σχέση με την επιθετική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια.
Τα καύσιμα βέβαια που αναζητά το ΧΑ για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αναμένονται κυρίως από το εξωτερικό, όπου η επιφυλακτικότητα είναι έντονη. Είναι εμφανές άλλωστε ότι οι επενδυτές προβληματίζονται από την προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής φέτος στις ΗΠΑ και περιμένουν σήμα από τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve που ξεκινάει αύριο για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.
Πάντως, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance εμφανίζεται αισιόδοξος, αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άμυνες στην ελληνική αγορά είναι σημαντικές σε σχέση με την επιθετική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια. Οι οίκοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεχίζουν να δίνουν υψηλότερους στόχους, ενώ οι πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις από το ελληνικό δημόσιο και την PREMIA απέδειξαν ότι μπορούν να μαζέψουν σημαντικά κεφάλαια από την αγορά δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον καλά κρατεί ακόμα και αν πλέον είμαστε κοντά σε ένα νέο γύρο αύξησης επιτοκίων.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η Jumbo σημείωσαν απώλειες 5,66% και 5,33% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 4,65%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Aegean και Λάμδα και άνω του 2% σε ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο.
Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Titan, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και ΓΕΚ Τέρνα, με τον ΟΛΠ και τον Σαράντη να “επιβιώνουν” του sell off με απώλειες 0,35% και 0,57% αντίστοιχα.