Στην αντεπίθεση Nasdaq και Nvidia, έχασε 300 μονάδες ο Dow

0
254

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας, με οδηγό το ράλι της Nvidia μετά το selloff των προηγούμενων ημερών που την οδήγησε σε περιοχή διόρθωσης. Στον αντίποδα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 300 μονάδες τερματίζοντας ένα πενταήμερο ανοδικό σερί.

Ο τίτλος της Nvidia αντέδρασε σήμερα με ένα εντυπωσιακό άλμα 6,8% στο πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών που διέγραψε σχεδόν 430 δισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε καταφέρει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να ξεπεράσει σε αξία και την Microsoft για να γίνει η πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως.

Από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσαν οι δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Federal Reserve που άφησαν πάντως λίγες πιθανότητες για μειώσεις των επιτοκίων σύντομα.

Ειδικότερα, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Michelle Bowman δήλωσε ότι συνεχίζει να μην περιμένει μειώσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοιχτή στην αύξηση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει περαιτέρω.

“Εφόσον τα εισερχόμενα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός κινείται με διατηρήσιμο τρόπο προς τον στόχο του 2%, θα γίνει σταδιακά η κατάλληλη στρατηγική να μειώσουμε τα επιτόκια για να αποτρέψουμε να γίνει η νομισματική πολιτική υπερβολικά περιοριστική”, ανέφερε η Bowman σε ομιλία της στο Λονδίνο. “Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα φτάσει αυτό το σημείο”.

Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι “παραμένω έτοιμη να αυξήσω [τα επιτόκια] σε μια μελλοντική συνεδρίαση εφόσον η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει ή ακόμα και αναστραφεί”.

Από την πλευρά της η Lisa Cook, μέλος Δ.Σ. της Fed, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε καλό δρόμο για μια μείωση των επιτοκίων αν η οικονομία συνεχίσει να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της, χωρίς ωστόσο να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

“Η τρέχουσα πολιτική μας είναι σε καλή θέση για να αντιδράσει σε πιθανές αλλαγές στο οικονομικό outlook”, ανέφερε η αξιωματούχος σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 299,05 μονάδες ή -0,76% και έκλεισε στις 39.112,16 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 21,43 μονάδες ή 0,39% στις 5.469,30 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 220,84 μονάδες ή 1,26% στις 17.717,65 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οκτώ έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Salesforce με κέρδη 1,82 δολ. ή 0,76% στα 241,76 δολ. και ακολούθησαν Microsoft με άνοδο 0,73% στα 450,95 δολ. και Intel με κέρδη 0,56% στα 30,74 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Home Depot (-3,58%), η Dow (-2,67%) και η Nike (-2,49%).

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο όπως έδειξε η έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Conference Board.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 100,4 τον Ιούνιο από το καθοδικά αναθεωρημένο 101,3 του Μαΐου, ξεπερνώντας πάντως την εκτίμηση των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στο 100,0.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης (Federal Housing Finance Agency) έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 0,2% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά την αμετάβλητη μέτρηση του Μαρτίου. Για τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,3% μετά από άνοδο 6,7% τον Μάρτιο.

Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας θα είναι πάντως η ανακοίνωση του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικλης κατανάλωσης την Παρασκευή. Αυτός είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό και αναμένεται να δώσει νέες ενδείξεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Μια μέτρηση κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών θα μπορούσε να αναζωπυρώσει εξάλλου την αισιοδοξία για τις μειώσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, δίνοντας νέα ώθηση στην αμερικανική αγορά.

Σημειώνεται ότι οι φορές της αγορές δίνουν πιθανότητα λίγο πάνω από 60% για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ περιμένουν άλλη μία στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους.