Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο

0

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρές απώλειες κινήθηκε την τελευταία μέρα της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας το πενθήμερο με μικρά κέρδη και σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια επιδόθηκαν σε επιλεκτικές κινήσεις, παρακολουθώντας την πρώτη μετεκλογική συντονισμένη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές, η οποία επακολούθησε της έκδοσης ομολόγου Tier II της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 867,81 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 863,85 μονάδων (-0,77%) και 876,74 μονάδων (+0,71%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,26%, στις 2.151,12 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.394,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 769,56 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,10%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,97%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 4,49%. Στο μεταξύ, θετικές ήταν και σήμερα οι επιρροές από την αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς παραμένει στο 2,15%, ενώ το νέο 7ετές κινείται σήμερα στο 1,65%, από 1,90% όπου εκδόθηκε.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και η εναλλαγή πρωταγωνιστών ήταν η αιτία πίσω από την μετριοπαθή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι τζίροι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τηρουμένων των εποχικών δεδομένων του ΧΑ, ενώ η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις και την συντήρηση της παρακολούθησης της Αγοράς.

Τα νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς αύριο ξεκινάει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης όπου θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες αναφορές και χρονοδιαγράμματα για το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, την επιτάχυνση του έργου του Ελληνικού, τα συστημικά πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων και τη μείωση της φορολογίας.

Η πολιτική και οικονομική ατζέντα παρουσιάζει πυκνή ροή γεγονότων έως τις 10 Αυγούστου οπότε και θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες της η Βουλή, περίοδος που υπό κανονικές συνθήκες είναι χαρακτηριστικά αδρανής.

Ισχυρή ήταν η παρουσία των ξένων κεφαλαίων στην πρώτη μετεκλογική συντονισμένη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις Αγορές. Τόσο η υπερκάλυψη του επταετούς ομολόγου όσο και η τιμολόγηση στο χαμηλότερο επιτόκιο για ελληνική έκδοση σε ευρώ επιβεβαίωσαν το αυξημένο ενδιαφέρον ανάληψης ελληνικού ρίσκου από ισχυρούς ποιοτικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Το ίδιο συνέβη και στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας κατά την οποία η συμπίεση της απόδοσης και το ενδιαφέρον υπερκάλυψης δείχνουν μια συντονισμένη κίνηση υπέρ των ελληνικών χρεογράφων. Είναι ένα ιδιαίτερα θετικό δείγμα γραφής των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων αρκεί η εκτέλεση να ακολουθήσει την θέληση όπως αυτή διατυπώνεται στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των τελευταίων χρόνων ήταν η έλλειψη προσβάσεων σε αγοραστές ή το χαμηλό ενδιαφέρον σε εγχειρήματα μείζονος σημασίας. Η αύξηση του ενδιαφέροντος δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα ισορροπίας βελτιώνοντας αποτιμήσεις, έσοδα και δημιουργώντας ενδεχομένως δημοσιονομικό χώρο. Ήδη το χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και οι μειωμένοι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές έχουν αλλάξει τα επίπεδα δίκαιης αποτίμησης της Αγοράς.

Ομολογιακές εκδόσεις με κουπόνια κοντά στο 3% έχουν αποκτήσει αγοραστικό κοινό και στην οργανωμένη αγορά του ΧΑ, όχι μόνο επειδή πανευρωπαϊκά είναι δύσκολο να βρει κανείς τέτοιες αποδόσεις αλλά επειδή έχει εμπεδωθεί μια εικόνα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην βάση των νέων προσδοκιών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά έχοντας σαφώς αποφορτισμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες.

Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη δεν είναι ομοιόμορφο. Παρ’ όλα αυτά, τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν, ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος.

Η δημιουργία του επόμενου βατήρα ανόδου φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές. Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, βαρίδια στην αγορά σήμερα ήταν οι ανώτερες του 2% απώλειες σε Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Motor Oil και Σαράντης, ενώ άνω του -1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ σημείωσε κέρδη 3,04%, με τις Τιτάν και Alpha Bank να κλείνουν με άνοδο 1,3%. Ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν οι Eurobank, Cenergy, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ Εθνική και Πειραιώς έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version