Στάση αναμονής στη Wall Street πριν την ομιλία Πάουελ, έκανε το 4Χ4 o Dow Jones

0
198

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την επιφυλακτικότητα να κάνει αισθητή την παρουσία της λίγο πριν την κρίσιμη κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατάφερε πάντως να συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός Nasdaq, αν και βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 1% ξεπερνώντας και τις 11.800 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, τελικά έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% χάνοντας και τις 11.700 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί στην ομιλία του διοικητή της Fed σε διαφορετικές επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη και την Τετάρτη, η οποία αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στη σύσφιξη της πολιτικής της.

Η ομιλία του ακολουθεί ένα μπαράζ ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων τα οποία έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει περισσότερο από το αναμενόμενο τα επιτόκια της και να τα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι επιθετικές δηλώσεις αρκετών στελεχών της Fed για νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες έχουν εντείνει τις ανησυχίες αυτές, με ορισμένους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρουν ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 25 μονάδες.

Στο τέλος της εβδομάδας στο μεταξύ θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για την απασχόληση τα οποία αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Fed για τα επιτόκια της.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 40,47 μονάδες ή 0,12% και έκλεισε στις 33.431,44 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 2,78 μονάδες ή 0,07% στις 4.048,42 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 13,27 μονάδες ή -0,11% στις 11.675,74 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Merck με άνοδο 4,22 δολ. ή 3,95% στα 111,10 δολ. και ακολούθησαν Apple με κέρδη 1,85% στα 153,83 δολ. μετά την έναρξη κάλυψης από την Goldman Sachs με σύσταση “buy” και η Coca-Cola με άνοδο 1,55% στα 60,36 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν οι Dow (-2,07%), Walgreens Boots Alliance (-1,77%) και Intel (-1,55%).

Οι τίτλοι των κινεζικών κολοσσών Alibaba και PDD Holdings υποχώρησαν στον απόηχο των ανακοινώσεων της κινεζικής ηγεσίας για ετήσιο στόχο ανάπτυξης περίπου στο 5%, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 5,5% και περισσότερο.

Βουτιά άνω του 6% σημείωσαν εξάλλου οι μετοχές της Silvergate Capital Corp μετά την ανακοίνωση της τράπεζας την Παρασκευή ότι θα διακόψει το δίκτυο πληρωμών σε κρύπτο, το Silvergate Exchange Network (SEN).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 1,6% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 1,7% τον Δεκέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για πτώση 1,8%.

Σε ετήσια βάση πάντως οι παραγγελίες αυξήθηκαν 4,3% τον Ιανουάριο.