Στη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο 2023 ο S&P 500 και από το 2022 ο Nasdaq

0
279
Stock Market Data, Stock Market and Exchange, Stock Market Crash, Dollar Sign, Moving Down

Στο “κόκκινο” οι βασικοί δείκτες της Wall την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου, φέρνοντας κλυδωνισμούς στις αγορές, αφού οι επενδυτές πλέον δεν αισθάνονται σίγουροι για την κλίμακα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 1,01% ή 410 μονάδες στις 40.345,41, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,73% στις 5.408,42 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολίσθησε κατά 2,55% στις 16.690,83 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν σημαντική πτώση, με τον Dow να χάνει 2,93%, τον S&P 500 να διολισθαίνει κατά 4,25% στη χειρότερη του εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2023, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 5,77% στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το 2022.

Στα εταιρικά νέα, η Broadcom κατρακύλησε κατά 10,36% μετά την πρόβλεψη για τα έσοδα τέταρτου τριμήνου του οικονομικού έτους, η οποία υπολείπεται από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι megacaps, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλό ρίσκο. Amazon και Alphabet υποχώρησαν κατά περίπου 4% έκαστη, ενώ η Meta Platforms σημείωσε απώλειες άνω του 3%. Η Nvidia και η Advanced Micro Devices σημείωσαν “βουτιά” 4% έκαστη, ενώ το VanEck Semiconductor ETF έχασε επίσης 4% στη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020.

Στα μάκρο της ημέρας, τάσεις ανάκαμψης, αν και όχι στον βαθμό που αναμενόταν, έδειξε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο, με την ανεργία να υποχωρεί ελαφρώς και τον αριθμό των νέων θέσεων να είναι αισθητά αυξημένος αλλά κατώτερος των προσδοκιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πρόσθεσε 142.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο μετά την καθίζηση του Ιουλίου, ο οποίος τελικά είχε μόλις 89.000 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την αναθεώρηση των στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχαν αναφερθεί για τον Ιούλιο 114.000 νέες θέσεις εργασίας προκαλώντας τότε έντονες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ήταν αυτές που πυροδότησαν και το παγκόσμιο sell-off που κλιμακώθηκε την Δευτέρα 5 Αυγούστου.

Οι 142.000 νέες θέσεις εργασίας του Αυγούστου περιορίζουν μεν τις ανησυχίες πλέον, αλλά υπολείπονταν αισθητά από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 160.000 νέες θέσεις.

Την ίδια ώρα όμως θετική ήταν η ένδειξη στο επίπεδο του ποσοστού ανεργίας στη χώρα, που υποχώρησε έστω και οριακά στο 4,2%, από το 4,3% του περασμένου μήνα.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό διατηρήθηκε στο 62,7%, ενώ το πιο εξειδικευμένο μέτρο για τους εργαζόμενους που διατηρούν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους αυξήθηκε στο 7,9%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2021.

Με τη μέτρια εικόνα πάντως της αγοράς εργασίας καθίστανται πλέον βέβαιο ότι ακολουθεί σειρά περικοπών επιτοκίων από τη Fed.

“Τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και η Fed πρέπει να παρέμβει για να εμποδίσει τους κινδύνους”, δήλωσε ο Sonu Varghese, αναλυτής της Carson Group. “Η έκθεση για την αγορά εργασίας “κλειδώνει” τη τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Fed θα προχωρήσει σε μεγάλη μείωση (50 μ.β.) για να προλάβει τους κινδύνους”.

“Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας δεν φωνάζει ύφεση, αλλά επισημαίνει ότι κινδυνεύει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης”, σχολίασε ο David Donabedian, αναλυτής της CIBC Private Wealth U.S.

Στο βαρόμετρο των προσδοκιών για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed έχει πάρει κεφάλι το ενδεχόμενο μίας μεγάλης μείωσης επιτοκίων της τάξεως των 50 μονάδων βάσης (0,5%) στην επερχόμενη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η αγορά δίνει πλέον πιθανότητες 55% σε μία κίνηση 50 μονάδων βάσης, αντί 45% στη μικρότερη των 25 μ.β. που θεωρούνται μέχρι πρότινος σχεδόν δεδομένη.

Στην αγορά ομολόγων, το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ έχασε 1,1 μονάδες βάσης στο 3,722% ενώ το 2ετές υποχώρησε στο 3,651%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται πως το 2ετές έκλεισε τη συνεδρίαση κάτω από την απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά σε περισσότερες από 500 συνεδριάσεις.