Στάση αναμονής στη Wall εν όψει πληθωρισμού – Άλμα 12% η Tesla

0
306

Με οριακές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι δείκτες της Wall Street τη συνεδρίαση της Τετάρτης, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έκοψαν την “όρεξη” των επενδυτών για τοποθετήσεις που έχει “ανοίξει” τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο των θετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινώσει μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους.

Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές ανοδικά, με εξαίρεση τον Dow Jones που ακολούθησε με μια σχετική καθυστέρηση, λαμβάνοντας ώθηση από το “ράλι” του τίτλου της Tesla και τη “βοήθεια” αρκετών ακόμη μεγάλων εταιρειών. Πολύ γρήγορα, όμως, η ανοδική αντίδραση ξέμεινε από “καύσιμα”, με αποτέλεσμα οι δείκτες να επιδοθούν σε ένα μπαράζ αλλαγής προσήμων, που αντικατοπτρίζει την γενικότερη επιφυλακτικότητα των επενδυτών

Επιφυλακτικότητα που σχετίζεται με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίς σήμερα για τις νέες παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών δαπανών έδειξαν ότι αυξήθηκαν μέτρια τον Μάιο, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό ήταν υποτονικές κατά το α’ τρίμηνο του έτους, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους των επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.

Κι αυτό την ώρα, που η Federal Reserve έχει διαμηνύσει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο πριν προχωρήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού, κίνηση που θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, ελπίζοντας ότι θα αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τη μείωση των επιτοκίων της.

Πιέσεις στις μετοχικές αξίες άσκησε και η άνοδος που κατέγραψαν την Τετάρτη οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με αυτήν του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ να ενισχύεται έως το 4,6541%.

Δείκτες – Στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι δείκτες ολοκλήρωσαν την ημέρα με οριακές διακυμάνσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 42,77 μονάδες ή 0,11% χαμηλότερα, στις 38.460,92 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε οριακά υψηλότερα, κατά 0,03%, στις 5.072,13 μονάδες.

Με ήπια κέρδη 0,10% και στις 15.712,75 μονάδες ολοκλήρωσε την ημέρα ο τεχνοβαρής Nasdaq, παρά το αρχικά πιο δυναμικό του ξεκίνημα, με “οδηγό” τον τίτλο της Tesla, που ξεχώρισε σήμερα μεταξύ των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο τίτλος της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων κατέγραψε άλμα 12%, μετά τη δέσμευσή της ότι θα επιταχύνει την κυκλοφορία λιγότερο ακριβών μοντέλων, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πτωτική τάση που σημειώνει η ζήτηση για τα αυτοκίνητά της, μετά τη δημοσίευση ενός ακόμη απογοητευτικού τριμήνου από πλευράς αποτελεσμάτων.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει την παραγωγή νέων μοντέλων το συντομότερο φέτος, πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε έναρξη παραγωγής στα τέλη του 2025, με τον CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ, να στοιχηματίζει ότι τα μοντέλα με χαμηλότερες τιμές θα αυξήσουν τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, η οποία έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως και ανάγκασε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για την ηλεκτροκίνηση.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, 18 ολοκλήρωσαν την ημέρα ανοδικά και 12 με απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισαν οι τίτλοι των Coca-Cola (1,50%), Walmart (1,32%) και Apple (1,27%), ενώ αντίθετα των απωλειών ηγήθηκαν οι Boeing (-2,87%), Home Depot (-1,77%) και Amazon (-1,64%).

Με σημαντικά κέρδη της τάξης του 5.6% έκλεισε και ο τίτλος της Texas Instruments, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου καλύτερων των προσδοκιών, ενώ 4,5% υψηλότερα τερμάτισε η μετοχή της Biogen, η κερδοφορία τριμήνου της οποίας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άλμα σχεδόν 12% σημείωσε και ο τίτλος της Hasbro,  καθώς η μείωση των πωλήσεων που εμφάνισε στο τρίμηνο ήταν μικρότερη από αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές και η κερδοφορία της ξεπέρασε τις προσδοκίες.