15.2 C
Kifissia
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Στα υψηλά ημέρας για τη Wall με τεχνολογική ώθηση

Must read

Με σημαντικά κέρδη και κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο που έχει ανακάμψει σχεδόν 8% από τα πρόσφατα χαμηλά του στις 27 Ιανουαρίου, με τους επενδυτές, ελλείψει άλλων σημαντικών οικονομικών εξελίξεων, να εστιάζουν στη νέα “φουρνιά” εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Την αγοραστική διάθεση ενίσχυσε σήμερα και η τάση σταθεροποίησης που παρουσιάζουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι η απόφαση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε την Τετάρτη κατά 2,6 μονάδες βάσης στο 1,928% από το 1,954% που αναρριχήθηκε την Τρίτη (το υψηλότερο επίπεδο από το 2019).

“Το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά οφείλεται στην αυξημένη αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της οικονομίας, ωστόσο η επικείμενη πιο επιθετική πολιτική της Fed και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τα κέρδη, καθώς οι σημαντικότεροι παράγοντες που βρίσκονται πίσω από το πρόσφατο sell-off των ομολόγων παραμένουν”, ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, αναμένουν την αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για το αν υπάρχει ενδεχόμενο η Fed να κινηθεί πιο επιθετικά από ό,τι έχει προς το παρόν διαμηνύσει.

Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, η οποία δεν αναμένεται να κάνει κάποια αρνητική έκπληξη, καθώς έχει δηλώσει την πρόθεσή της να κινηθεί προσεκτικά προκειμένου να μην υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε νωρίτερα και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, η οποία τόνισε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν με γνώμονα την πορεία της οικονομίας.

“Δεν μου αρέσει να βγάζω τίποτα από το τραπέζι”, είπε η Μέστερ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αλλά πρόσθεσε: “ωστόσο δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε με αύξηση επιτοκίου 50 μονάδων βάσης”. Συμπλήρωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός και η οικονομία, ενώ όσον αφορά τον ισολογισμό της Fed, σημείωσε πως η μείωσή του θα γίνει προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη των χρηματιστηριακών αγορών.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινήθηκαν σήμερα καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, με τον τεχνολογικό κλάδο και τις τηλεπικοινωνίες να ηγούνται της ανόδου με “άλμα” 2,3% και 2,5% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 35.768,06 μονάδες, 0,86% ή 305 μονάδες υψηλότερα, κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό του. Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,45% κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P 500, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.587,18 μονάδες.

“Πρωταγωνιστής” της σημερινής συνεδρίασης ο Nasdaq, με τον τεχνολογικό δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 2,08% και να τερματίζει στις 14.490,40 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 31 Ιανουαρίου και συνεχίζοντας την ανάκαμψή του από το χαμηλό της 27ης Ιανουαρίου,

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόλις 7 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (+3,33%) μετά τα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη που ανακοίνωσε, η Intel (+2,25%) και η Microsoft (+2,18%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες “έγραψαν” οι Amgen (-1,58%), Coca-Cola (-1,55%) και Merck (-0,49%).

Στο υπόλοιπο ταμπλό, με σημαντικά κέρδη άνω του 5% έκλεισε η Meta (Facebook) όπως και η Shopify, άνοδο της τάξης του 4,8% σημείωσε η μετοχή της Zoom, ενώ κατά 3,8% ενισχύθηκε ο τίτλος της Etsy.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article