Στις 10:00 οι ανακοινώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

0
644

Την παρουσίαση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο θα κάνουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 10:00 το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν από μερικούς μήνες για τη θερινή περίοδο. Δίνονταν τότε οδηγίες μεταξύ άλλων για τη χρήση του κλιματιστικού για τον αερισμό των αιθουσών και των γραφείων, αλλά και για την χρήση του φωτισμού. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δεν αγκαλιάστηκε και εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τα στελέχη του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αυτή τη φορά, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σε πιο αυστηρό τόνο. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα. Την ίδια ώρα άνθρωποι προσκείμενοι στο κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι έχουν προβλεφθεί κίνητρα και αντικίνητρα, με στόχο να αποδώσουν «καρπούς» οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια εκτροπής από τα σχέδια.

Στον «χορό» της εξοικονόμησης οι ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, μπροστά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Στην Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα.

Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι καταναλωτές

Εκτός όμως από τους φορείς του Δημοσίου θα κληθούν και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για την παραγωγή και για την θέρμανση αντίστοιχα.

Οι κακές γλώσσες ωστόσο υποστηρίζουν πως εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό του όλο και αυξανόμενου κόστους της ενέργειας που καταλήγει στους καταναλωτές, έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούν να γυρίσουν τον διακόπτη είτε για την ηλεκτροδότηση, είτε για τη θέρμανση, αφού στο τέλος του μήνα δεν θα έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς.

Πάντως, αξιοσημείωτες είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος εκτίμησε ότι το κόστος των μέτρων στήριξης για φέτος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.